Prokulica - visokonutritivna namirnica

Prokulica - visokonutritivna namirnica

Foto: Thinkstock


Kelj pupčar sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij i selen

Kelj papučar, odnosno prokulica preporučuje se uvrstiti u svačiji jelovnik zbog svojevisoke nutritivne, a niske kalorijske vrijednosti. Savjetuje se pripremati ga kuhanjem na pari budući da se pritom ne gube nutritivno važne komponente

Niska kalorijska vrijednost

Kelj papučar (lat. Brassica oleracea) potječe iz obitelji kupusnjača te se ujedno naziva i prokulicom. Odrasle biljke su jako otporne na hladnoću te su dostupne tijekom cijele godine. Nakon kupovine preporučuje se čišćenje u vodi s otopljenom soli nakon čega ga je potrebno oprati u hladnoj vodi. Preporučuje se pripremati ga kuhanjem na pari budući da se pritom ne gube nutritivno važne komponente.

Kelj pupčar preporučuje se uvrstiti u svačiji jelovnik zbog svoje visoke nutritivne, a niske kalorijske vrijednosti. Ističe se kao bogat izvor vitamina C, K i folne kiseline te izvor vitamina A. Zbog povećanog udjela folata, preporučuje se za konzumaciju tijekom trudnoće, smanjujući rizik od defekta neuralne tube u novorođenčadi. Nadalje, kao dobar izvor vitamina A i K, pomaže prilikom deficijencije vitamina D održavajući ravnotežu metabolizma. Ujedno, sadrži i kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij i selen.

  • Trenutno nema komentara