Ljepota i relax 18. srpnja 2013.

Volim svoj odraz u ogledalu i u 40-ima

Zena-Godinepg
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ulazak u četrdesete zasigurno može biti novi početak, lijepi nastavak, ali i kraj jednog razdoblja u životu svake žene. To je svakako vrijeme kada žene počinju primjećivati i osjećati promjene na svom tijelu, ali je isto tako i činjenica da vanjske okolnosti mogu dodatno pomalo poljuljati mir, stabilnost i ravnotežu – odlazak djece od kuće, starost roditelja, pritisak na poslu

Četrdesete su nekako vrijeme kada će većina žena trebati napraviti neke zaokrete u životu kako bi ostala vitalna, snažna i njegovana.

Promjene na koži i starenje kože

Sigurno ti je u trenutku susreta u ogledalu s podočnjacima, kapilarama, prištićima, borama, crvenilom na licu palo na pamet – pa dobro zar nije to moglo biti negdje gdje se ne vidi, npr. na leđima? E pa nije. Zašto? Zato što se priroda jako dobro pobrinula skrenuti nam pažnju na to da trebamo voditi brigu o sebi i svom tijelu.

Koža je najveći organ u našem tijelu, a obavlja i nekoliko funkcija. Jedna od njih je i ta da je koža organ za izlučivanje. Znakovito je i vrijedno za zapamtiti da u trenutku kada su jetra i bubrezi, kojima je primarna funkcija detoksikacija i izlučivanje, previše zasićeni, opterećeni i 'zatrovani' toksinima (hrana, lijekovi, cigarete), koža na sebe preuzima funkciju eliminacije u većoj mjeri nego do tada i to se svakako odražava na licu. Ista stvar vrijedi i za promjene uzrokovane hormonima.

Sada se opet vraćamo na pitanje - zašto na licu? Jer da je na leđima, ne bismo to svaki dan gledali, a time nam tijelo pokušava reći da nešto nije u redu. Samo svakodnevno 'suočavanje s posljedicama' može nas, eventualno, navesti da nešto poduzmemo. Kada govorimo o starenju kože, postoji neizbježno i ono koje to nije. Neizbježno je kronološko starenje koje je posljedica promjena u stanicama, tkivima i cijelom našem tijelu, a uslijed smanjenja brzine i snage regeneracije, usporavanja cijelog metabolizma, a ono koje se može izbjeći je fotostarenje koje je direktno povezano s izlaganjem kože UV zrakama kao i izloženost oksidativnom stresu (loše životne navike) koji povećava količinu slobodnih radikala i također pridonosi preuranjenom starenju kože.

Nastanak bora povezan je s promjenama u srednjem sloju kože koji se smanjuje, odnosno količina kolagena i elastina jako opada, a nastaju i nepravilnosti u pigmentaciji, te se smanjuje lučenje sebuma.

Kako mi odmažemo koži?

Bespotrebno i prekomjerno sunčanje i nezdravi stil života već sam spomenula, no kada govorim o njezi, tu svakako ulazi umivanje pretoplom vodom, korištenje sapuna za pranje lica, pilinzi koji gule kožu i na taj ju način stanjuju i čine propusnijom, korištenje previše voćnih kiselina (kiselina nagriza površinski sloj) te masnih noćnih krema koje uljenjuju kožu. Reduciranje ili barem smanjivanje učestalosti primjene nečega od spomenutog može polučiti dobre rezultate. I ne zaboravi još nešto – koža je organ i promjene se ne događaju preko noći. Kako je neki poremećaj nastao kao posljedica loših navika u ne baš kratkom periodu, tako i za dobre rezultate treba uzeti vrijeme i strpljenje. Pri tome je nužno koristiti kvalitetne (prirodne) preparate za njegu jer poznato je da dosta kozmetičkih preparata sadrži štetne sastojke koji se također akumuliraju u našem tijelu.

Rješenje postoji

Nije teško – dovoljno sna (cca 8 sati), udisanje svježeg zraka (boravak u prirodi), prestanak pušenja (aktivni pušači stare 20 puta brže, a ni pasivni nisu baš u najboljoj poziciji), minimalne količine slatkog – osim što 'pomaže' debljanju, šećer stvara kiselu reakciju u našem tijelu što je osnova ogromnog broja oboljenja, a odgovoran je i za mnoge kožne probleme i naravno – uravnotežena, raznovrsna, umjerena prehrana bez prejedanja i strogih dijeta uz eventualnu pomoć ponekog dodatka prehrani.

Preporuke za njegu

Njega koju ti preporučujem za ove vruće ljetne dane, a koja ti daje i 'kredit' za budućnost tvoje kože – Dr.Hauschka maska za revitalizaciju i Maska od ruže ('lifting' efekt) – možeš ih nanositi i oko očiju i ne ispirati nego ih pomiješane s dnevnom kremom ostaviti cijeli dan na licu; Dr.Hauschka Regenerativni serum, Regenerativna krema i Regenerativno mlijeko za tijelo s uljem argana, makadamije i boražine te izoflavonima iz djeteline i Dr.Hauschka Intenzivna njega 04 i 05 s ritmičkim razrijeđenim otopinama jantara, srebra, zlata i rubina u kombinaciji s ljekovitim biljem daju odličan 'vjetar u leđa' za godine koje dolaze.

Kako izbjeći naftne derivate u kozmetici pročitaj ovdje, a na portalu Budi.IN saznaj kako se našminkati u 40-ima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ina7

      Mislim da je u redu nahraniti kožu po noći, pogotovo serumima,koji potiču rad kože te na njih kremu koja povećava hranjivost i iskorištava toplinu koja raste po noći kako bi se sastojci aktivirali. Što se tiče Hauschkine tehnike odmaranja kože noću i relacije da je to isto kao i prejedanje šniclima, nije, jer kada stavite dobru noćnu kremu (što ne znači masnu, s mineralnim uljima - naftom, niti sa nepoznatim sastojcima, nego prirodnu kao što između ostalih ima i Hauschka, ali i L'occitane, i Melvita, Nikel, i mnogi drugi je sasvim u redu! Bilo bi puno bolje noćnu njegu usporediti sa zdravom superhranom (tipa spirulina) koju slobodno možete probaviti i noću, od toga i vaša kože koja se i noću brani protiv zimi suhog zraka, ili ljeti pretjeranih vrućina ima koristi, i što je najvažnije vide se rezultati, probajte!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.