Dijeta 10. lipnja 2014.

Dijeta uz domaću vodu s okusom

Voda2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voda nema energetsku vrijednost, a njezinim unosom prije obroka u organizmu se javlja osjećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa hrane, a posljedično i do uspješnijeg mršavljenja. Jedan od trikova kako doskočiti problemu nedovoljnog unosa vode je učiniti je privlačnijom okusom i vitaminima dodavanjem komadića voća. Dvije nutricionistice objasnile su kako ti voda može pomoći u mršavljenju

Istraživanje znanstvenika iz Virginije pokazalo je kako unos 2 čaše vode prije svakog obroka potiče mršavljenje. Ispitanici koji su tijekom 12 tjedana kontrolirali energetski unos i unosili otprilike 0,5 litre vode prije obroka, 3 puta dnevno, prosječno su izgubili 2,5 kilograma više u usporedbi s osobama koje su se pridržavale istog režima prehrane, ali nisu unosile vodu prije obroka.

Dokazano djeluje

U studiji je sudjelovalo 55 ispitanika dobi od 55 do 75 godina. Ispitanici koji su pili vodu prosječno su izgubili 7 kilograma, dok su ostali izgubili prosječno oko 5 kilograma. Autori studije su ustvrdili kako voda nema energetsku vrijednost, a njenim unosom prije obroka u organizmu javlja se osjećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa hrane, a posljedično i do uspješnijeg mršavljenja. Autori studije su ustvrdili kako voda nema energetsku vrijednost, a njenim unosom prije obroka u organizmu se javlja osjećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa hrane, a posljedično i do uspješnijeg mršavljenja.

"Bilo da tvoja metoda skidanja suvišnih kilograma uključuje prehranu s visokim udjelom ugljikohidrata ili se radije odlučuješ za one modele koji upućuju na visok udio masti i proteina, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže - pij dosta vode", rekla je doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica.

Voda s okusom od koje mršaviš

"Jedan od trikova kako doskočiti problemu nedovoljnog unosa vode je učiniti vodu, koja je prirodno bez okusa i mirisa, privlačnijom. Kada dodamo narezano voće u vodu, ona poprima blagu voćnu aromu i postaje ukusnija. No osim okusom, takva aromatizirana voda s primjerice kriškama limuna, naranče, jagoda, krastavaca i lubenice može biti obogaćena i određenim vitaminima i mineralima. Vitamini topivi u vodi poput vitamina C i vitamina B skupine i minerali poput kalija mogu iz narezanog voća 'pobjeći' u vodu. Možda sadržaj vitamina iz par kriški limuna i naranče ili jagoda nije količinski značajan, ipak pridonosi ukupnom unosu tih mikronutrijenata. Osim što se unosom aromatizirane vode može povećati ukupni unos tekućine u danu, dodatna prednost domaćih aromatiziranih voda je njihova niskokaloričnost u usporedbi s industrijskim aromatiziranim vodama i sokovima koji mogu sadržavati veće količine šećera", objasnila je Sandra Krstev Barać mag. nutricionizma.

Voda različito pomaže ženama i muškarcima u mršavljenju

Istraživači su zaključili da će dnevni unos 2 litre vode rezultirati povećanjem potrošnje energije za otprilike 96 kalorija

Njemački istraživači su  ponudili znanstvene dokaze prema kojima adekvatan unos vode uistinu pomaže pri skidanju suvišnih kilograma. Prema njima, voda ubrzava proces sagorijevanja kalorija. Darija Vranešić Bender, objasnila je tijek i rezultate istraživanja: "U njemačkoj studiji sudjelovalo je 14 zdravih osoba (7 muškaraca i 7 žena) koje nisu bile pretile  i kojima je mjerena potrošnja energije. Uočeno je da se nakon konzumacije otprilike pola litre vode, stupanj sagorijevanja kalorija i kod muškaraca i kod žena povećao za 30 posto.

Povećanje stupnja sagorijevanja započelo je 10 minuta nakon unosa vode, a maksimum je postignut nakon otprilike 30 do 40 minuta. Studija je također pokazala da potrošene kalorije kod muškaraca i žena potječu iz različitih izvora. Kod muškaraca, sagorene kalorije uglavnom potječu od masti, dok je kod žena povećan stupanj sagorijevanja kalorija rezultat povećane razgradnje ugljikohidrata. Istraživači su zaključili da će dnevni unos 2 litre vode rezultirati povećanjem potrošnje energije za otprilike 96 kalorija."

Ovdje izračunaj koliko vode dnevno trebaš popiti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      hela2212

      Jako dobar članak, baš sam si neki dan radila vodu s okusom jagode i limete, super osvježavajuće i brzo

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.