Hrana 09. rujna 2013.

Najbolji smoothie ljeta 2013.

Smootie630_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom akcije "Kuhaj u ritmu ljeta 2013." predstavili smo deset recepata za smoothie. Redakcija Zdrave Krave u uži izbor uvrstila je tri recepta. Među tri kuharice, pobjednicu je izabrao stručni žiri i uredništvo Zdrave Krave. Najboljim je proglašen Smoothie za razbuđivanje. Pogledaj kako su recepte ocijenili članovi žirija!

Tri recepta koja su ušla u uži krug i natjecala se za titulu najboljeg recepta smoothiea su: Smoothie za razbuđivanje Maje Burilo iz Lovrana; Egzotični smoothie od manga i avokada Ivane Balić iz Čakovca; Jogurt smoothie od kupina i aronije Sanele Drinovac iz Bošnjaka. Zbrajanjem bodova stručnog žirija Zdrave Krave, pobijedio je Smoothie za razbuđivanje, na drugom mjestu je Jogurt smoothie od kupina i aronije, dok je na trećem mjestu Egzotični smoothie od manga i avokada.

Kuharica ljeta 2013. osvojila je vrijednu nagradu Smoothie Maker, a o samoj nagradi više možeš saznati na linku ili na broju: 052/ 630 041. Članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma iz Vitaminoteke dala je:

  1. 1 bod za Smoothie za razbuđivanje: Nutritivno je riječ o uistinu vrijednom i niskokaloričnom napitku, no bojim se da je okusno teže prihvatljiv širokoj publici. Đumbir daje aromatičnu notu, a mljevene lanene sjemenke osiguravaju vrijedne omega-3 masne kiseline.
  2. 2 boda za Jogurt smoothie od kupina i aronije: Zahvaljujući jogurtu i mlijeku, ovaj smoothie pruža znatno puniji okus, ali i više kalorija, a budući da je zasitan može poslužiti kao samostalan obrok. Mliječnu bazu odlično nadopunjava okus prženih lješnjaka, a kiselost i oporost aronije ublažava med.
  3. 3 boda za Egzotični smoothie od manga i avokada: Kombinacija egzotičnog voća i aromatičnih začina rezultira slatko osvježavajućim napitkom. Pohvale za odmak od standardnih tekućih dodataka poput vode ili voćnog soka i odabira zelenog čaja koji, osim što daje profinjenije arome smoothieu, osigurava i obilje blagotvornih antioksidansa.

Marina Vojković, direktorica restorana Bon Appetit dala je:

  • 1 bod za Egzotični smoothie od manga i avokada: Nakon poduljeg razmišljanja, jedan bod je dobio Egzotičan smoothie od manga i avokada.
    Sastojci su jako zanimljivi i hranjivi, a svidjela mi se i ideja da se priprema od zelenog čaja. No, kada sam ga pripremila i probala, u njemu je previše prevladao okus koromača i to je razlog zašto je dobio samo jedan bod.
  • 2 boda za Smoothie od kupina i aronije: Sanela nam je dala jedan dobar recept za lagani mliječni smoothie obogaćen zdravom aronijom i zaokružen okusom prženog lješnjaka.Sviđa mi se što je pomiješala jogurt i mlijeko te tako izbalansirala kiselost.
  • 3 boda za Smoothie za razbuđivanje: Smoothie od grejpa i banana koji daje energiju za cijeli dan, posebno me oduševio zato što u njemu ima i povrća poput blitve i celera, a koje je dobro ponekad konzumirati sirove. Moja preporuka je da se lanene sjemenke malo preprže prije mljevenja.

Zdrava Krava dala je:

  • 1 bod za Egzotični smoothie od manga i avokada: Ivanin recept fino je osvježenje za tople ljetne dane, a velika mu je prednost što umjesto vode, soka ili jogurta sadrži zeleni čaj, već svima dobro poznati antioksidans. Osim voća, med daje dodatnu slatkoću ovom smoothieu, a sjemenke lana i kajenskog papra dobri su za  probavu. Budući da Zdrava Krava potiče korištenje namirnica iz podneblja u kojemu se živi, ovom originalnom smoothieu zbog manga i avokada dala je samo jedan bod.
  • 2 boda za Jogurt smoothie od kupina i aronije: Ovaj mliječni smoothie zasitniji je od onih na bazi vode ili čaja, ali nije dobar za osobe osjetljive na laktozu ili vegane koji mliječne proizvode mogu zamijeniti nekim od biljnih napitaka. Sanelin smoothie sadrži kupine u kojima treba uživati što više dok im je sezona jer imaju niz svojstava korisnih za zdravlje, a smoothie je jedan od boljih načina jer ih se konzumira bez termičke obrade.
  • 3 boda za Smoothie za razbuđivanje: Za vruće ljetne dane, Majin smoothie je idealan izbor jer je nutritivno vrlo bogat, a osim toga je i niskokaloričan. Budući da se preporučuje konzumirati što više zelenog sirovog povrća, smoothie je jedan od boljih izbora. Pohvale Maji i za originalnu fotografiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.