Hrana 07. listopada 2013.

Medaljoni s rižom u umaku od gljiva

Gljive-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izabrali smo novi jesenski recept tjedan - Anica Mirosavljević iz Zagreba postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za medaljone u umaku od šampinjona koji u kuhinju donose okuse jeseni. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti Delimano 8u1 gurmansko kuhalo, pošalji nam recept s jesenskim namirnicama, tvojim omiljenim začinom te fotografiju

Miris bosiljka daje ideje za jelo

Aničin najdraži jesenski začin je bosiljak jer smatra da on nikoga ne može ostaviti ravnodušnim zbog svog osebujnog mirisa. ''Mislim da svi koji vole kuhati kada pomirišu bosiljak dobiju ideju za jelo'', napisala nam je Anica.

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • po potrebi brašna
  • 1,5 kg teleći medaljoni
  • 1,5 kg šampinjona
  • 2 dl mesne juhe
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • po želji peršina
  • po želji bosiljka
  • 400 g riže

Priprema:

  1. Medaljone lagano istući batom i malo pobrašniti.
  2. Šampinjone očistiti i narezati na tanke ploške.
  3. Sitno nasjeckani luk kratko prodinstati na ulju, potom dodati medaljone i kratko popržiti dok ne dobiju boju.
  4. Potom dodati šampinjone i dinstati dok gljive ne puste vodu.
  5. Zaliti s malo jušnog temeljca te kuhati na laganoj vatri dok meso i gljive ne omekšaju. Juhu dodavati po potrebi.
  6. Pred kraj kuhanja dodati vino, vrhnje i bosiljak pa još kratko prokuhati.
  7. Poslužiti uz rižu skuhanu u slanoj vodi. Dobar tek!

Komentar Zdrave Krave: Anica je odabrala vrlo klasičan recept, ali budući da gljive kraljuju jesenskom sezonom ovaj recept je atraktivan. Kako bi ipak recept bio više u stilu Zdrave Krave preporučujem ti da umjeste bijele riže odabereš basmati, a ako izostaviš vrhnje za kuhanje, osim što će jelo biti laganije više ćeš uživati u okusu umaka i mirisu bosiljka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Ana1989
      Ana1989

      ''Mislim da svi koji vole kuhati kada pomirišu bosiljak dobiju ideju za jelo'', napisala nam je Anica. Ne kužim čemu prikazivanje ovoga kao nečega što je gospođa rekla, a web je pun tog citata... Samo i da ga se kopira u google, očito je... A i ne vidim kako ovo jelo uopće spada u recepte Zdrave krave jer se sa gljivama mogu napraviti punooo zdravija jela..:/

    • Default avatar -
      anazbg1

      muzela50 možeš li nam ti napisati sto bi ti koristila umjesto vrhnja za kuhanje ???

    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Draga angel1983, objavljujemo samo fotografije koje veličinom i kvalitetom zadovoljavaju kriterije Zdrave Krave. Pozdrav od Zdrave Krave

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.