Zdravlje 04. travnja 2014.

Opasnosti odgađanja menstruacije

Pilule2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kontracepcija je odavno omogućila sloboda izbora u životu žene i odluku o tome kada će ostvariti trudnoću, ali i mogućnost regulacije ciklusa ovisno o njezinoj životnoj dinamici. Specijalistice ginekologije dr. sc. Senka Sabolović Rudman i dr. sc. Ulla Marton donose ti informacije o tome što trebaš znati o odgađanju menstruacije tabletama

Dva načina za odgodu menstruacije

Specijalistica ginekologije i opstetricije te specijalistica uže fetalne medicine i opstetricije dr. sc. Senka Sabolović Rudman pojašnjava kako krvarenje poput menstruacije možeš odgoditi na dva načina:

  1. Kontracepcijskim tabletama - ''Žene ih uglavnom koriste za sprječavanje neželjene trudnoće, no osim kontracepcijske uloge ove tablete imaju i funkciju regulacije ciklusa, a isto tako moguće je i regulirati željeni početak menstruacije.'' Tako se, pojašnjava, početak krvarenja može pokrenuti prije vremena prestankom uzimanja tableta. ''Može se i odgoditi do nekog drugog termina ako se nakon 21. tablete nastavi s uzimanjem tableta iz nove kutije, svakodnevno toliko dugo koliko se želi odgoditi menstruacija. Kada žena u tom slučaju želi dobiti menstruaciju, jednostavno prestane s uzimanjem tableta. Nakon što se prestane s uzimanjem oralnih kontraceptiva, u roku od 2 do 3 dana uslijedit će krvarenje poput menstruacije.''
  2. Tabletama koje sadrže gestagene hormone - One se uglavnom primjenjuju kod žena koje inače ne koriste kontracepcijske tablete kontinuirano (primarno u kontracepcijske svrhe). ''S uzimanjem je potrebno početi od 2 do 3 dana prije očekivane menstruacije (dva puta dnevno uzima se jedna tableta). Uzimaju se toliko dana koliko se želi odgoditi menstruacija; primjerice, ako se ciklus želi pomaknuti za 8 dana, tada ih treba uzimati 8 dana.'' Kao i kod oralnih kontraceptiva, nakon što se prestane s uzimanjem gestagenih preparata, u roku od 2 do 3 dana uslijedit će krvarenje poput menstruacije.

Dr. sc. Sabolović Rudman napominje kako je pritom važno naglasiti da se u ovim slučajevima ne radi o menstruacijskim krvarenjima. ''Naime, menstruacijom se smatra krvarenje iz maternice koje nastaje nakon endogenih cikličkih promjena hormona. Kako se ovdje radi o primjeni egzogenih hormona, krvarenje koje nastaje kao rezultat njihova djelovanja nije menstruacija već krvarenje nalik menstruaciji.''

Nuspojave odgađanja krvarenja tabletama

Nuspojave odgađanja krvarenja oralnim kontraceptivima i/ili oralnim gestagenima iste su kao i kod uzimanja ovih tableta u druge, primjerice kontracepcijske svrhe. ''Ako žena inače dobro podnosi kontracepcijske tablete, posebnih ili dodatnih nuspojava nema'', tvrdi dr. sc. Sabolović Rudman.

Specijalistica ginekologije i opstetricije dr. sc. Ulla Marton napominje kako se mogućnosti 'spottinga' (oskudnog krvarenja tijekom uzimanja kontraceptiva) kao najčešće nuspojave javljaju relativno često tijekom produljivanja ciklusa. ''Kako je naše tijelo u biološkom smislu usklađeno s mjesečevim mijenama, u slučaju čestog korištenja metode arteficijalne regulacije menstrualnog ciklusa može doći do neregularnosti u trajanju i duljini menstrualnog ciklusa nakon prekida korištenja te metode'', dodaje.

Duljina vremenskog razdoblja odgađanja krvarenja

Što se tiče duljine vremenskog razdoblja odgađanja krvarenja, ono se najčešće prakticira u kraćim vremenskim razdobljima (od 5 do 10 dana) tijekom kojih se može, pojašnjava dr. sc. Sabolović Rudman, bez ikakve opasnosti za zdravlje žene odgoditi krvarenje. ''Ako bi se krvarenje pokušalo odgoditi u dužem razdoblju od primjerice nekoliko tjedana, moglo bi doći do ozbiljnijih krvarenja pa se takvi postupci stoga ne preporučuju. Ako tijekom jedne godine postoji potreba ili želja za odgađanjem krvarenja više puta, to ne predstavlja opasnost niti problem'', objašnjava.

Dr. sc. Marton dodaje kako je odlaganje menstrualnog krvarenja iznimno prihvatljivo kod žena kojima je postavljena dijagnoza endometrioze i kod njih je s ciljem reduciranja broja krvarenja i obima krvarenja poželjno odlaganje menstrualnog krvarenja i do godinu dana. ''Upravo s ciljem reduciranja broja godišnjih menstrualnih krvarenja dizajniran je kontraceptiv s kvartalnim krvarenjem (seasonique) za žene koje aktivnim načinom života (sportašice, balerine, žene astronauti) odabiru kratka, oskudna i povremena godišnja krvarenja. Pojedini medicinski centri uvode i jednogodišnja krvarenja s osnovanim ciljem očuvanja zdravlja te redukcije boli, otežane defekacije, mokrenja i nadutosti.''

Što je s predmenstrualnim tegobama?

Što se pak tiče predmenstrualnih tegoba (bubuljice, napetost u grudima, bolovi u trbuhu i slično), dr. sc. Sabolović Rudman napominje kako bi one trebale biti minimalno izražene kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive. ''Naime, jedan od osnovnih načina liječenja ovih tegoba je primjena oralnih kontraceptiva pa je logično da navedene tegobe ne bi trebale biti često pristne kod žena koje koriste oralne kontraceptive u bilo koje svrhe. Ako su unatoč tome tegobe u smislu PMS-a prisutne, treba razmisliti o promjeni vrste kontraceptiva'', zaključuje.

Saznaj kako prehranom možeš ublažiti bolne menstruacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mahunica

      marinapomorac,ako nije problem možeš li reći da li ti je to stavio soc ginekolog ili privatni,koliko se to plaća? Nisam dosada čula za to pa me zanima da li su ginekolozi skloni to stavljati ili baš moraš jako inzistirati??

    • Default avatar -
      marinapomorac

      Još jedna opcija je ugradnja Mirene. Ja nemam seksualne odnose već 10 godina, a prije 3 god sam se odlučila za Mirenu jer me menstruacija sputavala u slobodi kretanja (ronilac sam). Mirena se preporuča osobama koje imaju obilna krvarenja i probleme sa željezom, tako da osobi koja ima normalan i uredan ciklus rezultat je potpuni izostanak menstruacije (uopće ne dolazi do zadebljanja i ljuštenja). Nemam menstruaciju od prvog tjedna kad mi je umetnuta Mirena i skroz sam zaboravila na uloške i sve što dolazi uz to. Nakon što se izvadi Mirena, ciklus se odmah uspostavlja, nema odgode. Nakon 5 godina mora se umetnuti nova. Međutim, problem je što moraš biti određene dobi ili da si rodila jednom. Kako sam ja rodila prije malo više od 9 godina, mogla sam je umetnuti. Osim izostanka menstruacije, nemam drugih simptoma. Donirala sam krv uredno nekoliko puta. Sve je korektno.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.