Hrana 05. studenoga 2013.

Sirova hrana dostupna i kao snack

Cokoladica2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na hrvatsko tržište stižu nagrađivane danske energetske pločice, Raw⋅Bite. Napravljene isključivo od sirovog voća i orašastih plodova, Raw⋅Bite ne sadrže gluten, laktozu i dodani šećer. Šest različitih okusa zadovoljit će svako nepce u potrazi za zdravim i hranjivim zalogajem

Raw⋅Bite pločice je 2011. danska industrija zdrave hrane proglasila najboljim proizvodom godine, a danska vojska i olimpijci uvrstili u svoju prehranu. Sveukupna proizvodnja je strogo veganska, bezglutenska i bez GMO sastojaka. "Jedne večeri družili smo se uz roštilj i raspravljali kako nema energetske pločice koja je prirodna, bez šećera i aditiva, zdrava i lako se jede. Počeli smo sjeckati sastojke i isprobavati različite recepte, željeli smo nešto jednostavno, odličnog okusa i visoke nutritivne vrijednosti",  objasnio je  Morten Fullerton ideju koju je zajedno sa svojim prijateljima, Rolfom Nolsøeom i Nikolajem Lehmannom, počeo realizirati 2009. godine.

Sirovi okusi za snagu

"Kako bi mogli upotrijebiti sirove sastojke bez kuhanja do neprepoznatljivosti morali smo surađivati s nekim od najboljih stručnjaka koji se bave prirodnom konzervacijom hrane", zaključio je Morten Fullerton. Danas je Raw⋅ Bite pločica dostupna je u više od 24 zemlje. "Sirova energija" Raw⋅ Bite pločica dolazi u 6 delikatesnih okusa: indijski oraščić, kakao, kokos, limeta - pikant, jabuka - cimet i vanilija - bobičasto voće. Osnovu pločice čine datulje, indijski oraščić i/ili bademi -­ sastojci širokog spektra zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti.

Kako bi se dobili odlični okusi dodavani su i drugi prirodni sastojci iz ekološkog uzgoja, poput djevičanskog kokosovog ulja, kakaa, soka limete, đumbira, čilija, citrusnog ulja, jabuka, grožđica, cimeta, vanilije, brusnica, trešnje i duda. Energetske pločice Raw⋅ Bite možeš pronaći, od početka studenog, u bio&bio trgovinama po preporučenoj cijeni od 16,90 kuna. Ponekad su jednostavne stvari u životu ujedno i najbolje.

Održavaju stabilnu razinu šećera u krvi

Zbog prirodnog sastava pomažu kod održavanja stabilne razine šećera u krvi i opskrbljuju tijelo energijom. Jedine su pločice koje je izabrala danska vojska za svoje terenske vježbe. Testirali su ih na Bliskom Istoku, kao i na Grenladnu. Testovi su pokazali da vojnici bolje funkcioniraju kada jedu prirodno, a pločica nije mijenjala svoju konzistenciju na vrućini ili hladnoći. Danski sportaši, olimpijci u disciplinama triatlona, badmintona i CrossFit-­‐a, također konzumiraju Raw•Bit pločice. Filozofija je "sirova", kao i energija koju oslobađaju pločice. Radi se o jednostavnom, iskrenom i zdravom proizvodu za sve prilike. Pločice se prodaju i u kinima u Danskoj gdje su prodavanije od klasičnih čokoladnih snackova.

Raw Food Diet (prehrana sirovim namirnicama) način je prehrane koji se nedavno pojavio u svijetu. Radi se o trendu koji propagira konzumaciju sirovih namirnica: svježih, neprocesuiranih po mogućnosti iz ekološkog uzgoja. Namirnice se mogu termički obrađivati do 45°C kako bi se očuvali enzimi u biljkama koji omogućuju najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Ujedno ovakva prehrana omogućuje acidobaznu ravnotežu jer je poznato da procesuirana hrana, kao i namirnice životinjskog podrijetla, "zakiseljavaju" organizam. Raw Food Diet osigurava prehranu bogatu: nutrijentima, prehrambenim vlaknima, kalijem, antioksidansima, a siromašnu: natrijem i zasićenim mastima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.