Zdravlje 12. lipnja 2013.

Laserska korekcija vida bez straha

Laserjpg
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razmišljaš o laserskom skidanju dioptrije, ali te tvoj strah u tome sprječava? Laserska korekcija vida je siguran i bezbolan zahvat, a oporavak je brz, pa se pacijenti vraćaju na posao već dan ili dva nakon zahvata. Donosimo intervju s dr. sc. Nadeždom Bilić iz Poliklinike Bilić Vision

Dr. sc. Nadežda Bilić, svoje je stručno oftalmološko obrazovanje stekla u Zagrebu, ali i u klinikama u SAD-u, Njemačkoj i uglednim europskim klinikama, dok je izobrazbu za refraktivnog kirurga prošla u Njemačkoj, u Kolnu i Munchenu. U Zagrebu je počela operirati kao prva žena oftalmolog- refraktivni kirurg. Do sada je operirala nekoliko tisuća pacijenata s različitim, ponekad i vrlo kompliciranim greškama vida.

Koliko dugo radite lasersku korekciju vida i kako ste zadovoljni rezultatima?

Operacije laserskog skidanja dioptrije obavljam već 10 godina. Zadovoljstvo pacijenta najveća je nagrada svakom operateru, pa tako i meni. Tijekom godina tehnologija excimer lasera  napredovala je i omogućila još veću sigurnost za pacijente, brži rad lasera i manju pojavu komplikacija. Osobno volim podjednako metode laserskog skidanja dioptrije : LASIK i PRK , jer je operacija sigurna i bezbolna, vrlo kratko traje, a omogućuje pacijentu veliko zadovoljstvo postignutom vidnom oštrinom i kvalitetom vida. 

Kome preporučujete ovaj zahvat, te koje sve probleme s vidom možemo riješiti laserskim zahvatom? 

Zahvatom se može odstraniti kratkovidnost do 10 dioptrija, dalekovidnost do 5 dioptrija, te astigmatizam do 5 dioptrija. Svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne žele više nositi naočale ili kontaktne leće potencijalni su kandidati za ovu operaciju. Ipak osobe koje imaju keratokonus ( bolest rožnice oka) ili  koje pored greške vida imaju još neku pridruženu očnu bolest, nisu dobri kandidati za ovu operaciju. Također u trudnoći ili kod žena koje doje ne preporučuje se napraviti ovu operaciju. Potrebno je pričekati i do šest mjeseci nakon trudnoće da bi se izvršio zahvat.  Neke sustavne bolesti (kolagenoze, teži oblici reumatoloških bolesti, itd.) također su relativna kontraindikacija za ovaj zahvat. 

Najbolje rezultate postižu oni koji imaju iznad 20 godina života, stabilnu dioptriju više od godinu dana i dovoljnu debljinu rožnice. Osobama iznad 40. godine života predlažem monovision, metodu laserskog skidanja dioptrije koja usklađuje vid na daljinu i vid na blizinu te oslobađa od potrebe nošenja bilo kakvih naočala u najvećem postotku  Zahvat se može izvršiti i u starijoj životnoj dobi, iako osobno ne operiram ovom metodom starije od 60 godina života, već im predlažem metode operacije na očnoj leći s uklanjanjem postojeće dioptrije. Treba naglasiti da se slabovidnost oka ne može ukloniti laserskim skidanjem dioptrije i da će količina postignutog vida odgovarati onome koji osoba postiže noseći dobro korigirane naočale ili kontaktne leće.

Koliko traje sam zahvat, a koliko traje oporavak? 

Metode laserskog skidanja dioptrije : LASIK i PRK, slične su po trajanju zahvata. U prosjeku zahvat traje oko desetak minuta, od čega samo djelovanje lasera, ovisno o dioptriji traje od nekoliko do dvadesetak sekundi. Metoda LASIK je popularnija, jer se vidna oštrina vraća na normalu unutar 24 sata, no kod ove metode više je izražena suhoća oka u postoperativnom periodu. Bitno je napomenuti kako su sve komplikacije  vezane uz lasersko skidanje dioptrije rješive i prolazne, te da se niti jedna ne zadrži kao trajna smetnja kod operiranog pacijenta. Oporavak nakon ove metode je vrlo brz i traje nekoliko dana, a pacijent se vraća na posao i vozi auto već nakon dan-dva, pa bolovanje nije potrebno. Metodom PRK moguće je odstraniti kratkovidnost do -6,0 dioptrija te dalekovidnost i astigmatizam do 4 dioptrije. Oporavak vida kod ove metode traje nešto dulje i do 3-4 tjedna. Njena prednost je u tome, jer je manje invazivna i manje razvija suhoću na površini oka, no treba imati strpljenja do potpunog oporavka vida. Brojne studije pokazale su podjednake rezultate obje metode u testiranju nakon 6 mjeseci od operacije.  

Da li su rezultati trajni? 

U većini slučajeva rezultati su trajni. Ipak treba naglasiti kako je kod visoke kratkovidnosti  u pravilu iznad -7 dioptrija, moguć manji povratak dioptrije nakon 6-12 mjeseci. Ako ima dovoljno preostalog tkiva rožnice moguće je novom operacijom odstraniti novonastalu dioptriju. Kod visokih dalekovidnosti +6,0 i više ili visokog astigmatizma iznad 5 dioptrija, također je moguć manji povratak dioptrije. Dobra informiranost pacijenta prije same operacije ključna je za zadovoljstvo poslije operacije. 

Koliko često se susrećete s pacijentima koji se zbog straha dvoume oko laserskog zahvata?

Strah uvijek postoji kod bilo kojeg operacijskog zahvata, a pogotovo ako se radi o očima. U otklanjanju straha od operacije ključnu ulogu igra razgovor s liječnikom operaterom. Mora postojati povjerenje u operatera  i motiviranost pacijenta za zahvat. Pacijent koji nije dobro informiran od stručne osobe ( a ne vlastitim pokušajima iz internetskih izvora) ima veći strah, neznanje i predrasude o samom zahvatu, mogućim komplikacijama i slično. Iako je metoda već 25 godina u upotrebi još uvijek ima dosta nerazumijevanja o njenim mogućnostima, nuspojavama i korisnosti. Čak i među liječnicima. Metoda je sigurna i bezbolna, nuspojave i komplikacije su rijetke i u većini slučajeva prolazne (unutar par mjeseci). Nigdje u literaturi nije do sada zabilježen slučaj gubitka vida primjenom LASIKA ili PRK metode, a moguće očne bolesti ako se jave kasnije, nisu povezane s ovom operacijom.

Na sljedećoj stranici pročitaj kakav pristup pacijentima imaju u Poliklinici Bilić Vision.

Laser u budućnosti

 

Kakav pristup pacijent dobiva u Poliklinici Bilić Vision?

Pristup pacijentu u Poliklinici Bilić Vision uvijek je individualan. Osobno pregledavam sve pacijente i nastojim u razgovoru saznati što više podataka o pacijentu, ne samo vezano uz grešku vida već i o njegovom životnom stilu i očekivanjima. Klinički pregled i testiranja provodimo na najsuvremenijoj opremi, a pregled traje oko sat vremena. Veliki dio odnosi se  na razgovor s pacijentom, objašnjavanje metode primjenom modernih tehnologija i otklanjanja svih dilema i eventualnih strahova. Pacijent mora osjetiti da nam je iskreno stalo da se postigne  izvrstan rezultat uz maksimum vida i  i zadovoljstva  u njegovom budućem životu. Ako postoji i najmanja sumnja da pacijent prema mjerenjima  ili osobnim nerealnim očekivanjima nije dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije bilo metodom LASIK ili PRK , odustajem od planiranog  zahvata, a pacijentu predlažem neki drugi oblik rješavanja greške vida : bilo operativno (ugradnjom tzv. fakične leće) ili korekcijom naočalama ili kontaktnim lećama.

Zbog takvog pažljivog pristupa odluci o operaciji,  rezultati operacija su izvrsni. Oni koji mogu pristupiti operacijskom zahvatu, na dan operacije potpisuju  pristanak za operacijski zahvat, još jednom se provjeravaju svi parametri za operaciju, te se pacijenta dodatno smiruje i vodi kroz čitavo iskustvo operacije. Kako je operacija brzo završena, mnogi budu iznenađeni, uz komentar," Pa ovo je super. Pa to je lakše nego da idem zubaru!"  U nekoliko postoperacijskih kontrola pacijentu se prati kvaliteta vida i moguće nuspojave poput prolaznog zablješćivanja noću ili suhoća oka.

Možete li predvidjeti kako će izgledati operacije očiju za 30, 40, 50 godina? 

Sve manualne operacije polako se robotiziraju i pojednostavljuju, tj. sve se više ide za tim da dobar dio operacije obavlja sam stroj. Tako npr. razvijaju se laseri koji će sve etape operacije katarakte (zamućenje očne leće) izvršavati samostalno uz nadzor liječnika, te tako smanjiti rizike za ljudsko oko i povećati opću uspješnost zahvata. Nedostatak takvih uređaja su ogromne cijene, te nesavršenost u svim dijelovima procesa operacije. Laser ipak neće moći u cijelosti zamijeniti kirurga, jer kreativnost ljudskog mozga uz moć zaključivanja i iskustvo još dugo se neće moći nadomjestiti umjetnom inteligencijom.

Cijena zahvata laserskog skidanja dioptrije je modificirana i smanjena, u skladu sa stanjem u našoj državi, a načini plaćanja prilagođeni različitim karticama.

Potraži detalje na www.bilicvision.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.