Hrana 14. travnja 2014.

Popečci od kus-kusa sa salatom

Kus2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zora Matika postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za popečke od kus-kusa sa salatom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.

Na tržnicu po kupus i mladi luk

Zora nam je rekla kako u proljeće na tržnici najčešće kupuje sezonsko povrće i voće. Od povrća najviše voli kupus, kelj, blitvu, špinat, matovilac, zelenu salatu, cvjetaču, brokulu, mladi luk, a od voća kupuje jabuke, kivi i grejp.

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (može biti miješano ili pileće/pureće, po želji)
  • 1 šalica od 200 ml kus-kusa
  • 2 šalice tople vode
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 glavice luka (žutog ili crvenog)
  • 1 jaje
  • sol, papar, mljevena crvena paprika

Priprema:

  1. Kus-kus prelij toplom vodom i pusti da 15 minuta odstoji dok ne nabubri.
  2. Usitnjeni luk i češnjak dodaj u meso te nakon toga dodaj sve ostale začine i jaja. Dobro izmiješaj kako bi se sve povezalo.
  3. Namočeni kus-kus ocijedi i umiješaj u meso te ostavi da odstoji oko 15 minuta.
  4. Vlažnim rukama oblikuj loptice, posloži na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Prekrij loptice papirom za pečenje i pritisni (ja koristim drvenu dasku) kako bi popečci bili jednake debljine.
  5. Peci na 220 stupnjeva oko pola sata. Možeš ih peći i u tavi.
  6. Pečene popečke malo ohladi i posluži na posteljici od listova zelene salate koja ne služi samo kao ukras nego odlično odgovara uz svaki zalogaj, osvježava i ne treba je začiniti.

Komentar Zdrave Krave:Zorini popečci jednostavni su za napraviti, a mogli bi se okarakterizirati kao zdravija verzija faširanih šnicli. Kako bi ovaj racept bio zdraviji izaberi integralni kus - kus i kupi meso provjerenog proizvođača.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.