Dijeta 29. travnja 2017.

5 savjeta koji će ti pomoći da se riješiš suvišnih kilograma

Frizider-Hrana
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad se radi o gubitku kilograma, svaki savjet je dobrodošao. Ako imaš svoju rutinu vezanu za prehranu i vježbanje te trebaš dodatne savjete kako da bez velikog truda potrošiš dodatne kalorije i dođeš do svoje linije iz snova, onda bi ti ovi neobični savjeti mogli biti od pomoći.

Desert za doručak

Ako je tvoj život ne zamisliv bez slatkiša, a želiš smršavjeti onda je najbolje da ih jedeš za doručak. Istraživanje u kojem su bili uključene osobe s prekomjernom težinom pokazalo je da su oni koji su jeli obilniji doručak u koji su bile uključene i slastice uspjeli prije smršavjeti od onih što su jeli skromniji doručak bez poslastice. Trik je u tome da se tako obuzda želja za slatkim koja se javlja tijekom dana.

Pročitaj rezultate istraživanje o povezanosti tjelesne težine i doručka.

Koristi vilicu i nož

Možda ćeš izgledati nekome smiješno dok hranu u svom tanjuru režeš na sitne komadiće, ali to je strategija koja bi mogla biti djelotvorna. Istraživanje je pokazalo da rezanje hrane na sitne komadiće može zavarati tvoj mozak da pomisli kako se na tanjuru nalazi više hrane, nego što je to uistinu slučaj. Rezultat je da ćeš pojesti manje hrane, a osjećati zadovoljstvo kao da si pojela više.

Pročitaj kako je provedeno istraživanje o dobrobitima za liniju, ako režeš hranu na manje komade.

Vježbaj ujutro

Vježbanje u bilo koje doba dana je dobro, ali ako želiš potrošiti više kalorija onda to čini ujutro. Rezultati istraživanja su pokazali da je razlog u tome što ujutro većina osoba ima više snage pa ulaže više napora u izvođenje vježbi nego navečer i naravno zato potroši više kalorija.

Pročitaj što trener Branimir Vajda kaže koje doba dana je najbolje za svaku pojedinu tjelesnu aktivnost.

Pij toplu vodu

Istina je da čaša hladne vode više osvježava, ali ako želiš mršavjeti, onda je zamijeni čašom tople vode. Kako tvrde na portalu Health.com istraživanja su pokazala da čaša mlake vode prije obroka može doprinijeti većem osjećaju sitosti s manjim unosom hrane. Dakle, ako želiš smanjiti količinu pojedene hrane popij čašu mlake vode prije obroka.

Ovdje provjeri piješ li dovoljno vode.

Jedi više

Možda ovaj savjet zvuči neobično, ali zapravo već i sama znaš da je bolje jesti više malih obroka češće, nego pojesti previše u jednom ili dva obroka. Pet do šest manjih obroka pravilno raspoređenih u danu ubrzat će tvoj metabolizam. Pomoći će i ako budeš izbjegavala prerađenu hranu koja se pretežno sastoji od ugljikohidrata. Umjesto toga odaberi hranu bogatu vlaknima i proteinima koja će ti pomoći da duže osjećaš sitost.

Pročitaj kako je više manjih obroka raspoređenih tijekom dana pomoglo Danijeli Dvornik da izgubi 10 kilograma.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vesna4

      Istina je što ste napisale plus što bih dodala da ne vjerujem u one savjete da se sto posto mora izbjegavati kruh. Zdrave vrste kruga se smiju jesti u umjerenim količinama, kruh nam daje energiju, sastoji se od puno hranjivih stvari ako je u zdravoj varijanti. Ja sam svojevremeno skinula blizu 20 kila i jela sam za doručak dvije šnite kruha svaki dan, to radim i danas. Samo treba paziti na ukupne količine svega što unosimo. Kretanje pomaže ali je po mom iskustvu važnije koliko unosiš hrane.

    • Default avatar -
      lolita_ri

      Apsolutno se slažem s Lilulom! Izgubila sam 15 kg u godinu dana bez jo-jo efekta, bez gladovanja, bez tjelovježbe. Prvo sam brojala unos kalorija, nisam se davila u junku i slatkišima, ali nisam ni bježala od toga. Nakon toga sam otkrila ketogenu prehranu na kojoj sam periodično po dva tjedna (jer ne želim prenagli gubitak kilograma). Jedino o čemu treba voditi računa je: ne jesti slatko nakon obroka! Kolač neka bude međuobrok, ali ne desert. Pogreška je pojesti i voće nakon obroka jer je iskoristivost minimalna, a organizam odmah kreće trošiti uneseni šećer i pohranjuje pojedeni obrok u masne naslage. U tome je sva mudrost! Može se jesti i panceta i majoneza, ali bez kruha. Može se jesti pašta, ali bez masnoća u vidu masnog mesa ili umaka na bazi vrhnja...

    • Default avatar -
      lilula

      Cijenim struku i savjete iste, ali čitajući sve servirane savjete imam potrebu napisati svoje skromno mišljenje. Redovito posjećujem stranice poput Zdrave krave, prvenstveno jer imaju alate poput brojača kalorija što mi je bilo bitno u procesu gubitka kilograma, ali ne mogu se oteti dojmu da se od mršavljenja radi svemirska nauka. Toliko je dijeta na repertoaru: brza dijeta, rižina dijeta, dijete izmjeničnih dana, termogenična dijeta, limunova dijeta, dijeta sokovima... Da ne nabrajam dalje jer je pregršt toga i iskreno većinu toga mi je bilo tlaka uopće isprobavati. Smršavila sam 12 kilograma bez jo jo efekta u 3 mjeseca bez pretjerane filozofije. Svoju dijetu bih naslovila "matematička dijeta". Postavila sam si dnevni unos kalorija na 1200 kcal za gubitak od 1 kg tjedno i jednostavno zbrajala koliko sam unijela svaki dan do navedene vrijednosti. Znala sam pojesti i slatkiše, popiti pivu (osnova svake dijete je izbjegavati alkohol), jesti krušne prozivode (većina popularnijih pekara ima sa svojim stranicama kalorijske vrijednosti), na dnevnoj bazi sam si cijedila dva grejpa čiji sok bih popila (i njihovu kilokalorijsku vrijednost bih uračunala) jer grejp dobro razgrađuje masnoće i utječe na metabolizam, dakle sve sam svela na zbrajanje kalorijskih vrijednosti. Ako jedna osoba pročita ovaj komentar i krene se povoditi za najobičnijim zbrajanjem, sigurna sam da rezultati uz varijablu ustrajanosti i strpljenja neće izostati. Naglasila bih da uz tempo života nisam stigla vježbati nego se cjelokupno mršavljenje dogodilo sve moguće dnevne obveze. I dalje težim ka tjelovježbi iako mi to teško pada, ali želim naglasiti da se može smršaviti bez velikih filozofija. Pozdrav svima!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.