Ljepota i relax 30. siječnja 2014.

Koju kozmetiku odabrati za zimu?

Zima-M
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zimskim mjesecima umjesto da svoju kožu braniš i suprostavljaš se hladnoći, radije se usmjeri čuvanju i zadržavanju njezine nježnosti. Ako si proljetni ili jesenski tip, onda je njega kože u vrijeme trajanja ovog bijelog pokrivača nešto čemu doista trebaš posvetiti dodatnu pažnju

Zaštita s kojom smo rođeni

Jesi li ikada razmišljala o tome kako izgleda i kako se ponaša koža žena koje žive u nama nekim dalekim i nepoznatim krajevima, čak možda i u plemenskim zajednicama, koje nikada ne rade piling, koje ne koriste voćne kiseline, botokse, anti-age proizvode, ne koriste sredstva za pranje tri puta dnevno, ne razmišljaju s 18 godina o borbi protiv bora? Iskreno, ne poznajem niti jednu takvu ženu osobno, ali pogled na neke fotografije potiče me na razmišljanje.

Realno, nismo se rodili s dnevnim i noćnim kremama kao dodatnim accessoireses. Korištenje krema postalo je više od potrebe – navika, uhodani ritual, marketinško 'moranje'. Ipak, koža je mudar organ, površine od gotovo 2 metra kvadratna i čini gotovo 20 posto naše ukupne težine. Ovi brojevi govore sami za sebe i teško da možemo promišljati kako je tu samo da bi nas više-manje činila lijepima i da ništa ne može sama. Građena je od tri glavna sloja (hipoderma, derma i epiderma) u kojima su nizovi i nizovi stanica. Najgornji, površinski sloj epiderme je rožnati sloj odumrlih stanica koje imaju zaštitnu funkciju – sprečavaju ulazak mikroorganizama, čestica prašine, UV zraka i svako nasilno te namjerno 'guljenje' (piling, agresivni sintetski preparati za čišćenje lica, puno pjenastih gelova i kupki koje otapaju površinsku masnoću) znatno smanjuje njezinu zaštitnu ulogu. Ona je naš zaštitni ogrtač.

Ako cijeloj situaciji zaista pristupimo iz kuta zdravog razuma, nije teško dokučiti da kožu ipak oslabljujemo svakodnevnim bombardiranjem kemijskim sastojcima koje joj serviramo kroz dnevnu higijenu, make up, a koji njoj nisu poznati, evolucijski srodni i prirodni.

Hladnoća kao izazov

Slojevito odijevanje dolaskom hladnih dana, razumska je odluka i nešto o čemu se, vjerujem, nema što reći. Drugačije je posložen i jelovnik tijekom hladnih dana. Njega tijekom zime? Također drugačija i slojevita! Niske temperature, vjetar, grijani prostori – te temperaturne amplitude kojima je koža izložena svakako su dodatni izazov. Korištenje preparata koji sadrže iscjeljujuće, prirodne sastojke koji kožu podržavaju u njezinoj prirodnoj funkciji, a ne uljenjuju je pasivnim opsluživanjem, rješenje su kojemu se ne može naći zamjerka.

Ako napravim paralelu sa slojevitim odijevanjem, njega je zimi također slojevita – hidratantne/hidratantnije kreme koje smo koristili ljeti sada nisu dostatna zaštita jer ih vjetar i suhi zrak u prostorijama 'izvuku', sasuše. S druge pak strane, prisustvo hidratantne kreme je nužno zbog razloga u prethodnoj rečenici. No, hidratantna krema zimi treba pomoć u obliku dodatne zaštite koja se nanosi na hidratantnu kremu, a koja će zatopljenjem postati suvišna, baš kao i vjetrovka ili zimska jakna. Sličnosti ima još. Baš kao što dolaskom hladnih dana u čestu/češću upotrebu ulazi dodatna oprema - kape, šalovi, tople čizme, 'štucne', trakice za uši - tako i u njegu ulazi dodatna oprema. Češća upotreba maski, ampula za intenzivniju njegu i seruma izvrsno je rješenje za ovaj dio godine.

Što izabrati?

Kozmetički lider s područja prirodne kozmetike Dr. Hauschka kozmetika i u svojoj svakodnevnoj primjeni nudi gotova, kompletna rješenja, no tijekom zime preporučujem ti Hranjivu masku i Umirujuću masku koje možeš pomiješati s dnevnim preparatom kako bi svakodnevno dodatno štitila kožu (da, smiju ostati na licu cijeli dan bez ispiranja i smiju se nanositi i na područje oko očiju). Također, kao dodatna zaštita na Dr. Hauschka Hidratantnu kremu preporučujem ti Dunjinu kremu koju također po potrebi kod osjetljive kože možeš koristiti i preko Dr. Hauschka Ružine kreme.

Barem tijekom 3-4 tjedna intenzivnijeg, osnažujućeg programa, preporučujem Ampule N ili S (ako ti je koža dodatno osjetljiva). Da znam, ne možemo cijelu zimu provesti u toplim, grijanim prostorima sa šalicom čaja ili kave, no možemo učiniti da zima ne ostavi trag na našem licu i našim rukama.

Nježnu zimu ti želim!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Durda_53nja
      Durda_53nja

      i da od hidratatne kreme nema efekta,samo će ti se kožqa još više isušiti,jer je to isto kao kad i mokrih ruku iziđeš na ovu hladnoću.

    • Avatar Durda_53nja
      Durda_53nja

      ma najeefikasnije je preko zime koristiti bilo kakvu masnu kremu tipa Nivea,a ne nekakvi serumi na koje ćeš ptrošiti puno više novca.

    • Default avatar -
      smokvica

      ovaj članak mi je kao naručen baš sam bila u dvojbi oko njege i kupnje kremice :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.