Zdravlje 12. srpnja 2013.

Dentalna fobija - kako je liječiti?

Dentalna-Fobija-O
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već pri samoj pomisli na posjet stomatologu osjećaš napetost, nervozu, znojenje i ubrzano kucanje srca? Čak 60 posto populacije ima strah od stomatologa, objašnjava dr. Dean Cekić, a ako želiš znati u kojoj si kategoriji straha riješi psihološki upitnik koji ćeš pronaći u članku. Također, donosimo ti i priču 30-godišnjeg Hrvoja koji se godinama borio s dentalnom fobijom

Oblici straha od stomatologa

Iako je strah osoban i subjektivan doživljaj, strah od stomatologije najčešće se dijeli na tri oblika:

  • Dentalna anksioznost - je reakcija na nepoznatu opasnost i vrlo je česta pojava, a većina osoba doživi neki stupanj dentalne anksioznosti ako se spremaju za zahvat koji ranije nisu iskusili. U osnovi, to je strah od nepoznatog. Anksioznost možemo prebroditi samouvjeravanjem i odabirom stomatologa koji ima razumijevanje i strpljenje za pacijente s anksioznošću.
  • Dentalni strah - je reakcija na poznato, neugodno iskustvo koje se je već jednom dogodilo kod stomatologa, a za koje misle da će se ponoviti. Od dentalnog straha najčešće pate djeca koja su stomatologa prvi put posjetila kada ih je bolio zub. Ovaj strah se može spriječiti preventivnim pregledima, adekvatnim pristupom stomatologa i u slučaju potrebe premedikacijom.
  • Dentalna fobija - je daleko intenzivniji osjećaj straha, a od njega pati između 8 i 16 posto populacije. Osoba koja pati od dentalne fobije nastojat će izbjeći posjet stomatologu pod svaku cijenu sve dok ne dođe do neizbježnog fizičkog ili psihičkog problema s kojim se pacijent ne može nositi. Kod dentalne fobije prva je metoda izbora za liječenje intravenozna svjesna sedacija.

''Pravi strah i dentalna fobija su gotovo uvijek uzrokovani negativnim iskustvom iz prošlosti, najčešće iz mladosti. Izrazito je važno da se dijete od malih nogu ne plaši stomatologa i da ga roditelji redovito vode na preglede, već od prve godine života, a na kontrole svaka tri mjeseca i tako će se prevenirati razvijanje bilo kakvog straha od stomatološke ordinacije kasnije u životu.

Dentalni fobičari se toliko boje dentalne ordinacije, da im to postane jedan od najvećih problema u životu. Fobija se javlja i kod muškaraca i kod žena, neovisno o dobi, zanimanju, stupnju obrazovanja. Problemi s dentalnim zdravljem vode i do drugih problema sa zdravljem, pa dentalni fobičari koriste jako puno lijekova. U Njemačkoj postoji čak pet milijuna osoba s dentalnom fobijom, što ukazuje na jedan ozbiljan socijalni problem.

Također, tu su problemi sa socijalnim kontaktima, koji vode do toga da ne mogu dobiti novi posao, pronaći partnera. Te osobe vrlo teško mogu same sebi pomoći, jer je njihov najveći problem što ne mogu niti ući u dentalnu ordinaciju''. 'Mogu reći kako je pomoći pacijentu s dentalnom fobijom, nevjerojatan osjećaj, jer ste mu riješili njegov najveći problem u životu u samo tri posjete. To je svakako najljepši dio mog posla', objašnjava dr. Dean Cekić.

Metode liječenja straha

Osnovna podjela metoda za liječenje od straha je sljedeća:

  1. Psihološka: odnosi se prvenstveno na ponašanje i način rada stomatologa, komunikacijske i ostale tehnike opuštanja koje stomatolog može koristiti za prevladavanje straha kod pacijenta
  2. Tehnološka: podrazumijeva tehnološke izume i postignuća koji stomatološke zahvate čine jednostavnijim, kratkotrajnijim i manje bolnim
  3. Sedacija: podrazumijeva korištenje lijekova u svrhu opuštanja pacijenta

Metoda koja je najefikasnija za dentalne fobičare je intravenozna svjesna sedacija. Radi se o anesteziološkoj tehnici, u kojoj se kombinacija lijekova pacijentu daje intravenskim putem prije zahvata, a primjena traje tijekom cijelog zahvata. Ovom metodom se postiže osjećaj smirenosti, a pri tome se kroz čitavo vrijeme održava verbalni kontakt s pacijentom. Dr. Dean Cekić kod slučajeva dentalne fobije najčešće koristi upravo intravenoznu svjesnu sedaciju jer se za razliku od oralne sedacije može dobro kontrolirati i vrlo je zadovoljan s rezultatima, o čemu svjedoče iskustva njegovih pacijenata. Na sljedećoj stranici, pročitaj izjavu Hrvoja Matijašića.

Psihološki upitnik

  1. Kako se osjećaš prije dogovorene posjete stomatologu?
    a) radujem se tom ugodnom iskustvu
    b) svejedno mi je
    c) malo sam uznemiren/a zbog toga
    d) bojim se da će biti neugodno i bolno
    e) jako sam uplašen/a što će stomatolog učiniti
  2. Kako se osjećaš dok čekaš na svoj termin u stomatološkoj čekaonici?
    a) opušteno
    b) malo uznemireno
    c) napeto
    d) strah me je
    e) preznojavam se od straha i gotovo se osjećam bolesno
  3. Kako se osjećaš dok sjediš u stomatološkoj stolici čekajući da stomatolog započne zahvat?
    a) opušteno
    b) malo uznemireno
    c) napeto
    d) strah me je
    e) preznojavam se od straha i gotovo se osjećam bolesno
  4. Zamisli da sjediš u stomatološkoj stolici čekajući čišćenje zubnog kamenca. Kako se osjećaš dok čekaš da stomatolog izvadi instrumente i započne zahvat?
    a) opušteno
    b) malo uznemireno
    c) napeto
    d) strah me je
    e) preznojavam se i gotovo se osjećam bolesno

Skala dentalne anksioznosti:

Bodovanje: a = 1, b = 2, c = 3, d = 4, e = 5
Najveći mogući zbroj bodova = 20

Ocjena anksioznosti:

  • 9 - 12 = umjerena tjeskoba, ali postoje specifične situacije koje uzrokuju stres o kojima treba razgovarati i naći najbolje rješenje.
  • 13 - 14 = visoka anksioznost, rezultat pokazuje dentalni strah i može zahtijevati intervenciju stručnjaka.
  • 15 - 20 = teška anksioznost (ili fobija). Može zahtijevati intervenciju stručne psihološke pomoći.

Izjava pacijenta

Pacijent Hrvoje Matijašić je u Ordinaciji Cekić uspješno pobijedio dugogodišnju dentalnu fobiju. Donosimo ti njegovu priču.

Zbog bolova nisam mogao jesti

Strah od stomatologa razvio sam prije 13 godina, imao sam lošu stomatologinju koja nije imala razumijevanja prema mojem strahu od stomatologa! Odbijala mi je davati lokalnu anesteziju prije zahvata i bila je vrlo živčana. Taj strah se je iz godine u godinu povećavao, kako mi se stanje pogoršavalo ( sve više karijesa i ispadanja plombi) Zadnjih godinu dana neki karijesi su se počeli povećavati i desna gornja šestica me počela boljeti na zagriz, tako da zadnjih 6 mjeseci nisam mogao jesti na tu stranu zbog jakih bolova, što je vodilo do toga da mi se uopće  nije dalo jesti jer nisam uživao u hrani! Počeo sam se osjećati jadno i bespomoćno, odlazio sam kod nekoliko stomatologa prema preporuci obitelji i prijatelja, ali ništa nije urodilo plodom! Slučajno sam na internetu naišao na ordinaciju dr. Cekića i vidio kako imaju uslugu svjesne sedacije.

Svjesna sedacija - moja zadnja opcija

Iskreno, bio sam skeptičan, ali sam se odlučio na zahvat jer mi je to bila zadnja opcija!  Na prvom pregledu zubiju, već sam dobio blago povjerenje u stomatologa, ali paranoja je još bila tu! Kad je pregled bio gotov dogovorili smo termin od tri i pol sata za dva tjedna, moja najduža dva tjedna u životu! Na dan zahvata, uhvatila me paranoja, znojenje, tresem se, povraća mi se, razmišljam o bijegu doma, ali anesteziologinje u ordinaciji me smiruju i obećaju da se ništa neće raditi dok ne budem totalno ''ošamućen''! Nakon 10-ak minuta od prve doze sedacije sam pri svijesti, ali se ne bojim i potvrđujem da možemo krenuti sa zahvatom!

Za vrijeme zahvata sam bio polusvjestan, sjećam se zvuka bušilice, komunicirao sam rukama sa stomatologom i anesteziologicom, ali straha i tjeskobe nije bilo. Nakon zahvata sam saznao da moram doći na još jednu endodonciju u trajanju od dva sata, ali ovog puta sam se "hrabro" odlučio na zahvat bez sedacije! Nije mi bilo svejedno, ali prema sjećanju od zadnjeg puta to nije tako strašno, nije boljelo, nisam umro. Sjeo sam se na stolac, zažmirio i potvrdio stomatologu da sam spreman, dobio sam anesteziju i zahvat je krenuo! Nije ništa boljelo, bio sam savršeno miran i opušten! Zahvat je trajao oko 2 sata što mi je prošlo kao dvadeset minuta! Sljedeći pregled sam odradio kao odlazak u dućan, bez ikakve fobije!

Preporučio bih svima koji imaju fobiju od stomatologa da se odluče na svjesnu sedaciju, jer je to vrlo efikasno rješenje!

U Ordinaciji Cekić radi se i psihološko testiranje za pacijente, a ako te zanima u koju skupinu ti pripadaš, riješi test i saznaj rezultat. Test potraži na sljedećoj stranici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.