Hrana 15. svibnja 2014.

Koji je uzrok tvojoj nadutosti?

Grah-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad određena hrana kod nekih osoba uzrokuje nadutost, dok kod drugih možda ne, no općenito možemo reći da će hrana bogata ugljikohidratima uzrokovati najveću proizvodnju plina u crijevima. Pojava nadutosti je jedna od prirodnih, ali neugodnih aspekata našeg života. Koliko znaš o ovoj tabu temi provjeri rješavanjem kviza

Riješi kviz o nadutosti. Klikni ovdje.

Smanji količinu masti u prehrani

Ponekad određena hrana kod nekih osoba uzrokuje nadutost, dok kod drugih možda ne, no općenito možemo reći da će hrana bogata ugljikohidratima uzrokovati najveću proizvodnju plina u crijevima. Također, hrana koja je bogata mastima uzrokuje duže zadržavanje u želucu te se osobama koje imaju problem s flatulencijom preporučuje smanjiti količinu masti u prehrani. Što će brže hrana napuštati želudac, brže će i plinovi napuštati organizam i tako će se smanjiti osjećaj nelagode. Proteini se općenito ne povezuju s povećanom proizvodnjom plinova u crijevima, no neprobavljeni proteini (posebice oni iz mahunarki) mogu uzrokovati nadimanje.

Komorač i đumbir protiv nadutosti

Savjetuje se u pripremi hrane koristiti kim, anis, komorač i đumbir koji su se tradicionalno pokazali korisnima za smirenje želuca i kod rješavanja pojačanih vjetrova. Osim začina može pomoći i postavljanje termofora na trbuh ili topla kupka te lagano masiranje želuca u smjeru kazaljke na satu nakon obroka. Također, lijeganje nakon obroka valja izbjegavati.

Riješi kviz o nadutosti. Klikni ovdje.

Više o komoraču koji sprječava nadutost doznaj ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Čaj od komorača pomaže!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.