Eko 19. travnja 2013.

Reper koji brine za Planet

Neredu
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zagrebački reper Marko Lasić Nered osim za glazbu pokazuje i veliki interes za brigu o okolišu. Tako je 2010. godine pokrenuo "Green City Project", za koji je prošle godine dobio Eko Oskar od Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Otkrivamo ti kako će Nered obilježiti predstojeći Dan planete Zemlje 22. travnja, kako je protekao njegov put električnim automobilom od Dubrovnika do Geneve i još zanimljivih detalja iz njegova života

Marko Lasić 2003. diplomirao je na Fakultet prometnih znanosti, glazbom se počeo baviti 90-ih godina, bio je član Hrvatske reprezentacije u hokeju na ledu s kojom je osvojio brojne medalje. Nakon teške ozljede noge napustio je hokej i s kolegom Marinom Ivanovićem - Stokom osnovao reperski duo "Nered i Stoka". Autor je jedne od najpopularnijih himni hrvatske nogometne reprezentacije "Srce vatreno". Godine 2010. godine pokrenuo je "Green City Project" koji je proglašen najvećim eko eventom u regiji. U Novalji je osnovao "Moon & Rocks Festival" koji je ugostio najeminentnije elektronske izvođače, među kojima su bili i The Chemical Brothers.

Osobne odluke za Dan planeta

ZK: Kako ćeš obilježiti Dan planeta Zemlje 22. travnja i donosiš li na taj datum neke osobne eko odluke?

Dan planeta Zemlje već četvrtu godinu zaredom obilježavam na isti način - velikim ekološkim zabavno edukativnim događanjem na Cvjetnom trgu. Svake godine na taj način otvorimo Green City Project, okupi se velik broj javnih osoba i građana i zajednički kroz niz različitih edukativnih i zabavnih sadržaja obilježimo taj važan dan. Pokušavam svakoga dana njegovati osobnu odluku da moram krenuti od sebe u brizi i zaštiti okoliša i napraviti sve što mogu po tom pitanju.

ZK: Što te je potaknulo da pokreneš Green City Project i što bi izdvojio kao najvažnije što se iz tog projekta iznjedrilo?

Green City Project je nastao iz mog promišljanja da jako malo mislimo i radimo za prirodu i planet, a bez njih ne možemo i da bi svijet bio ljepše mjesto kada bi svatko krenuo samo od sebe. Htio sam da u sklopu Green City Projecta okupim sve koji misle i žele isto kao i ja i koji će svojom kreativnošću doprinijeti i pomoći da ljudima na ležeran, zabavan i zanimljiv način približimo te važne teme. Ono što bi izdvojio kao posebno vrijedno je akcija ˝Zeleni korak˝, akcija prikupljanja starog papira, koja svake godine okuplja sve veći broj škola koje skupe sve veće količine papira. Svake godine skupe se sve veće količine papira, a posebno veseli da gotovo 70 tisuća učenika misli zeleno, zajedno s nama.

Jedna nagrada i jedno putovanje

ZK: Dobitnik si Eko Oskara, što ti znači ta nagrada?

Puno mi znači Eko Oskar Ministarstva zaštite okoliša i prirode jer to znači da mjerodavna institucija vidi i priznaje moj rad i smatra ga vrijednim. Ponosan sam na Green City Project i Eko Oskara.

ZK: S Marijom Petrekovićem krenuo si na put Dubrovnik - Geneva s električnim automobilom. Kako je bilo i što bi istaknuo kao prednosti, a što kao nedostatke putovanja takvim vozilom?

Naš put do Geneve električnim automobilom je bio lud i nezaboravan, kao i svako putovanje s Marijem Petrekovićem, bila je to prava pustolovina. Velika prednost takvog auta je što je puno, puno manji trošak i ne zagađuje okoliš, a nedostatak je potpuni nedostatak infrastrukture, zbog kojeg je problem u praksi voziti takav auto u Hrvatskoj.

Na sljedećoj stranici pročitaj nastavak intervjua s Neredom.

Svakodnevne navike

 

ZK: Koristiš li u svakodnevnom životu električni automobil?

Nažalost još ne, ali nešto takvo imam u planu u budućnosti.

ZK: Koje su tvoje svakodnevne eko navike?

U svakodnevnom životu ne zagađujem okoliš, sortiram otpad, pokušavam ne koristiti plastične vrećice i stvarno se trudim štediti vodu i struju.

ZK: Hoćeš li i ovo ljeto organizirati "Moon i Rocks Festival" u Novalji, i ima li taj festival ekološki karakter?

Za sada nemam planove organizirati ˝Moon & Rocks Festival˝, ali nikad se ne zna. Nije ekološkog karaktera, ali se naravno pazi na okoliš i prirodu u izvedbi i realizaciji festivala. Moramo paziti svoj planet, imamo samo jedan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.