Šarena proljetna proteinska salata

Šarena proljetna proteinska salata

Foto: Thinkstock


Sandra Mirković poslala nam je recept za šarenu proljetnu salatu s kvinojom

Sandra Mirković poslala nam je recept za šarenu proljetnu proteinsku salatu s kvinojom kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ovaj recept je posljednji u ovogodišnjoj sezoni "Kuhaj u ritmu proljeća", a uskoro ćemo na našim stranicama objaviti pobjednicu ovosezonske akcije

Kuharica proljeća 2013. čiji recept osvoji najviše bodova osvojit će vrijednu nagradu iz KitchenAid linije, Food Processor.

Sastojci:

za 4 osobe

  • 150 g kvinoje
  • 400 g čistog goveđeg, junećeg ili pilećeg kuhanog mesa
  • 2 velike rajčice
  • 2 krastavca
  • 3 mlada luka
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 3 jaja
  • 100 grama mladog sira
  • pola vrećice Omegol veganske majoneze
  • žlica senfa
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol, papar
  • svježi bosiljak

Priprema:

  1. Prvo stavi kuhati juhu s mesom, to će potrajati, ovisno kako kuhaš juhu i u kojem loncu. Najbolje je staviti meso i korjenasto povrće u express lonac. Kada je meso kuhano, ostaviti ga da se ohladi.
  2. Zakuhaj vodu za kvinoju - 3 puta više vode od količine kvinoje, a kvinoju u cjedilu dobro operi pod mlazom vruće vode kako bi isprala gorčinu. Kada voda zakuha, ubaciti kvinoju, malo posoliti i kuhati 20-ak minuta na laganoj vatri.
  3. U drugoj posudi skuhaj tvrdo kuhana jaja.
  4. Dok se kvinoja i jaja kuhaju, operi i nareži povrće i meso na kockice i kolutiće i stavi sve u jednu veliku zdjelu u kojoj ćeš moći sve fino izmiješati.
  5. Kvinoju kada je kuhana ocijedi, ako nije upila svu vodu, i ubaci u veliku zdjelu. Jaja očisti i nareži na kockice i isto ubaci u zdjelu. Dodaj kukuruz i naribaj sir preko svega. Začini po želji s navedenim sastojcima, ili malo izmijeni, ovisno s čim voliš začinjavati i koliko. Dobro izmiješaj salatu i dobar tek!

Komentar Zdrave Krave: Sandrina proteinska salata je zdrav i zasitan obrok. Kad se već odlučila za majonezu dobro je da je odabrala vegansku, jer je u salati već dovoljno namirnica životinjskog podrijetla. Ako ti neki sastojci ne odgovaraju slobodno pusti mašti na volju, jer su kvinoja i povrće izvrsna podloga za razne kombinacije.

  • malomutavo
    30. 05. 2013. u 19:23
    hvala! jučer sam predala diplomski rad i sad ću sanjat o ovom poklonu za diplomu idući tjedan..