Hrana 06. veljače 2013.

Voće ne jede čak 66 posto djece

Voce_Uspravna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak 41 posto Hrvata jede u restoranima brze prehrane, a dvije trećine se ponekad hrani u pekarnicama. Jedemo li voće i povrće i što se najčešće nađe na našem tanjuru donosimo u nastavku

Zabrinjavajuća statistika

Tamara Kraus, predstavnica GfK – Centra za istraživanje tržišta, izložila je zabrinjavajuće podatke o konzumaciji voća i povrća u Hrvatskoj. Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2010. i 2011. godine proveo je istraživanje za Svjetsku zdravstvenu organizaciju te su to jedini dostupni podaci takvog tipa. Istraživanje je pokazalo kako tek 28% Hrvata jede voće na tjednoj bazi, dok čak 66 posto od ispitanih učenika uopće ne jede voće, a 76 posto ne jede povrće svaki dan.

Zanimljivo je kako su građani od povrća u 2011. godini najviše konzumirali krumpire i to gotovo 40 kg po članu, a od voća su bile najpopularnije jabuke sa 14,3 kg po članu.

U restoranima brze prehrane ponekad jede čak 41 posto građana, a dvije trećine Hrvata se ponekad hrani u pekarama. Tamara Kraus smatra kako su ovi rezultati poražavajući te su ih potakli da se pridruže humanitarnoj akciji Mercatora, ''5 na dan''. GfK će tijekom ove godine zajedno s Mercatorom provesti novo istraživanje o konzumaciji voća i povrća građana Hrvatske. 

''5 na dan''

U suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Mercator je predstavio humanitarnu akciju ''5 na dan'' s ciljem poticanja konzumacije voća i povrća kod djece i mladih. Mercator je u sklopu akcije podijelio pet tona voća i povrća u 9 dječjih domova diljem Hrvatske te prehrambene pakete za 90 socijalno ugroženih obitelji. 

Predsjednik uprave Mercatora Samo Gorjup istaknuo je kako dostupni podaci istraživanja nisu ohrabrujući te upravo iz tog razloga već dugi niz godina, tijekom siječnja i veljače, Mercator provodi akciju ''5 na dan'' u kojoj voće i povrće dijele prema bojama i učinkovitosti na organizam te ih u svojim trgovinama svakoga tjedna nude kao izbor sezonskog voća i povrća po sniženim cijenama. Naglasio je kako su siječanj i veljača odabrani jer je u tom razdoblju konzumacija voća i povrća najniža a želja im je iduće godine akciju još više proširiti diljem Hrvatske. Pomoćnica ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih Jasna Ćurković Kelava osvrnula se na dosadašnju suradnju s Mercatorom te istaknula: Iznimno mi je drago što i u ovakvim teškim gospodarskim uvjetima Mercator nastavlja s donatorskim programom i našom suradnjom, koju smo započeli prošle godine, gdje uz podršku projektu ''5 na dan'' potičemo konzumaciju voća i povrća te i ove godine Mercator donira u dječjih domova u šest hrvatskih županija

Dr. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja istaknula je zdravlje djece kao najveći problem te rekla kako je cilj ministarstva postići da djeca umjesto za slatkišem posegnu za voćem. Podsjetila je na normativ za prehranu učenika koji je ministarstvo donijelo u prosincu prošle godine te se njime regulira sastav obroka u školama a u planu je i edukacija roditelja i osoblja škola. Dr. Predavec spomenula je i projekt koji se financira iz fondova Europske unije, a u kojem sudjeluju zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede. Jednom tjedno djeca nižih razreda osnovne škole obuhvaćena projektom dobivaju voćku. Također je istaknula kako je tiskana brošura za učenike osnovnih škola u kojima ih se potiče na veću konzumaciju voća i povrća jer rezultati pokazuju kako se s povećanjem dobi postotak unosa povrća i voća smanjuje.

Iz Mercatora su na kraju poručili kako će im rezultati novog istraživanja GfK, koje će se provesti ove godine, biti podloga za sljedeće korake i akcije kojima će pokušati istaknuti važnost dnevne konzumacije voća i povrća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.