Zdravlje 11. lipnja 2013.

Riješi se naočala i leća!

Bilic
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dosadile su ti naočale i leće? Razmišljaš o laserskom skidanju dioptrije? Pogledaj video prilog i iskoristi posebne pogodnosti u Poliklinici Bilić Vision. Vlatka Pokos i Amar Bukvić otkrivaju kako im je laserska korekcija vida promijenila život na bolje

Siguran zahvat, brz oporavak

Metode laserskog skidanja dioptrije : LASIK i PRK, slične su po trajanju zahvata. U prosjeku zahvat traje oko desetak minuta, od čega samo djelovanje lasera, ovisno o dioptriji traje od nekoliko do dvadesetak sekundi. Metoda LASIK je popularnija, jer se vidna oštrina vraća na normalu unutar 24 sata, no kod ove metode više je izražena suhoća oka u postoperativnom periodu. Bitno je napomenuti kako su sve komplikacije vezane uz lasersko skidanje dioptrije rješive i prolazne, te da se niti jedna ne zadrži kao trajna smetnja kod operiranog pacijenta.

Oporavak nakon ove metode je vrlo brz i traje nekoliko dana, a pacijent se vraća na posao i vozi auto već nakon dan-dva, pa bolovanje nije potrebno. Metodom PRK moguće je odstraniti kratkovidnost do -6,0 dioptrija te dalekovidnost i astigmatizam do 4 dioptrije. Oporavak vida kod ove metode traje nešto dulje i do 3-4 tjedna. Njena prednost je u tome, jer je manje invazivna i manje razvija suhoću na površini oka, no treba imati strpljenja do potpunog oporavka vida. Brojne studije pokazale su podjednake rezultate obje metode u testiranju nakon 6 mjeseci od operacije', kaže dr. sc. Nadežda Bilić.

Riješi se straha i vrati vid!

'Strah uvijek postoji kod bilo kojeg operacijskog zahvata, a pogotovo ako se radi o očima. U otklanjanju straha od operacije ključnu ulogu igra razgovor s liječnikom operaterom. Mora postojati povjerenje u operatera i motiviranost pacijenta za zahvat. Pacijent koji nije dobro informiran od stručne osobe ( a ne vlastitim pokušajima iz internetskih izvora) ima veći strah, neznanje i predrasude o samom zahvatu, mogućim komplikacijama i slično. Iako je metoda već 25 godina u upotrebi još uvijek ima dosta nerazumijevanja o njenim mogućnostima, nuspojavama i korisnosti. Čak i među liječnicima. Metoda je sigurna i bezbolna, nuspojave i komplikacije su rijetke i u većini slučajeva prolazne (unutar par mjeseci). Nigdje u literaturi nije do sada zabilježen slučaj gubitka vida primjenom LASIKA ili PRK metode, a moguće očne bolesti ako se jave kasnije, nisu povezane s ovom operacijom.

U video prilogu pogledaj što o svom iskustvu kažu glumac Amar Bukvić i Vlatka Pokos.

Više info na: www.bilicvision.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.