Psiha i seks 14. veljače 2014.

Dosje o braku 21. stoljeća

Mladenci_Na_Biciklu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U mjesecu ljubavi donosimo ti specijal o braku u kojem možeš pročitati kada je vrijeme da si kažete zbogom, a kada ima smisla braku dati drugu šansu. Sociolog Bruno Šimleša govori zašto ljudi ostaju u lošim vezama, a Gabi Novak, Arsen Dedić, Vitomira Lončar i Ivica Šimić o tajnama svojih dugovječnih brakova. Pročitaj i što je to otvoreni brak i tko tu zapravo pati

U Hrvatskoj se u prosjeku raspadne gotovo svaki treći brak

Statistike nisu na strani bračnog života, a trendovi pokazuju kako iz godine u godinu broj sklopljenih brakova pada, a broj razvoda raste. Državni zavod za statistiku je tijekom 2012. godine objavio podatke kako se na 100 sklopljenih brakova raspalo čak njih 28! U 2013. podaci su još gori pa se raspao svaki treći brak. Bezbolna rastava ne postoji, iako se neki tješe opijatima ili se odmah bace u naručje drugom ili drugoj, doznaj kako si u slučaju rastave pomoći na pravi način.

Žena, majka, menadžerica - je li moguće pomiriti te tri uloge. "U cilju usklađivanja uspješne karijere i sretnog braka, smatram kako više svjesnog truda trebamo ulagati u uspješan brak, upravo zato što smo o tome najmanje učili i što se sretan brak ne događa slučajno ili sam po sebi. Kažu da u svakom trenutku čovjek upravo čini ono što najviše želi. Pa tako, ako se zatekneš u uredu do kasno u noć i radiš na zadatku, a cijelo vrijeme misliš kako bi stvarno više voljela biti kod kuće sa svojom obitelji, onda je pravo pitanje zašto nisi. Ako nešto želiš više od svega, to ćeš i učiniti', kaže Martina Kvarantan koja uspješno radi na ove tri uloge, a ovdje pročitaj više.

Sudbina ili izbor?

Kada smo nazvali Arsena Dedića, hrvatskog književnika, pjesnika i kantautora, jedna od prvih rečenica bila mu je da je njegova voljena supruga Gabi Novak otputovala na dva dana i da će mu jako nedostajati. Kaže da se bez nje osjeća nesigurno i ne voli kada otputuje. Gabi i Arsen u braku su 40 godina, a prethodile su mu godine udvaranja: ''Gabi mi je bila suđena, kada sam je prvi puta ugledao znao sam da će biti moja.'' Više pročitaj ovdje.

Otvoreni brak je situacija u kojoj partneri odobravaju seksualne, ali ne i emocionalne veze s drugim osobama. Neke od poznatih osoba koje su to prakticirale su Jackie Kennedy i Tilda Swinton, međutim u takvim brakovima jedan od partnera najčešće pati. Više pročitaj ovdje.

Dr. Ljiljana Bastaić, psihoterapeutkinja i terapeutkinja odnosa prema Imago principima kaže kako je odluka o davanju druge šanse braku najčešće vezana uz spoznaju o vrijednostima zajednice. Treba li braku dati drugu šansu? Pročitaj ovdje. Psihologinja Dragica Barbarić iscrpno je objasnila ima li smisla čekati s rastavom dok djeca ne odrastu? Više pročitaj ovdje. Sve je više parova koji se suočavaju s neplodnosti, ali to ne mora biti zapreka bračnoj sreći. Kako da partneru objasniš što te muči i kako da 'lijenog' muža natjeraš da ti pomogne oko odgoja djece i kućanskih poslova? Doznaj iz intervjua koji ti donosimo s dr. Joshuom Colemanom, uglednim bračnim terapeutom iz SAD-a.

Cijeli specijal pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.