Dijeta 31. ožujka 2014.

Mršavljenje uz jednostavnu formulu

Mzk2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojanje kalorija nešto je što svi vežemo uz mršavljenje, no nemoj zaboraviti da su baš kalorije ono što ti daje energiju za život. ''Unos premalog broja kalorija može biti vrlo štetan za tvoje zdravlje, a tako postignut gubitak kilograma nije dugotrajno održiv'', objašnjava nutricionistica Sandra Krstev Barać

Svakome od nas potreban je unos kalorija prilagođen baš našem tijelu kako bismo dobili dovoljan izvor energije i kako bi se naše tijelo moglo nositi s izazovima svakodnevnog života. 

Svaka osoba pripada određenoj kalorijskoj skupini

S obzirom na potreban dnevni unos kalorija, svatko od nas pripada određenoj kalorijskoj skupini. Ako saznaš kojoj kalorijskoj skupini pripadaš, ona ti može pomoći da na zdrav način mršaviš, bez potrebe za gladovanjem koje je svojstveno uobičajenim dijetama.

Mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać, jedna od stručnjakinja Mršavimo zajedno kluba, objasnila je kako funkcionira takav način mršavljenja: "Princip mršavljenja pomoću izračuna redukcijske kalorijske skupine je vrlo jednostavan.

Na temelju tjelesne mase, visine, dobi i tjelesne aktivnosti svakog pojedinca izračunavamo trenutne energetske potrebe koje nam govore koliko kalorija osoba treba unositi da bi održala postojeće stanje. Od dobivene brojke oduzimamo 500 kcal i to je vrijednost na temelju koje je svatko svrstan u kalorijsku skupinu koja potiče mršavljenje."

Mršavljenje po tvojoj mjeri

Mršavljenje prema izračunu redukcijske kalorijske skupine siguran je način za mršavljenje jer on uzima u obzir tvoje dnevne potrebe i prilagođava se tvome tijelu. 

Upravo se takav princip zdravog mršavljenja primjenjuje na Mršavimo zajedno klubu gdje svaki član dobiva svoju kalorijsku skupinu, a na raspolaganju ima personalizirane jelovnike, napravljene baš po njegovoj mjeri.

"Budući da je takvo mršavljenje temeljeno na uravnoteženoj energetsko restriktivnoj dijeti, odnosno dijeti koja je je restriktivna samo s obzirom na unos energije, ali ne i hranjivih tvari, ovakav način mršavljenja je optimalan za kvalitetno mršavljenje. Program ujedno potiče pravilne prehrambene navike koje su od ključne važnosti za postizanje i održavanje cilj'', ističe nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Optimalan gubitak težine je onaj od 1 kg tjedno

Kako ništa ne dolazi preko noći, tako je i kod mršavljenja važno imati na umu da nagli gubitak kilograma nije dobar za zdravlje niti je dugoročno održiv. Ako te zanima skidanje kilograma koje će trajati i dopustiti ti zdrave prehrambene navike, onda je umjereni put najbolji.

"Gubitak od 1 kg tjedno ključan je za kvalitetno mršavljenje koje pruža dugotrajne rezultate", objašnjava nutricionistica Krstev Barać i dodaje kako se tako izbjegava i jo-jo efekt, odnosno usporavanje metabolizma zbog restriktivnih dijeta i naglog gubitka suvišnih kilograma.

Naime, što je gubitak kilograma drastičniji, to se organizam više brani od takvog gubitka, počinje štedljivije trošiti energiju koju mu dajemo i mršavljenje se usporava. Kod suviše restriktivnog plana prehrane često se javljaju i neželjene pojave poput umora, psihičkih tegoba, loše kvalitete kose, kože i noktiju te ponekad i anemija. Funkcija imunološkog sustava može biti oslabljena i tijekom niskog kalorijskog unosa i prebrzog gubitka tjelesne mase. 

Uz vodstvo stručnjaka do cilja!

Dakle, kod mršavljenja nije preporučljivo 'uzeti stvar u svoje ruke' jer tako možeš ugroziti svoje zdravlje, a to je ono što nikako ne treba shvatiti olako! 

Zato, ako se i ti boriš s viškom kilograma ili se želiš dovesti u bolju formu, preporučujem ti da posjetiš stranicu Mršavimo zajedno kluba. Tamo ćeš na raspolaganju imati personalizirane jelovnike prilagođene tvojim potrebama, programe video treninga te podršku stručnjaka i drugih članova kluba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.