Hrana 01. kolovoza 2013.

15 preporuka iz moje ljetne kuhinje

Rajcica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Praznici donose mnogo slobodnog vremena pa se mogu više posvetiti kuhanju. Skoro svaki dan isprobam neki novi recept, možda samo malu varijaciju na jučerašnji, ali treba se usavršavati! Svaki dan nalazim novu namirnicu koju bih mogla ubaciti u jelovnik, a koja pristaje u koncept sezonskog i regionalnog kuhanja

Bakin vrt pun svježih namirnica nadohvat ruke

Kako se priroda prilagođava sezoni, tako se i potrebe našeg tijela mijenjaju. Ono traži određene nutrijente u različitom razdoblju, a najbolje ih mogu nadoknaditi sezonske namirnice iz podneblja u kojem živiš. Ta teorija moje bake čvrsto se usadila u moju kuhinju. Veliki plus u mome idiličnom mjestu jest to što imam pristup bakinom vrtu koji uvijek vrvi nekim sočnim i svježim namirnicama. Nedavno sam u jabučnoj piti testirala domaće jabuke moje susjede i one iz dućana. Nevjerojatna je razlika u mirisu i okusu -  domaće svakako pobjeđuju! 

Važno je prilagoditi kuhinju vremenskim prilikama, jer tko voli paliti štednjak ili pećnicu po ovoj nesnošljivoj vrućini ili jesti sladoled po zimi? Možda rijetki, a za ostale ću predložiti nekoliko savjeta koji će im olakšati ljetne vrućine, ali i općenite kulinarske probleme:

  1. Već dugo pokušavaš osmisliti neku novu kombinaciju, ali nikako ne uspijevaš? Blokada kreativnosti vrlo se često javlja u stresnim situacijama kao što su matura, preseljenje, novi posao... Najbolje rješenje za blokadu je opuštanje, i to onakvo kakvo si već iskusila jer će tvoje tijelo prepoznati tu situaciju i lakše se opustiti. Obožavam ležati na betonu ispred kuće i gledati zvijezde (najčešće s prijateljicama) ili slušati feng shui glazbu (pri čemu često i zaspim). Nakon opuštanja, pokušaj pobuditi kreativnost šetnjom u vrtu jer kada ugledaš namirnice u njemu, njihove kombinacije će ti padati na pamet kao iz vedra neba.
  2. Kada znaš što ćeš napraviti, napiši listu namirnica koje trebaš nabaviti i kreni u kupnju. 
  3. Sve namirnice posloži na stol kako bi ti sve bilo nadohvat ruke (one koje treba prije pripremiti, pripremi!)
  4. Jednu malu posudu drži sa strane kao odlagalište za smeće. Nju ćeš kasnije isprazniti u koš za smeće, ali ovako ćeš uštedjeti na vremenu.
  5. Kuhaj s drvenim alatom (ako je to moguće) jer ono je neutralno. Metalni alat mijenja okus, a za plastični ne možeš biti sigurna koje toksine ispušta (npr. BPA). Bakina kuhača je zakon!
  6. Što manje soli, to bolje jer uvijek možeš dosoliti, ali nikad odsoliti (isto vrijedi za začine). Ljeti je posebice važno održavati balans elektrolita u tijelu zbog veće tjelesne aktivnosti i većih vrućina. Bombandirani smo citatima o štetnosti soli, ali njezino potpuno izbjegavanje opet nije zdravo. Ako već ne želiš koristiti običnu jodiranu sol, kupi crnu sol koja sadrži željezo.
  7. Zapršku zamijeni povrtnim zgušnjivačima (npr. kuhane i izblendane tikvice ili krumpir) ili kukuruznim brašnom. Laganije je za probavu i lakše za pripremu.
  8. Isplati se uzgajati začine. Svježi su i nadohvat ruke, a mirisi koji se šire vrtom, pozivaju u šetnju. Osim arome koju daju slatkim i slanim jelima, imaju antioksidativno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, ovisno o začinu.
  9. Crvenu papriku koristi kako bi jela izgledala bogatija bojama i time privlačnija (npr. zapečeni grah ili slane palačinke).
  10. Radiš li svježi sok uz doručak? Usitnjene ostatke voća iz sokovnika/blendera nemoj bacati, oni ti mogu poslužiti kao lagani ljetni desert uklopljeni u mousse, nadjev za neki kolač ili umak za neko slano jelo!
  11. Umjesto pudinga, koristi kukuruzno brašno za zgušnjavanje umaka i nadjeva i to tako da pomiješaš određenu količinu brašna s vodom te kuhaš u nadjev.
  12. Dekoracija je najvažnija  u privlačenju pažnje. Ali nemoj zanemariti okus jela, ono mora dokazati očekivano!
  13. Umjesto toplih juha napravi hladnu gazpacho juhu.
  14. Izbjegavaj pohano i prženo jer otežava probavu i grije tijelo što ljeti nije potrebno.
  15. Sokovi su ukusni i zdravi, ali voda je najbolja za osvježenje ljeti. Sokove čuvaj za jutra kada je tvoj organizam najsposobniji za razgradnju veće količine šećera koja se nalazi u voću.

Ovo su samo neki od mojih savjeta za preživljavanje ljeta, a ostale ću ti otkriti u sljedećoj kolumni. Nadam se da će ti moji savjeti pomoći i želim ti puno veselja i kreativnosti u tvojoj ljetnoj kuhinji!

Klikni i pročitaj Kristinin recept za ljetnu salatu s grillanim voćem.

Više o Kristininoj ljubavi prema zdravoj hrani možeš doznati na njezinom blogu la Patisserie.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.