Zdravlje 10. listopada 2013.

Čajem od komorača i lana spriječi zatvor

Zatvor310
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zatvor ili opstipacija poremećaj je učestaliji u zapadnom svijetu i kod žena, odnosi se na rijetko obavljanje nužde uz tvrdu stolicu koju je teško i bolno izbaciti. U debelom crijevu, koje je dugo oko 1,5 metar i koje se anatomski dijeli na pet dijelova, odvija se posljednja faza probave pri čemu se resorbiraju još neki vitamini i minerali te voda

Zatvor oštećuje sve organe

Neprobavljeni sadržaj izbacuje se kroz rektum i anus. U debelom crijevu živi na milijarde raznih bakterija, kvasaca i drugih mikroorganizama i oni čine tzv. crijevnu floru. Normalan i poželjan razmak od uzimanja obroka do stolice iznosi od 12 do 48 sati, eventualno do 72 sata. Dakle, ako nemaš stolicu dan, dva ili tri, nisi u problemu. Netko ima takav ritam cijeli život i normalno mu je da ima stolicu svaka 3 dana. No, više od toga nije ni dobro ni poželjno jer zatvor oštećuje sve organe u našem tijelu, izaziva glavobolje i migrenu, nadutost, bolove u trbuhu i leđima te nervozu.

Akutni zatvor nastupit će nakon proljeva, nakon neuzimanja hrane ili neke akutne patologije. Kronični zatvor je češći, zbog loše peristaltike, lijenih crijeva, trudnoće, hemoroida, uzimanja nekih lijekova, loše prehrane, neaktivnosti te godina dugotrajnog stresa. U svakom slučaju trebaš se više kretati, piti što više tekućine, jesti hranu s vlaknima, tj. voće i povrće te otići na toalet kada te priroda pozove. Živčani završeci šalju mozgu poruku da je crijevo puno i da ga treba isprazniti. Ako taj prirodni nagon zatomljuješ, onda se i živčani završeci i mozak ulijene, tj. nagon za pražnjenje funkcionira sve slabije i slabije i ulaziš u kronični zatvor.

Gorke biljke poboljšavaju probavu

Dobro je u čašicu jogurta dodati 1 žlicu lanenog sjemena koji će svojom sluzi, a i mehaničkim bubrenjem poticati peristaltiku i pražnjenje crijeva. Jogurt, kefir i kiselo mlijeko odlični su protiv zatvora jer mliječne kiseline imaju svojstvo blagog sredstva za čišćenje. Kisele mliječne proizvode preporučuje se uzimati navečer. U blage laksative ubrajamo još i med, sok jabuke i grožđa, žlicu ricinusovog ulja dnevno, kamilicu, bazgu, sjemenke lana, zobene mekinje, sladić, piskavica, bosiljak te žličica maslinovog ulja natašte.

Jači laksativi, odnosno purgativi su krkovina (Frangulae cortex), sena (Sennae folium) i rabarbara (Rhei radix). Postoje i biljke koje ubrajamo u grupu karminativa, a one smiruju upale, spazme i nadutost (kim, komorač, anis, korijandar). Ujedno u probavi pomažu i gorke biljke anđelika, maslačak, vodopija, lincura, pelin. One potiču izlučivanje probavnih sokova i bolji rad želuca i crijeva pa tako poboljšavaju i probavu. Sve ove pripravke najbolje je uzimati ujutro natašte te pola sata prije svakog obroka, a obroci trebaju biti više hladni i sirovi. Hladna jela su bolja protiv zatvora nego topla i vruća.

Kolačići protiv zatvora

  • 250 g suhih smokava
  • 250g suhih šljiva
  • po potrebi žlica meda
  • 5 g seninog lišća

Sve samljeti i svako jutro pojesti po žličicu do žlicu ove smjese ili si napraviti kobasicu ili kuglice od te smjese pa svaki dan pojesti od 1 do 3 kuglice uz naravno čašu vode ili čaja jer je potrebno dnevno uzimati dovoljnu količinu tekućine.

Čaj protiv zatvora

  • kamilica
  • bazga
  • lan
  • krkovina
  • komorač
  • sljez crni ili bijeli
  • vodopija korijen

Sve pomiješati u podjednakim količinama, skuhati litru čaja i popiti kroz dan. Ako ne želiš piti čaj ili to ne stigneš zbog obaveza (a to je šteta jer ti čaj donosi i dovoljnu količinu tekućine ) pij redovito u obliku kapljica.

Na sljedećoj stranici pročitaj još savjeta i recepata protiv zatvora.

TCT protiv zatvora

  • vodopija
  • maslačak
  • anis
  • sena
  • stolisnik

Namočiti sastojke u 50 postotni alkohol, držati zatvoreno dva tjedna, procijediti i piti 50 kapi ujutro
prije doručka i 50 kapi na večer, prije večere. Za odrasle, ali i za djecu mogu se pripremiti i 10 postotne kapi protiv grčeva i nadutosti od anisa i komorača.

Masaža za trbuh

U smjeru kazaljke na satu masirati uljima ružmarina, rimske kamilice i slatkog mažurana u baznom ulju badema. Topli i hladni oblozi za trbuh izmjenjuju se u trajanju od 3 minute za vrući i 1 minuta za hladni oblog. Za poticanje peristaltike, obloge izmijeni od 4 do 5 puta.

Nauči crijeva na rad

Ako voliš vježbaj Yogu. U svojoj dugogodišnjoj praksi svoje pacijente ne 'čistim' već liječim. Znači, nije dobro uzeti pripravak za čišćenje, imati stolicu pa opet nemati stolicu pet dana. Treba čajem i kapima i promjenom u prehrani raditi na sebi i svojim crijevima, treba ih naučiti na rad, poticati peristaltiku, izbaciti naravno svu zaostalu stolicu i izregulirati probavu.

Moja terapija traje nekoliko mjeseci, pola godine, godinu, nije bitno. Najvažnije je da se terapija provodi jedno vrijeme, da s vremenom čaj i kapi pojačava, a pred kraj oslabim i tako prilagodim pacijentu. Čišćenje zatvor, čišćenje-zatvor nije dobro rješenje. Idemo polako, ali sigurno uspostaviti peristaltiku i redovitu stolicu. Nakon ovih uputa, nadam se da ti riječ zatvor neće biti ni na kraj pameti.

Kojim biljnim čajevima liječiti upalu mjehura doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.