Sirovojelski specijaliteti za doručak


stranica OD

Neka se na tvojoj blagdanskoj trpezi nađu sirovojelski uskrsni specijaliteti

Ako zbog gastronomskih ili zdravstvenih razloga želiš klasični uskrsni doručak koji obiluje masnoćama zamijeniti zdravijom varijantom, donosimo ti tri recepta iz knjige "Snaga sirovog" Lene i Darka Jurića, objavljene u Planetopiji. Neka se na tvom stolu nađu sirovojelski uskrsni specijaliteti - štruca s češnjakom i ružmarinom, guacamole i "losos" pašteta

Pod sirovom prehranom podrazumijeva se konzumiranje namirnica u njihovu što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno procesirane te termički obrađivane do maksimalno 45 stupnjeva Celzijusa. Filozofija sirove hrane proizašla je iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, za čovjeka zdravije od onih kuhanih. Sirovojelci slijede vegansku prehranu bez namirnica životinjskog porijekla.

"Losos" pašteta za oko pola kg namaza

  • 2 šalice oraha
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 1 crvena paprika
  • 1 ljutika ili 1/4 slatkog luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žlice crvene slatke paprike u prahu
  • malo kajenskog papra po želji
  • 1 žličica himalajske soli

Sve sastojke miksaj u multipraktiku dok smjesa ne postane jednolična.

Štruca s češnjakom i ružmarinom

  • 2 šalice oguljenih badema
  • 1 šalica mljevenog lana
  • 1/2 šalice cijelog lana
  • 1 šalica zobenih pahuljica samljevenih u brašno
  • 3 žlice usitnjenih mladih listova ružmarina
  • 1/2 šalice psylium praha
  • 3 režnja češnjaka
  • 6 madjool datulja bez koštica
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žličica himalajske soli

Oljuštene bademe, mljeveni lan, cijeli lan, psylium prah, brašno od zobenih pahuljica i sol pomiješaj u zdjeli. U blenderu miksaj datulje, češnjak, ružmarin, vodu i limunov sok dok ne dobiješ glatku pastu. Pastu dodajte u suhe sastojke pa rukama polako mijesi dok se sve ne sjedini. Treba dobiti masu nalik tijestu. Tijesto skupi u loptu pa ga stavi na pliticu dehidratora sa silikonskom folijom i oblikujte štrucu oko 6 centimetara široku i 5 centimetara visoku. Sušite u dehidratoru na 45 stupnjeva Celzijusa oko 3 sata pa je nareži na ploške i suši još 2 do 3 sata, ili je tako cijelu bez folije suši još nekoliko sati tako da korica postane hrskava.

Guacamole za četiri osobe

  • 2 avokada
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljuta paprika
  • 1/2 žličice himalajske soli
  • 1/2 žličice papra
  • 2 rajčice

Avokado oguli i odstrani košticu. Dodaj mu iscijeđeni limunov sok i zgnječi ga vilicom. Zatim dodaj rajčicu narezanu na male kocke, nasjeckani mladi luk, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, usitnjenu ljutu papriku, sol i papar. Posluži kao predjelo uz krekere.

Više o sirovojelskoj prehrani potraži ovdje.

  • malomutavo
    31. 03. 2013. u 11:39
    volim sirovu i vegansku hranu, ali me nervira kada jela nazivaju po mesnim varijantama - zašto se ova pašteta zove "losos" pašteta npr.? nema potrebe...