Zdravlje 18. listopada 2013.

Bukovače i imunitet

Usprav-Glji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš poteškoće s probavom, stolicom ili visokim razinama kolesterola, jedi svježe bukovače. U posljednje je vrijeme objavljeno mnogo članaka o korisnim učincima bukovača na zdravlje. Bukovača je gljiva koja ima pozitivne učinke na razine lipida u krvi te sadrži mnoge vitamine, minerale i masne kiseline

Imunitet i glukani ili mitovi o bukovačama

Nezadovoljavajuće djelovanje imunološkog sustava može se manifestirati općim umorom, čestim prehladama, gripom, bolovima u zglobovima, kroničnim upalama, sporim zarastanjem rana, ponavljajućim bakterijskim, virusnim ili gljivičnim bolestima, smanjenim brojem leukocita, povećanom osjetljivošću na karcinome itd.

U posljednje je vrijeme objavljeno mnogo članaka o korisnim učincima bukovača na zdravlje. Bukovača je gljiva koja raste na drveću koje truli i, kada se konzumira u većim količinama, ima pozitivne učinke na razine lipida u krvi zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i prirodnoj proizvodnji tvari koje potiskuju proizvodnju kolesterola. Bukovače također sadrže mnoge vitamine (B, D, C, K), minerale, elemente u tragovima (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) i neke masne kiseline.

Izvor prirodnog betaglukana

Bukovače su i izvor prirodnog imunomodulacijskog sredstva beta-(1,3/1,6)-D-glukana, koji se u znanstvenoj literaturi naziva 'pleuran' ili 'imunoglukan'. Da bi mogao aktivno djelovati u ljudskom organizmu, imunoglukan mora se izolirati iz bukovače i pročistiti. Zato što se učinci imunoglukana ostvaruju izravnim kontaktom sa stanicama odgovornim za imunitet koje nazivamo makrofagi. Te stanice na površini sadrže nekoliko receptora za koje se molekula imunoglukana selektivno spaja i stvara vezu koja se može usporediti sa sustavom ključa i brave. Svaki ključ ne otvara svaka vrata. Slično tome, na receptor se mora vezati specifična, čista molekula koja mu odgovara. Tek se tada aktivira niz signala, a rezultat je aktivna reakcija imunološkog sustava cijelog organizma.

Sve dok je imunoglukan vezan u stijenkama stanica gljive zajedno s drugim saharidima, proteinima i masnim kiselinama, njegova je sposobnost aktivacije stanica imunološkog sustava smanjena. Svrha je proizvodnog procesa aktivirati i izdvojiti molekule imunoglukana iz stijenki stanica bukovače te eliminirati balastni materijal. Stoga je pogrešno miješati samu bukovaču (kao izvor imunoglukana) s izoliranim imunoglukanom. Analogno tome, plavi se sir bez dvojbe ne može smatrati jednakim izoliranom penicilinu. Biološka dostupnost i imunomodulacijski učinci beta-(1,3/1,6)-D-glukana izravno su ovisni o njegovoj strukturi, čistoći i sposobnosti stvoriti savršenu vezu s receptorima stanica imunološkog sustava.

Utjecaj imunoglukana na imunitet

Mehanizam djelovanja glukana temelji se na stimulaciji nekoliko stanica imunološkog sustava. To su makrofagi, 'žderači' stranih tijela (poput virusa, bakterija, plijesni, toksina itd.), leukociti koje nazivamo neutrofili, ali i stanice koje ubijaju stanice karcinoma, odnosno stanice NK (Natural Killer), 'prirodne ubojice'. Kako bi mogli obavljati svoju funkciju, makrofagi moraju prijeći iz stanja mirovanja u aktivno stanje koje je osnovni preduvjet za njihovo uspješno djelovanje. U toj fazi pročišćeni imunoglukan djeluje kao aktivator tih stanica.

Gotovo svi medicinski proizvodi koji su dostupni u slobodnoj prodaji i za koje proizvođači izjavljuju da imaju imunostimulacijski učinak temelje se na glukanima. Osim u gljivama, oni se stvaraju i u kvascu, sladu, aloji, juki, ječmu i drugim prirodnim izvorima. Mnogi od tih proizvoda sadrže različite količine glukana koje često nisu dovoljne da bi pojačale imunitet te se često obogaćuju vitaminima i elementima u tragovima, posebno cinkom i selenom. Za jačanje imuniteta potrebna je dnevna doza od 100 mg čistog (pročišćenog) imunoglukana.

Preporuka liječnika dr. farmacije Zdenĕka Procházke:

Jedi svježe bukovače ako imaš poteškoće s probavom, stolicom ili visokim razinama kolesterola. Međutim, kada je riječ o modulaciji imunološke reakcije, učinak same bukovače (najčešće u obliku suhog praha) zaista je zanemariv. Svoj imunitet nećeš ojačati jedući bukovače ako je on oslabljen ili, primjerice, tijekom sezone gripe. Tvoje tijelo mora dobiti čisti imunoglukan u dovoljnim količinama u obliku dodataka prehrani koje možeš nabaviti u svojoj ljekarni. Prije uzimanja dodataka prehrani koji su namijenjeni jačanju imuniteta uvijek se posavjetuj s ljekarnikom. Ako koristiš druge medicinske proizvode, reci to svojem liječniku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mirjana15

      varganji su mi najdraži to neosporno, a kada nema njih, jedino što priznam su bukovače i njih obožavam također ;)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.