Fitness 20. svibnja 2014.

Kako je Claire Danes izgradila mišiće?

Claire-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zvijezda špijunsko-političke serije 'Domovina' glumica Claire Danes uvijek nalazi dovoljno vremena za zdrav život. Ova nagrađivana 35-godišnja glumica kardio vježbama i joggingom održava fit formu, a čestim treninzima plesa podiže raspoloženje i izgrađuje mišiće

Joggingom do mišića

Nekoliko mjeseci nakon rođenja sina Cyrusa u braku s kolegom Hughom Dancyjem pojavila se s jednako fit figurom kakvu je imala prije poroda. Njujorčanka rođena u znaku Ovna otkriva da joj je vježbanje pomoglo prevladati potresenost i ponovno se ispuniti zanosom i radošću nakon prekida dugogodišnje vezu s Benom Leejom. Redovne trkačke ture pomogle su joj da stabilizira emocije i unese ravnotežu u užurbani život. "Nakon prekida s Benom spoznala sam moć vježbanja", rekla je magazinu Vogue. Claire vježba pod nadzorom osobnog trenera Joea Dowdella.

Iako je se često može vidjeti kako trči (praćena paparazzima), njezin trener tvrdi da je ne potiče na iscrpljivanje, već da joj propisuje tri dana kardio vježbi tjedno. "To je dovoljno za zdravlje. Ne treba ići u krajnosti", kaže Joe. Po Dowdellovoj recepturi, prakticira kardio vježbe poput jogginga, trčanja, plivanja, pješačenja i plesa. Vjeruje da je ples najbolja kardio vježba. Ta zabavna aktivnost izgrađuje mišiće ne izazivajući monotoniju.

Prednosti kružnog treninga

Kružni trening visokog intenziteta omiljeni joj je niz vježbi. To je sjajan način jačanja mišića i izgradnje snage. Izvodiš li takve vježbe kod kuće, evo nekoliko savjeta:

  • Nemoj izvoditi slične vježbe jednu za drugom. Na primjer, ako si obavila potisak s ramena, nemoj odmah potom raditi sklekove.
  • Kombiniraj vježbe koje su međusobno što različitije, primjerice sklekove, čučnjeve, dvoručno dizanje utega, hodanje na pokretnoj traci i drugo.
  • Nemoj se koncentrirati samo na jedan dio tijela. Obuhvati gornji, donji i središnji dio tijela.
  • Budi oprezna u ponavljanju vježbi i postepeno povećavaj njihov broj.
  • Provedi od 20 do 30 sekundi na jednoj vježbi i onda si dopusti 30 sekundi odmora. Predah je važan koliko i vježba.

Organska i cjelovita hrana

Claire se kloni brzih dijeta i vjeruje u razboritu i svjesnu prehranu. Daje prednost vegetarijanskoj hrani nad mesnom te organskoj i cjelovitoj hrani nad prerađenom. Dnevno jede više malih obroka bogatih vlaknima i vitalnim hranjivim tvarima. Kaže da je uspjela odoljeti pošasti tekućih dijeta i gladovanja zato što ima izuzetno jaku kontrolu nad svojim prehrambenim žudnjama. Iako se u blizini seta na kojemu se snima "Domovina" nalazi mnogo restorana s kaloričnom južnjačkom hranom, Claire pohodi mali vegetarijanski restoran u Charlotteu, gdje ju je revija GQ zatekla kako jede burger od kvinoje i kamuta, starog oblika pšenice. 

Primjer njenog dnevnog jelovnika obuhvaća sljedeće namirnice:

  • Doručak: Voli započeti dan s granolom, borovnicom i jagodama umiješanim u niskomasni jogurt.
  • Ručak: Najčešće se sastoji od svježeg voća, povrća, avokada, grejpa, bundeve, zelene salate i sličnog.
  • Večera: Umjesto teške hrane radije konzumira pečenu jabuku, smrvljenu piletinu, i kuhani krumpir.

Osim što neopterećeno vježba i zdravo jede, Claire vodi računa o urednom spavanju pa spava osam do devet sati dnevno. "Spavanje, vježbanje i dobra hrana - moje su tajne očigledne", objasnila je svoj odličan izgled i formu magazinu People.

Veliki broj vježbi u malo vremena

''Brza promjena vježbi i konstantno mijenjanje filozofije kružnog treninga, dovodi u organizam novu informaciju što iziskuje veću energetsku potrošnju te bolju iskoristivost treninga što se za aerobik ili dizanje utega na spravama ne može reći. Cilj kružnog tipa treninga jest da se uvijek optereti cijelo tijelo radi postizanja što ravnomjernije cirkulacije, puls od 110 do 160 otkucaja u minuti. Takva opterećenja možeš dobiti i ako radiš postrehabilitaciju te ako si dobro odabrala vježbe s obzirom na deformaciju ili bolno područje. Izazivajući sve mišiće na pojačani rad te ako radiš na balans platformama, kružni tip treninga se smatra najboljim preventorom ozljeda. Radi same filozofije programa u kratkom vremenskom periodu proći ćeš veliki broj vježbi što ne možeš kod izolacijskih sprava te će mišići biti spremnije na različite amplitude kontrakcije i povećati fleksibilnost'', rekao je fitness trener Branimir Vajda.

Više o kružnom treningu doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.