Dijeta 15. travnja 2014.

Loši ugljikohidrati stvaraju masnoće

Hambyu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljica Nena ima 41 godinu, visoka je 157 centimetara i ima 55 kilograma. Iako nema puno kilograma, ima dosta masnih naslaga, osobito u donjem djelu trbuha i rukama. Nena bi željela izgubiti masne naslage i dobiti mišićnu masu uz zdravu prehranu, a da joj pritom težina ostane ista ili da dobije 2 kilograma više. Nutricionistica Mirna Trumbetaš Neni je objasnila kako to može postići

"Imam 41 godinu, visoka sam 157 centimetara i imam 55 kilograma. U tih 55 kilograma imam puno masnih naslaga pogotovo u donjem djelu abdomena i rukama. Željela bih izgubiti masne naslage i dobiti mišićnu masu uz zdravu prehranu, a da mi pritom kilaže ostane ista možda čak i da dobijem 2 kilograma više. Molim vas da uzmete u obzir da na poslu provodim osam sati uglavnom sjedeći", napisala je Nena.

Zbogom bijelom brašnu

Mirna Trumbetaš objasnila je kako dolazi do stvaranja masnih naslaga: "Masne naslage nastaju od loših ugljikohidrata, a to se pogotovo događa kad se ti isti ugljikohidrati ne potroše, što nije neočekivano ako većinu vremena provodiš sjedeći. Nisi mi ništa pisala o svojim prehrambenim navikama, ali važno je da izbaciš sve vrste pekarskih proizvoda iz jelovnika, bijeli kruh, kekse, grickalice, kokice, sve što tvom organizmu zaista ne treba.

Za doručak uzmi muslije, pahuljice s voćem, svježi sir s maslinovim uljem i kriškom tamnog kruha. Za ručak ponesi od doma ili neku sezonsku salatu s komadom tvrdog sira, posne šunke, tvrdo kuhanog jaja i šnitom tamnog kruha ili neki kuhani obrok, ako ga stigneš pripremiti. Za večeru pojedi nešto kuhano, ako si jela salatu za ručak ili salatu ako si imali kuhano za ručak."

Bez tjelovježbe ni pravilna prehrana ne pomaže

"Razmak između obroka neka bude 3 do 4 sata, pazi na količinu, neka ti sve što pojedeš stane u jednu do dvije vaše šake", objasnila je Mirna Trumbetaš, a Neni je savjetovala da za međuobrok pojede sezonsku voćku te da  popije litru i pol do dvije čiste vode tijekom dana i dodala:

"Ono bez čega pravilna prehrana nema funkcije je tjelovježba, svaki dan jedan sat žustro hodaj tako da ti se puls povisi iznad 120 otkucaja. Kad za mjesec dva dođeš u formu upiši se na neku vođenu i ciljanu tjelovježbu i masnoća će nestati, a kilaža ti se neće smanjiti jer ćeš dobiti mišiće, a oni su teži od sala."

Pogledaj jelovnik koji bi ti mogao pomoći da zdravo smršaviš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.