Dijeta 22. listopada 2013.

Lidin sedmodnevni dijetni jelovnik

Jelov-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lida je kandidatkinja zdravog mršavljenja te se pridržava posebne dijetne prehrane, a mi ti donosimo njezin dijetni jelovnik koji je sastavljen od kombiniranja dijetnih namirnica i Sensilab Acai Detoxan kapsula. Jelovnik sadrži nekoliko ukusnih recepta koji se jednostavno pripremaju, a pridonose zdravom mršavljenju

Prvi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Kriška integralnog kruha namazana sirnim namazom
  • Kakao: šalica mlijeka, žlica instant kakaa

Međuobrok

  • Jabuka
  • Suhe marelice, 50 g

Ručak

  • Varivo od mahuna, 1 tanjur
  • Kiseli krastavci, par komada
  • Kosani odrezak od mljevene puretine s tikvicama

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g mljevene puretine
  • 1 režanj protisnuta češnjaka
  • 50 g luka
  • 1 žlica vrhnja
  • 1 žlica nasjeckana peršina
  • 1 žlica nasjeckana celerova lista
  • Sol, papar
  • Jaje
  • 150 g tikvica
  • 70 g krušnih mrvica

Priprema:

  1. Puretinu, češnjak, sitno nasjeckani luk, vrhnje, peršin, celer, začine i jaje dobro izmiješati.
  2. Tikvice oprati, odrezati im krajeve, naribati i dobro ocijediti.
  3. Naribane tikvice umiješati u pripremljenu smjesu od mesa.
  4. Na kraju dodati 50 g krušnih mrvica i sve još jednom dobro promiješati.
  5. Od pripremljene smjese oblikovati polpete svaku valjati u preostale krušne mrvice i pržiti u zagrijanom ulju do zlatnožute boje.

Međuobrok

  • Kruška

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Jogurt, probiotički, 150 g s nasjeckanom bananom, žlicom usitnjenih sjemenki lana, žlicom meda i prstohvatom cimeta
  • Rižini krekeri, 3 kom

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Drugi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g

Međuobrok

  • Banana
  • Šaka badema, 30 g

Ručak

• Varivo od slanutka s povrćem + dvije kriške kruha

Sastojci za 2 osobe:

  • Dvije žlice maslinovog ulja
  • 450 g smrznute mješavine povrća (ili svježeg povrća: tikvice, krumpir, mrkva, poriluk, celer, grašak, mahune, korijen celera i peršina)
  • Slanutak iz konzerve, 100 g
  • 0,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice prosa
  • Lovorov list
  • Prstohvat soli i papra

Priprema:

  1. U većoj posudi zagrijati maslinovo ulje pa dodati mješavinu povrća i pirjati oko 5 minuta na slaboj vatri.
  2. Zaliti temeljcem, posoliti i popapriti, dodati lovorov list i proso i kuhati dok ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati oprani slanutak iz konzerve.
  3. Ako je varivo prerijetko dio sadržaja se može usitniti štapnim mikserom.

Međuobrok

  • Ananas svježi, 3 tanje kriške, 150 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Dvije kriške tostiranog kruha namazane ribljom paštetom, 50 g
  • Kakao, 1 šalica mlijeka sa žlicom instant kakaa

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Peti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Svježe cijeđeni sok od naranče i grejpa, 3 dl uz dodatak prstohvata cimeta
  • Dvopek, 6 kom namazan biljnom paštetom, npr. od graha, 50 g i svježa paprika

Međuobrok

  • Jabuka
  • Paketić integralnih krekera

Ručak

  • Pečena pastrva, 1 kom
  • Kuhani krumpir (1 šalica, 150 g) i blitva (pola šalice kuhane blitve, 100 g) s nasjeckanim češnjakom i preliveno žlicom maslinova ulja

Međuobrok

  • Komad tamne čokolade, 30 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Dvije kriške kruha namazane svježim sirom (100 g) i posute sjemenkama suncokreta ili lana, 1 žlica i klicama rotkvice
  • Grožđe, 200 g

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Treći dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g

Međuobrok

  • Suhe smokve, 5 kom
  • Orasi, šaka, 30 g
  • Jabuka

Ručak

  • Kajgana od 2 jaja pripremljena na dvije žličice maslinova ulja
  • Dvije kriške kruha
  • Salata: rikula, matovilac, zelena salata, jedna zdjelica začinjena s dvije žličice ulja i octom

Međuobrok

  • Mandarine, 2 – 3 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Namaz od patlidžana

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 srednji patlidžana
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Pola režnja češnjaka
  • Prstohvat ljute papričice
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Pola žlice nasjeckanog bosiljka

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200°C. Patlidžan dobro operi i još vlažnog stavi u zagrijanu pećnicu. Peci ga 40-45 minuta uz povremeno okretanje tako dugo dok se ravnomjerno ne ispeče.
  2. Pečenom patlidžanu odreži gornji dio, oguli ga i mesnati dio poprskaj limunovim sokom i izmiksaj u električnoj sjeckalici. Dodaj maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, sitno nasjeckanu papričicu, papar te dobro izmiješaj.
  3. Na kraju lagano umiješaj peršin i bosiljak. Tako pripremljen namaz posluži dobro rashlađen s prepečenim kruhom (dvije kriške).
  • Jogurt, 150 g
  • Svježi krastavac

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Četvrti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Kriška kruha namazana maslacem (1 žličica) i džemom od šljiva, 1 žlica
  • Šalica mlijeka, 2,5 dl

Međuobrok

  • Kruška
  • 2-3 mandarine

Ručak

  • Piletina, file, pečen na naglo, 150 g
  • Pire od batata

Sastojci za dvije osobe:

  • 500 g batata
  • Maslac, 2 žličice
  • Malo muškatnog oraščića i čilija

Priprema: 

Oguljene batate narezati na kocke i skuhati u vodi. Kuhanom i ocijeđenom batatu dodati maslac, sol i začine i napraviti pire.

  • Salata od ribane cikle i mrkve, 1 zdjelica, začinjena s 2 žličice maslinova ulja i octom

Međuobrok

  • Kivi, 2 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Tuna konzervirana u salamuri (bez ulja), manja konzerva, 80 g
  • Dvije kriške kruha
  • Svježi krastavac
  • Pistacija, 50 g

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Šesti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Zobena kaša

Postupak: Šalicu mlijeka pustiti da zavrije i zatim dodati 5 žlica sitnih zobenih pahuljica, prstohvat cimeta i zajedno kuhati 1 minutu. Poslužiti sa žlicom usitnjenih sjemenki lana i bananom narezanom na kolutiće.

Međuobrok

  • Očišćeni nar, 1 šalica

Ručak

  • Bistra juha s ukuhanim rezancima i mrkvom, 1 tanjur
  • Kuhana teletina ili junetina, 150 g
  • Kuhano povrće: brokula, cvjetača, mrkva, 200 g
  • Umak od hrena

Sastojci za 2 osobe:

  • Žlica maslinova ulja
  • Kuhani krumpir, pasiran
  • Hren iz staklenke, 1 žlica
  • Mlijeko, 100 ml
  • Žlica kiselog vrhnja
  • Sol, papar

Priprema:

Dobro promiješati sve sastojke i poslužiti.

  • Kriška integralnog kruha

Međuobrok

  • Kivi, 2-3 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Pečeni kesteni, 100 g
  • Sladoled, 2 kuglice, 100 g
  • Sjemenke bundeve, 30 g

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Sedmi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Dvije kriške kruha
  • Sir, npr. ementaler 30 g
  • Pureća salama, 20 g
  • Svježa paprika
  • Jogurt, probiotički, 150 g

Međuobrok

  • Kruška
  • Mandarine, 2-3 kom

Ručak

  • Krem juha od buče

Sastojci za 2 osobe:

  • 300 g buče
  • Dvije žličice maslinova ulja
  • Dvije žlice vrhnja za kuhanje
  • 300 ml vode
  • Prstohvat currya
  • sol

Priprema:

Buču oguli, nareži na četvrtine i kuhaj 15 – 20 minuta sa češnjakom. Ocijedi je, a vodu sačuvaj i propasiraj buču, a češnjak ukloni. U vodu u kojoj se buča kuhala dodaj pire od buče, malo soli i curry te kuhaj na srednje jakoj vatri 3 – 4 minute. Na kraju dodaj dvije žličice maslinova ulja.

  • Tjestenina sa špinatom i kozicama

Sastojci za dvije osobe:

  • Tjestenina npr. integralne špagete (200 g)
  • Dvije žlice maslinova ulja
  • Dva režnja češnjaka
  • 400 g svježeg špinata
  • 200 g kozica
  • Žlica nasjeckanog peršina
  • Naribana limunova korica
  • Nekoliko cherry rajčica, razrezanih na četvrtine
  • Parmezan, 2 žlice

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju da bude 'al dente'.
  2. U većoj tavi na zagrijanom ulju kratko popržiti usitnjeni češnjak dok ne dobije zlatnu boju, dodati oprani špinat i pirjati još dvije minute.
  3. Dodati kozice i peršin, začiniti sa malo soli i papra, dobro promiješati i pirjati još par minuta.
  4. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu dodati u tavi i smanjiti vatru.
  5. Naribati malo limunove korice, dodati rajčice, još jednom dobro promiješati i odmah poslužiti.

Međuobrok

  • Jabuka

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Voćni smoothie

Sastojci: 1 šalica svježeg voća (to mogu biti breskve, nektarine, bobičasto voće, ananas), ¼ šalice soka od ananasa, ¼ šalice jogurta

  • Dvije kriške kruha namazane svježim sirom, 50 g pomiješanim s nasjeckanim svježim vlascem ili lukom

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      verica42

      možda ipak moram pojasniti - pastrva je riba, ali ju ja ne priznajem, priznajem samo morsku ribu. tuna iz konzerve je hrana iz konzerve koja ne mora nužno biti prirodna, a obično i nije. obično je to kemija, ista stvar kojoj se dodaju različiti pojačivači okusa i lijepe različite naljepnice. obzirom da je ovo dosad takvo, sumnjam i da su preporučene kozice prave, pa se ni to ne priznaje. kao ni smrznuto povrće ili povrće i grahorice iz konzerve. nadam se da je žena preživjela

    • Default avatar -
      verica42

      tu ima previše ugljikohidrata i uopće izgleda kao jelovnik za slonicu koja normalno mora pojesti 600 kila hrane dnevno, pa joj je sad smanjeno na 550 kila. a nekako ne izgleda ni fino. povrće u varivima je naravno raskuhano, drugačije ni ne može biti, umjesto da je samo kratko termički obrađeno, ili sirovo. nema ribe, ili kakvih drugih morskih plodova, nema gljiva bezlično i bljutavo. gdje nađoste tu osobu koja je sastavila tako loš jelovnik, bez imalo mašte.

    • Default avatar -
      exer

      i ovo je tebi jelovnik???? voce nije ni obrok,. ni medjuobrok....koma.. previse uh ,premalo proteina... premalo kalorija ukupno...

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.