Klice: hrana za snagu i zadovoljstvo

Klice: hrana za snagu i zadovoljstvo
Datum objave:
19. 02. 2010.
Autor:
Tončika Cukrov

Klice su niskokalorične i pune vitamina, minerala i enzima

Klice predstavljaju prave vitaminsko-mineralne bombe koje potiču obnovu organizma. Zbog toga ih je dobro na kraju zime i u proljeće uključiti u jelovnik, a kako s klicama možeš napraviti hranjivu slasticu atraktivnog izgleda, otkriva ti  Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov

Proklijale sjemenke različitih biljaka sadrže u sebi snagu iscjeljenja kao ni jedan drugi izvor u prirodi. Procesom klijanja oslobađa se ogromna količina energije, uvećava se postotak hranjivih tvari, posebice vitamina i minerala, bjelančevine se razlažu na enzime pa su tako u potpunosti iskoristive, a ugljikohidrati postaju energetski nositelji cjelokupnog procesa.

Saznaj zbog čega je važno jesti takozvane dobre ugljikohidrate i kako oni pomažu u mršavljenju!

Otkrij obnavljajuću snagu prirode

Klice, s obzirom na vrstu, imaju specifično ljekovito djelovanje, međutim njihova vrijednost je u tome što su one općenito niskokalorične namirnice koje djeluju regenerativno na metabolizam organizma, odnosno potiču njegovu obnovu. Svakako nauči sam kod kuće klijati klice i uvrsti ih u svoj jelovnik. Ugodno će te iznenaditi kada izrastu, a tvome će organizmu pružiti snagu i zadovoljstvo.

Slatkiš s ružičastom vilinom kosom

Sastojci:

½ šalice tostiranih zobenih pahuljica
½ šalice klica amaranta (klijanje u klijalištu 3 dana)
2 žlice rižinog slada
1 jabuka, oguljena i naribana
¼ žličice korice limuna
1 šalica sojinog šlaga

Priprema:

Isklijaj amarant: Namači ga 8 sati. Isperi sjeme 2 puta dnevno. Ubrzo će izrasti klice čiji izdanci duljim klijanjem postaju ružičastiji. Kratko tostiraj zobene pahuljice na suhoj tavi. Naribaj jabuku. Pomiješaj zobene pahuljice, jabuku, klice amaranta, koricu limuna i slad. Pusti da se sve prožme pola sata. Bogato garniraj sojinim šlagom.

Više info: www.makronova.com

O autoru

Tončika Cukrov Tončika Cukrov

Najdraže jelo: crveni rižoto s tempehom iz woka

U slobodno vrijeme: plešem tango