Fitness 06. svibnja 2014.

Sklekovi bez muke, da moguće je!

Skleku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sklekovi su idealna vježba pomoću koje samo jednim pokretom možeš aktivirati sve mišiće gornjeg dijela tijela. Izvrsni su za oblikovanje prsa, tricepsa, ramena, leđa, a možeš ih raditi bilo gdje. Međutim, glavni problem većini ljudi je što nemaju potrebnu snagu da gornjim dijelom tijela drže oko 65 posto svoje težine i pri tom ostvare pravilan raspon pokreta, ali i za to postoji rješenje

Drži se zida

Stani tako da ti vrh nosa gotovo dodiruje zid, dlanove također osloni o zid, tako da su ti palčevi u visini prsa. Neka ti stopala budu udaljena od zida za dvije do tri svoje dužine, zatim ispravi ruke, uspravi se na prste i tijelom formiraj ravnu dasku, dijagonalnu sa zidom. Ako želiš da ti tijelo pri tom bude čvrsto, 'uvlači' pupak do kralježnice i stišći mišiće stražnjice.

Udahni kad ti je lice blizu zida, pazi da su ti laktovi uz tijelo i da nisu širi od 45 stupnjeva. Ako pravilno izvodiš vježbu osjetit ćeš da ti se lopatice gotovo dodiruju. Izdahni kad su ti ruke ispružene. Kad mogneš napraviti tri serije po deset sklekova s minutom pauze između serija, spremna si sljedeći stupanj.

Približi se podu

Trebaš pronaći povišenu plohu na koju možeš staviti ruke, ako si u kući to može biti i kuhinjski pult. Stavi ruke na rubove plohe u položaj kao u prethodnoj vježbi. Jedina razlika je što će ti se umjesto nosa, prsa približavati rubu plohe.

Kad uspiješ napraviti tri serije po deset ponavljanja, vrijeme je da potražiš nižu plohu za vježbanje, poput klupe ili stolića za kavu. Cilj je da s vremenom uspiješ držati većinu svoje težine gornjim dijelom tijela, dok se sve više približavaš podu.

Uspjela si!

Kad uspiješ napraviti sklek s poda, nemoj zaboraviti na držanje tijela. Drži svoj vrat u neutralnom položaju, nemoj ga izvijati i ne zaboravi na disanje - udah kad si dolje i izdah kad se spuštaš. Prsa ti trebaju doći u ravninu s podom, a kukovi trebaju biti u širini ramena, pupak vuci prema leđima i grči mišiće stražnjice. Pazi da ti laktovi ne budu širi od 45 stupnjeva i nemoj prebacivati težinu tijela na noge.

Najpopularniji svjetski tv-doktor, prof. dr. Mehmet C. Oz u knjizi ''Vi mršavite'', otkriva koje su dvije najbolje vježbe na svijetu, klikni i otkrij.

7 vježbi za brze rezultate

Kad uspiješ napraviti tri serije sklekova po deset ponavljanja možeš pokušati i s naprednijim vježbama koje se temelje na sklekovima. Za brze rezultate donosimo ti vježbe progressive treninga - sustava vježbanja namijenjenog svima koji žele svoje tijelo dovesti u formu prije ljeta. Kombinacija snage i kardio vježbi ovaj sustav čini brzim i učinkovitim u postizanju rezultata.

Opis i fotografije vježbi potraži ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar traviata
      traviata

      Stvarno nije problem raditi klasične muške sklekove, ali je malo teže raditi skelove za triceps, dakle gdje se dižeš isključivo na snagu stražnje strane ruke iliti tricepsima, ali tu se možeš spustiti na koljena te raditi ženske sklekove. Osobno, klasične muške mogu puno puta, ali za tricesp, par muških, a ostalo ženske. I kod sklelova je nezgodno jer klasični muški sklekovi mogu dovesti do proširenja prsnog koša kao kod muških - ja ih iz tog razloga izbjegavam te radije uvijek radim skelove za triceps, a i taj dio ruku se najviše objesi godinama i vrlo ga je teško zategnuti. Preporučam ih stoga.:))

    • Avatar eleja
      eleja

      prvih par puta je bilo stvarno teško , no kad se navikneš puno je lakše!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.