Ljepota i relax 19. prosinca 2013.

Ovog Božića vježbaj svjesnost

Bozic-M
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove godine neću pisati o tome kako možeš koristiti eterična ulja tijekom blagdana. Ove godine bih ti uputila nekoliko riječi o važnosti vježbanja svjesnosti tijekom blagdana. U današnje vrijeme živimo sve brže, imamo sve više stvari koje trebamo obaviti, sve više želja koje želimo ispuniti, sve više normi koje mislimo da trebamo zadovoljiti. Živimo sve brže, sve stresnije i kako ironično - sve nekvalitetnije

Posljednjih dana, kako se Božić približava, slušam i promatram ljude oko sebe kako im Božić postaje još jedna obaveza, iz koje se rađa na desetke razloga za još veći stres i jurnjavu; što kupiti za poklone, što jesti, piti, kuhati, koliko kolača napraviti, koga pozvati, gdje ići. I ja sam do jučer stajala na vrhu tog tobogana i bila spremna vrtoglavo se spustiti i juriti, a da niti ne znam kuda zapravo idem. Sinoć, kad sam stala pred grupu žena kojima vodim satove joge – vratila sam se sebi i odlučila ove blagdane provesti svjesno, a isto tako i tebe pozvati da učiniš isto.

Nekoliko minuta dnevno za meditaciju

Ne, ne smatram da trebaš Božić provesti u izolaciji, ali preporučujem da odvojiš nekoliko minuta svakog dana za meditaciju ili molitvu. Trenutke čekanja u redu ili usred gužve u prometu, umjesto da se nerviraš, svađaš i vičeš - iskoristi za kratku molitvu, lijepu misao, zahvalu i vježbu strpljenja.

Pod ogromnim pritiskom medija, osobito u ovo blagdansko vrijeme, lako je, pogotovo djeci, pokleknuti osjećaju da moraju nešto imati. Naravno, odaberi darove za svoje najmilije, ali bez pritiska da to moraju biti skupi, veliki i mnogobrojni darovi. Biraj ono što će vas razveseliti. U ovim blagdanskim trenutcima uči i sebe i djecu svjesnosti i zahvalnosti za sve što već imate.

Kad se spremaš u kupovinu hrane – ne opterećuj se desetcima različitih jela, bezbrojnim sljedovima i hrpama kolača – najvjerojatnije je da ćeš se samo iscrpiti od kupovine, kuhanja, pečenja i kad ćete napokon sjesti za blagdanski stol s obitelji – bit ćeš umorna, razdražljiva i iscrpljena. Radije se sačuvaj da imaš snagu i volju za smijeh, veselje, dobre priče, ljubav i uživanje u hrani. Dok jedeš budi zahvalna na hrani i svjesno uživaj u svakom zalogaju kojim hraniš svoje tijelo.

Potraži stare prijatelje

Ako si ovog Božića sama – potraži društvo, stare prijatelje ili članove obitelji s kojima si izgubila kontakt – ovo je pravo vrijeme, kad su nam svima srca otvorena, da zacijelimo rane, oprostimo, zaboravimo. Ako unatoč svemu budeš usamljena – vjeruj, samoća je dar jer njome spoznaješ sebe. A tek kad upoznaš (i zavoliš) sebe možeš upoznati (i zavoljeti) i druge.

Budi prilagodljiva. Umjesto da se rigidno držiš planova – opusti se i prepusti. Sjeti se da ''Čovjek sniva, Bog odlučuje.'' Imaj povjerenja u Boga i Život da će te odvesti upravo tamo gdje trebaš biti.

Od srca ti želim sretan, miran i blagoslovljen Božić.

Petra

Ostale kolumne potraži ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      zrakasunca

      Zimi ne bacajte kore od agruma već ih rasprostite po stanu! Kupite eterična ulja agruma i kapajte ih u lampicu za njih ili kupke, a kod dišnih tegoba mogu se i inhalirati! I što više na zubato sunce kad je god moguće!

    • Default avatar -
      cipelici

      Predivno receno, hvala Petra Sretsn i veseo Bozic

    • Default avatar -
      Ivanaa

      predivno rečeno....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.