Zdravlje Simptomi i pomoć 08. srpnja 2023.

Svrbež i prištići na vlasištu, dermatologinje navode česte uzroke

Kosa2
1/3
Foto: Thinkstock Svrbež vlasišta nekada je bezazlen, ali često postoji i problem koji se treba liječiti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Javile su nam se čitateljice koje imaju problema s prištićima na vlasištu i ljuštenjem kože pa ih zanima zašto se pojavljuju i kako da ih se riješe. Dermatologinje Zdenka Matić, dr. med. spec dermatologije i venerologije i Nevia Delalle, dr. med. spec dermatologije i venerologije objasnile su što mogu značiti svrbež i crvenilo vlasišta te savjetovale kojim šamponima i preparatima se mogu liječiti navedena stanja.

''U posljednja tri mjeseca počeli su mi se pojavljivati prištići na tjemenu. To nisu samo prištići na vlasištu, već ponekad nastanu cijele kvrge koje znaju biti bolne. Ne znam ima li to veze s ciklusom jer se pojavljuju većinom u sredini ili krajem ciklusa. Zanima me zašto se pojavljuju i kako da ih se riješim?'', pitala je čitateljica Lana.

Zdenka  Matić, dr. med. spec. dermatologije i venerologije, objasnila je kako po opisu čitateljice u obzir dolazi dijagnoza folikulitisa i perifolikulitisa. Uzroci mogu biti infekcija, trauma folikula dlake, trljanje, a za neke slučajeve kaže se da su idiopatski jer se ne zna uzrok. ''Svakako se javite dermatologu koji će vam prema kliničkoj slici preporučiti lokalnu ili peroralnu antibiotsku terapiju te prema potrebi drenažu nodusa ('kvrge' koje opisujete) ili prema potrebi dalju obradu (uzimanje brisa 'prištića'), nakon čega se točno zna koji je uzročnik infekcije. Ako na antibiotsku terapiju ne dolazi do poboljšanja, mogu se učiniti biopsija i krvne pretrage jer postoji nekoliko različitih uzroka folikulitisa i perifolikulitisa'', rekla je Matić.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Folikulitis

Dermatitis vlasišta

''Molila bih vas savjet i mišljenje vezano uz perutanje vlasišta i nastajanje ljuski. Naime, po tati sam naslijedila lagani dermatitis na vlasištu koji se pojačano javlja promjenom godišnjeg doba ili ako nekoliko dana ne operem kosu. Manifestira se u obliku svrbeža, perutanja i krastica koje nastaju nakon svrbeža. Korištenjem šampona protiv peruti smiruje se. Koje biste šampone i masti preporučili za liječenje'', zanima čitateljicu Tinu.

''Poštovana, po opisu tegoba koje imate već dulje vrijeme, mislim da se radi o seboreičnom dermatitisu, učestaloj kroničnoj bolesti koju karakteriziraju crvenilo i ljuskanje na koži lica, vlasišta, prsa i pregiba. U vlasištu se nalaze uglavnom oštro ograničena žarišta veličine kovanog novca, različitog oblika, ružičasto-crvene boje, prekrivena bjelkasto-žućkastim ljuskama'', objasnila je Matić i dodala kako su šamponi koji sadrže selenium-sulfid, cink-pirition, katrane ili ketokonazol uglavnom djelotvorni kod većine pacijenata te naglasila kako se radi o kroničnoj bolesti, odnosno stanju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dermatitis vlasišta

Kronično oboljenje kože

''Imam 31 godinu i od malena se borim s problemom perutanja kože vlasišta. Intenzitet perutanja je promjenjiv, nekad je toliko izraženo da mi se na glavi pojave kao nekakve krastice i ako se počešem na tim područjima se počne lučiti nekakva tekućina nalik vodi. Slični mi se problemi javljaju i na području oko nosa, obrva i u ušnoj školjci. Isprobala sam jako puno proizvoda kao što su kokteli za utrljavanje na bazi mentola, različiti šamponi i sve to neko vrijeme pomaže i onda prestane s djelovanjem. Već sam nekako naučila živjeti s time, ali brinem da ne dođe do ispadanja kose zbog tog problema'', požalila se čitateljica Ivona.

Nevia Delalle, dr.med, spec. dermatologije i venerologije kaže kako se iz opisanog stanja može zaključiti da čitateljica ima seboreični dermatitis vlasišta i kože. Navodi kako na tržištu postoje brojni preparati kojima se navedeno stanje može držati pod kontrolom pa nije rijetko da nakon određenog vremena dođe do zasićenja pojedinim preparatom te je potrebno preparat mijenjati. Uz antimikotike, potrebno je kod jače upale primijeniti i srednje potentni kortikosteroidni pripravak kroz kraće vrijeme, a potom pronaći najbolji neutralni preparat za njegu. Delalle napominje kako se radi o kroničnoj bolesti koja je sklona recidiviranju u raznim situacijama. Nije povezana s ispadanjem kose, ali korištenjem agresivnih preparata i prečestim pranjem i iritacijom, kosa može pojačano ispadati i značajno oslabiti.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Seboreični dermatitis vlasišta

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      jasmina9

      Prala kosu svaki drugi dan radi masnoce,svrbeza,pristica i ljusketina,radi manjkave prehrane pocela piti omegu3 i nakon dva tjedna odokativno nestali su problemi. Sad perem kosu svaki 5-6 dan s najobicnijim samponom,a nemam ni vjecnih pristica na licu. Sto se tice kapsula,cak su bolje one jeftinije iz dm-a.

    • Default avatar -
      snn0241

      Tableta protiv akni - http://nplink.net/qkMyRR4N Uvijek ću preporučiti Nonacne svim mojim prijateljima. To je jednostavno najučinkovitiji proizvod protiv akni koji sam isprobala.

    • Default avatar -
      DanielMr

      Imam 17 godina možda malo čudno sto ovo pišem ,primjećivao sam da u zimskom periodu pa cak i ljetnom gubim dosta kose,brojao sam preko 70 dlaka na dan i to je trajalo al nisam svaki dan se mijenjalo nekad manje nekad opet sve zavisi koliko kosu nisam prao ,ako mi je kosa masna 3-4 dana primjetio svaki put kad prođem kroz kosu da mi ostane dlaka u šaci,zimi sam primjetio rast novih dlaka iako mi je kosa nekih 6 cm primjete se nove dlake ali počne me nekad i tjeme da svrbi da se nadovezem na temu,kosa mi je cista dok krene da se masti počne da me svrbi tjeme,nekad znaju i trnci da mi prođu kroz cijeli obim glave kada sam u nugodnoj situaciji ,ali i javljaju se pristići koje istisnem al na jednom mjestu se javio pristic i nikako da mi tu kosa naraste već 3 mjeseca ostala je samo smeđa točka ,a i kosa mi je izrazito tanka ,muško sam ,a i celavost je nekako izražena u obitelji ali nitko nije izgubio kosu prije 40 ,braca mi imaju idealnu kosu dok se ja borim da sačuvan i ovo malo sto je ostalo haha

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.