Ljepota i relax 01. studenoga 2013.

Ulja koja nas griju i donose spokoj

Svijece_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako nas sunce tijekom dana blagonaklono još uvijek grije, pomicanje sata podsjetilo nas je da je jesen ipak tu. Dani su kraći, mrači se sve ranije pa je idealno vrijeme da okupiš obitelj i prijatelje u toplini i intimi tvojeg doma. Osim što eteričnim uljima možeš oplemeniti prostor tako da ih dodaš u aroma lampu postoji još lijepih načina da aroma i energija eteričnih ulja prožme prostor i sve koji borave u njemu

Sprej za prostor:

Sve sastojke pomiješaj u bočicu koja ima raspršivač, svaki put dobro protresi i prskaj po prostoru. Postoji mnogo kombinacija eteričnih ulja koja mogu na lijep način oplemeniti prostor - zato opušteno kombiniraj i istražuj omiljene mješavine. Mandarina i naranča donose vedrinu i radost pa ih slobodno obilno koristi u svojim mješavinama. Geranij usklađuje energije tako da ga je idealno koristiti u svim prilikama (ili neprilikama ) kada se okuplja mnogo ljudi.

Ulja za kamin

Ako možeš zapaliti kamin ili peć na drva nemoj propustiti priliku da na ovaj poseban način stvoriš mirisan dom. Trebat će ti samo jedna kap eteričnog ulja za cjevanicu i samo jedna ''mirisna'' cjevanica za ogrijev. Možeš upotrijebiti bilo koje staro drvo koje pronađeš, a vatra će mirisati po eteričnom ulju iz drveta. S obzirom da su eterična ulja lako zapaljiva, prije nego što zapališ namirisanu cjevanicu, ostavi dovoljno vremena da se eterično ulje upije. Dobra ideja je unaprijed pripremiti više namirisanih cjevanica te ih koristiti po potrebi. Za mirisne cjevanice možeš primjerice upotrijebiti neke od sljedećih ulja: jela, cedrovina, čempres, bor, borovica, sandalovina, tamjan.

Ulja za svijeće

Svijeće donose posebnu toplinu u svaki dom. Umjesto da koristiš svijeće sa sintetskim mirisima, oplemeni svijeće koje imaš s eteričnim uljima na način da nakon što zapališ svijeću pričekaš da se svijeća počne topiti. Tada pažljivo dodaj 1 kap eteričnog ulja uz fitilj pazeći da ne kapne na plamen svijeće. Eterična ulja koja će doprinijeti ugodnoj atmosferi nakapana na vosak svijeće su mandarina, naranča, jela, geranij, cimet i lovor.

Kuhano vino s eteričnim uljima

Prije nego gosti stignu, pripremi ovo fino aromatično vino koje će dodatno ugrijati atmosferu.

  • cimet 1 kap
  • klinčić 1 kap
  • naranča 2 kapi
  • mandarina 2 kapi

Navedena ulja dodaj u 2 žličice meda. Litru kuhanog vina polako zagrij u nemetalnoj posudi, dodaj med s eteričnim uljima i miješaj dok se vino još zagrijava. Kad vino počne ključati ugasi plamen i posluži. 

Aromatični kolačići

Eterična ulja možeš upotrijebiti i u kulinarstvu. Dodajući ih u uobičajena jela možeš ugodno iznenaditi goste – pogotovo ako im ne otkriješ odmah koja ulja si dodala u jelo.  Primjerice, u smjesu za kolačiće koje ćeš poslužiti gostima dodaj 2 kapi eteričnog ulja po izboru. Mandarina, naranča, lavanda, papar, paprena metvica, klinčić, cimet samo su neka od ulja kojima ćeš svoje već isprobane recepte pretvoriti u sasvim novi užitak.

Želim ti puno ugodnih trenutaka sa svojom obitelji i prijateljima. Unesi toplinu koja nam je svima potrebna u ovim danima, te u jesenskoj i zimskoj svakodnevnici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.