Hrana Hrana kao lijek 26. lipnja 2018.

5 zdravih grickalica za sve navijače!

Kokice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznato je kako su uobičajene industrijske grickalice pretjerano slane i masne poput čipsa i smokija i da u svom sastavu vjerojatno sadrže određene nepoželjne sastojke, no grickalice pripremljene kod kuće mogu biti sasvim druga priča. Svaki industrijski proizvod ima svoju zdraviju i manje kaloričnu inačicu iz kućne radinosti koja jednako izaziva ovisnost prilikom konzumiranja, no bez popratne grižnje savjesti.

Pridodamo li na popis uz grickalice pripremljene kod kuće i zdrave grickalice koje nudi priroda, primijetit ćemo da je izbor zdravih grickalica velik i raznolik. U nastavku pročitaj 5 prijedloga zdravih grickalica za navijačke noći koje nam slijede. 

Kokice 

Na vrhu popisa 'dobrih' grickalica su svakako kokice. Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal 2012. godine pokazala je kako je 6 šalica kokica u vrijednosti od 100 kalorija zasitnije od jedne šalice čipsa od 150 kalorija. Ispitanici koji su u studiji jeli kokice, kasnije tijekom dana pojeli su manje hrane u usporedbi s ispitanicima koji su jeli čips. Kokice su jedina grickalica koja sadrži 100 posto neobrađenu cjelovitu žitaricu. Odlikuju se sadržajem korisnih prehrambenih vlakana, a određene studije pokazuju i da su bogate polifenolima. Stoga, ako se pripazi na količinu dodanog ulja ili maslaca, kokice su idealna dijetna grickalica. Ako ti je dosadio neutralni okus kokica, poigraj se sa začinima poput bosiljka, dimljene paprike i curry-ja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čips od krumpira i tortilja čips

Za izradu manje kaloričnog čipsa od krumpira, nareži krumpir na tanke ploške, kratko ga blanširaj u vodi u kojoj si dodala ocat i onda ocijeđenog i osušenog začini po želji, namaži s malo ulja i ispeci u pećnici na papiru za pečenje na 200 stupnjeva. Umjesto krumpira probaj napraviti i čips od cikle i batata. Na sličan način možeš napraviti i domaći tortilja čips. Bilo da si sama napravila tortilje ili si odlučila koristiti kupovne, nareži ih na trokute i premazane uljem uz pomoć kista ispeci u pećnici na 220 stupnjeva dok ne postanu hrskavi. Čips posluži uz umake iz kućne radinosti poput umaka na bazi jogurta i češnjaka ili ljute salse.

Hrskavi slanutak

Jesi li znala da od kuhanog slanutka možeš napraviti savršenu, hrskavu i niskokaloričnu grickalicu? U zemljama poput Irana, Alžira i Turske prženi slanutak je tradicionalna grickalica. Postupak pripreme nije zahtjevan. Kuhani slanutak obloži začinima po želji poput Curryja, čilija i kima i peci u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta. 

Kokice_1 Možda te zanima... 5 dobrih razloga zbog kojih možeš jesti kokice bez grižnje savjesti Hrana

Grickalice-Djeca Možda te zanima... Zdrave eko grickalice za školarce Eko

Orašasti plodovi

Na odjelu s grickalicama u supermarketima možeš primijetiti različite pržene orašaste plodove kao i one obložene određenim hrskavim omotačem. Svakako takve intervencije značajno podižu kalorijsku vrijednost orašastih plodova. Za ljubitelje takvih grickalica predlažemo da isprobaju obložiti bademe smjesom dimljene paprike, meda, čilija uz malo maslinovog ulja i soli i ispeku ih na 170 stupnjeva 15-ak minuta. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Krekeri

Izrada domaćih krekera je brza i jednostavna i dozvoljava eksperimentiranje sa sastojcima, debljinom krekera i vremenom pečenja, jer će konačni proizvod uvijek biti ukusan. Zamijesi tijesto koristeći tri šalice brašna po želji, primjerice kombinaciju bijelog i integralnog, 2 žličice šećera, 2 žličice soli, 4 žlice maslinovog ulja i jednu šalicu vode. Tijesto razvaljaj tanko, stavi na papir za pečenje, razreži na manje komade, premaži vodom i pospi sjemenkama po želji, poput sjemenki suncokreta, sezama, lana i maka. Peci u zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva oko 15 minuta. Osim sjemenki, krekere možeš posuti i različitim začinima poput sušenog začinskog bilja ili čilija. Možeš ih obogatiti i sirom tako da u električnom mikseru zajedno s brašnom miksaš 1,5 šalicu naribanog sira, a zatim dodaš ostale sastojke i umijesiš tijesto. 

Pokušaj napraviti i krekere koji se umjesto u pećnici suše na suncu. Recept možeš pronaći ovdje.

Umjesto slatkiša oboružaj se suhim voćem ili čipsom od jabuka čiji možeš pronaći ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.