Dijeta 24. prosinca 2013.

Blagdanske delicije u kalorijama

Kolaci2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Procjenjuje se kako smo prosječno svake godine nakon blagdana teži za otprilike pola kilograma. Poznavanjem kalorijske vrijednosti blagdanskih delicija može se racionalnije pristupati odabiranju veličine porcija, a blagdansko kalorijsko preopterećenje možemo smanjiti i određenim trikovima kod pripreme jela

Često se dogodi da se taj višak ne izgubi tijekom godine što nakon nekog vremena počne predstavljati problem jer se mali višak vrlo brzo pretvori u veliki višak kojeg se teško rješavamo. Drugim riječima, kada čujemo da porcija purice i mlinaca ima gotovo 1000 kalorija, možda ipak ne uzmemo treći komad kolača. 

Purica s mlincima 

Prosječna porcija purice s mlincima koja sadrži komad pečenog mesa od 200 g i 150 g mlinaca iznosi oko 950 kalorija, a uračunamo li juhu, salatu i desert, shvatit ćemo zašto većina ljudi tijekom blagdana nakupi koji kilogram viška. Ključ sočnosti mlinaca, a i visoke kalorijske vrijednosti je upravo u dodatku masnoće od pečenja. 

  • Trik – Ako paziš na liniju, ovih blagdana si nemoj uskraćivati jela koja obožavaš. Primjerice, ako najviše uživaš u purici s mlincima pojedi koliko želiš, no preskoči kolače koje svake godine jedeš bez razmišljanja, a svjesna si da ti nisu najdraži.   

Božićni bakalar

Kalorijska vrijednost božićnog bakalara najviše ovisi o količini dodanog ulja pa ako na 1 kg sušenog bakalara dodaš jednu šalicu maslinovog ulja, tada kalorijska vrijednost za jednu osobu iznosi oko 900 kalorija.

  • Trik – Za lakšu varijantu ovog blagdanskog objeda valja koristiti manje ulja, dok energetska vrijednost samog bakalara nije visoka i 100 g namirnice osigurava oko 100 kalorija.

Sarma i pire krumpir

Jedna porcija sarme koja uključuje oko 120 g mesa sadrži oko 350 kalorija. Ako sarmu pojedemo uz krumpir pire tada moramo zbrojiti dodatnih 300 kalorija.

  • Trik – Da bismo pire učinili laganijim, jedan dio krumpira možemo zamijeniti kuhanom cvjetačom. Vegetarijanske sarme u pravilu imaju manju kalorijsku vrijednost. Zamijeni meso s mariniranim pečenim seitanom ili pak propirjanim i usitnjenim šampinjonima. 

Francuska salata 

Jedna porcija francuske salate osigurava oko 700 kalorija, a za visoku energetsku vrijednost najzaslužniji je dodatak majoneze i kiselog vrhnja. Francusku salatu s manje kalorija možemo dobiti ako punomasnu majonezu i kiselo vrhnje zamijenimo s niskomasnim jogurtom i light majonezom.

  • Trik – Napravi sama svoju majonezu od orašastih plodova i sjemenki. U blender dodaj namočene indijske oraščiće, sjemenke suncokreta, maslinovo ulje, malo senfa, češnjaka i limunovog soka, zatim posoli i miksaj dok se ne dobije homogena smjesa. 

Medenjaci, orahnjača, fritule

Poznato je da su kolači prave kalorijske bombe jer obiluju masnoćama i šećerom. Jedan medenjak sadrži oko 60 kalorija, a rijetko stajemo samo na jednom. Dvije do tri kriške orahnjače mogu osigurati čak 900 kalorija, a porcija fritula može sadržavati i više od tisuću kalorija, ovisno o tome koliko ulja 'popiju' zbog čega ih treba pržiti u vrućem ulju, a ne ih stavljati u hladno ulje te svakako odložiti nakon prženja na kuhinjski papir koji upije višak masnoće.

  • Trik – Masnoće u kolačima možemo smanjiti tako da polovinu propisane količine zamijenimo pireom od jabuke, banane, suhih šljiva ili pak bundeve. Dobra zamjena je i posni sir koji može zamijeniti svu masnoću u receptu u jednakoj količini. Zbog sadržaja vlakana topivih u vodi, mljevene sjemenke lana su također pogodne za upotrebu u kolačima, a svaku žlicu maslaca ili ulja u receptu mogu zamijeniti 3 žlice mljevenih sjemenki lana uz dodatak jedne žlice vode. Smanjeni udio šećer u kolačima može se uspješno maskirati dodatkom začina poput vanilije, muškatnog oraščića i cimeta.

Nekoliko trikova kako se ne udebljati ovih blagdana

  • Tijekom blagdana ne valja preskakati doručak. Preskakanje obroka pojačava želju za hranom pa kasnije tijekom dana u konačnici unesemo puno više kalorija nego što je kalorijska vrijednost doručka.
  • Za predjelo uzimi salatu. Studija znanstvenika sa Sveučilišta Cornell pokazala je kako su prve tri odabrane namirnice poslužene na švedskom stolu zastupljene u kasnijim sljedovima za više od 60 posto. 
  • Pij obilje vode. Blaga dehidracija može se očitovati kao lažni osjećaj gladi, a konzumiranje vode između unosa kaloričnih alkoholnih pića može smanjiti njihovu konzumaciju.
  • Pazi kako točiš vino. Ako želiš smanjiti količinu vina koju popiješ na zabavama, toči vino u prozirnu užu čašu i toči isključivo u čašu koja je odložena na stolu ili pultu, a ne u ruci. Tako možeš smanjiti unos vina za otprilike od 9 do 12 posto. Rezultati nedavno objavljene studije pokazali su kako točenje vina u šire čaše te točenje u čašu držanu u zraku za razliku od čaše koja stoji na stolu, potiče veću konzumaciju vina.
  • Koristi pribor za jelo većih dimenzija, a tanjure manjih dimenzija. Studija objavljena u časopisu Journal of Consumer Research pokazala je da osobe koje jedu s priborom koji jeza otprilike 20 posto veći od uobičajenog manje pojedu. Moguće objašnjenje je da kada jedemo priborom manje veličine imamo osjećaj da ne napredujemo dovoljno dobro po pitanju unosa i na kraju pojedemo više.

Nauči kako izbjeći i spriječiti zimsko prejedanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      andrekke2

      Tablete za mršavljenje - http://tonzes.com/slimhr.htm Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.