Hrana 31. ožujka 2014.

Kako uzgajati i konzumirati klice?

Kliceu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klice, odnosno sjemenke i grahorice u fazi germinacije, vrlo je jednostavno proizvesti. Ne treba im klasično tlo ili zemlja, potrebno im je samo stvoriti adekvatne temperaturne i vlažne uvjete. Najučestalije se koriste klice alfa alfa, ali i sojine, pšenične, ječmene ili klice graha. Zapravo, klijati mogu najraznovrsnije biljne vrste

U životu biljke, klijanje predstavlja trenutak iznimne vitalnosti i buđenja energije. Sjemenka, koja nakon dugog perioda mirovanja dolazi u uvjete pogodne za novu životnu fazu, aktivira se i započinje svoje putovanje prema površini zemlje, danjem svjetlu i zraku.

Sadrže više vitamina i manje kalorija

Usporedbom nutritivnih vrijednosti jednake količine sjemenki, klica i povrća odnosno žitarica dolazimo do zapanjujućih spoznaja. Klice imaju znatno viši udio vitamina C od sjemenki, pa čak i od povrća ili žitarica u koje bi se tek trebale pretvoriti. Njihova je energetska vrijednost niža nego sjemenki. Ujedno, sadrže viši udio proteina, vitamina B skupine i željeza od povrća ili žitarica.

Kako uzgojiti klice?

Klice, odnosno sjemenke i grahorice u fazi germinacije, vrlo je jednostavno proizvesti. Ne treba im klasično tlo ili zemlja, potrebno im je samo stvoriti adekvatne temperaturne i vlažne uvjete. Najučestalije se koriste klice alfa alfa, ali i sojine, pšenične, ječmene ili klice graha. Zapravo, klijati mogu najraznovrsnije biljne vrste, primjerice grahorice (soja, grah, alfa alfa), žitarice (pšenica, kukuruz, ječam), kupusnjače (brokula, rotkva, gorušica), biljke iz obitelji luka (luk, vlasac). 

  • Prvo nabavi željene sjemenke, a zatim ih staviti u staklenku i namočiti u vodi na par sati.
  • Otvor prekrij tamnom tkaninom i pohrani na mračnom mjestu.
  • Imaj na umu da predugo namakanje, primjerice duže od 8 sati, nije preporučljivo zbog opasnosti od gnjiljenja.
  • Nakon namakanja isperi sjemenke i istresi ih primjerice na plitki tanjur i ravnomjerno rasporedi po dnu u tanki sloj.
  • Dva do tri dana dnevno poprskaj zrnja vodom i pokrij vlažnom krpom.
  • Važno ih je stalno održavati vlažnima, ali ne i mokrima.
  • Za klijanje je potrebno dva do sedam dana, ovisno o vrsti sjemenke ili grahorice koja se koristi.
  • Zadnji dan klijanja, možeš klice staviti na prozor, ali nemoj ih izlagati direktnom suncu.

Ako si početnik u pripremanju klica i ako ti od prve ne uspiju, nemoj se razočarati i odustati od sljedećih pokušaja. Ipak, ako nikako ne uspijevaš uzgojiti klice, ne očajavaj, u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini zdravom hranom mogu se kupiti svježe, konzervirane, osušene ili zamrznute klice.

Dodatni savjeti za uzgoj i čuvanje klica

  • Klice uvijek treba isprati pod vodom prije konzumiranja.
  • Ako kupuješ već uzgojene i zapakirane klice, obavezno provjeri rok trajanja.
  • Najsigurnije je koristiti organsko sjeme za klijanje.
  • Pregledaj klice kako bi se uvjerila da je korijenje čisto, ako nije bijele ili krem boje nemoj ih kupiti.
  • Ako se osjeća miris po plijesni nemoj ih konzumirati.
  • Klice se mogu spremiti u hladnjak, u odgovarajuću zatvorenu posudu, kao svako drugo svježe povrće. Hladnoća neće zaustaviti rast, a klice će zadržati svježinu nekoliko dana. No ipak najbolje ih je odmah potrošiti.
  • Ako uzgajaš klice kod kuće, drži se opisanih pravila i obavezno ih ispiri jer je redovito ispiranje ključno za uklanjanje potencijalno štetnih mikroorganizama.
  • Ako se želiš dodatno zaštititi, konzumiraj isključivo termički obrađene klice.

Klice u kuhinji

Na spomen klica većini na pamet odmah padaju egzotična kineska i japanska jela te priprema obroka u woku, no klice možeš upotrebljavati u raznim jelima koja svakodnevno pripremaš kod kuće. Tako će klice obogatiti svakodnevni jelovnik bilo da ih koristiš sirove primjerice kao dodatak sendvičima ili zobenoj kaši, bilo da ih kuhaš primjerice u varivu. One su i odličan dodatak salatama, no mogu se upotrijebiti i kao dodatak juhama, povrću, namazima, i omletima kao i obrocima s mlijekom i mliječnim proizvodima. Odlično pristaju uz pirjana i pržena jela gdje čak mogu djelomično zamijeniti luk. Oni hrabriji, klice mogu umijesiti u tijesto za peciva ili dodati palačinkama.

Klikni i informiraj se o blagotvornim svojstvima biljke nim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.