Hrana 21. srpnja 2014.

Po zdravom doručku se dan poznaje

Dorucak2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uravnotežena prehrana vrlo je važna za funkcioniranje cijelog organizma, a posebnu pozornost trebamo dati doručku. Prvi obrok u danu utječe na naš tjelesni ritam i raspoloženje te odlučuje o tome hoćemo li taj dan biti veseli i puni energije ili razdražljivi i osjetljivi

Nahraniti organizam nakon sna

Kako naše tijelo tijekom noći dok spavamo miruje, ne unosimo energiju u organizam i tako su nam nakon noći neophodni energija te hranjive tvari za sve aktivnosti koje nas u danu očekuju.

Samim obilnim doručkom naš mozak prima informacije kako tjelesna opskrba energijom dobro funkcionira, a upravo ta energija je ključna za mozak i za sve vitalne funkcije organizma. Ako slabo doručkujemo ili ne doručkujemo uopće, automatski unosimo manje energije nego što nam je potrebno za normalno funkcioniranje i mozak dobiva signale da je opskrba nedovoljna.

Posezanje za kaloričnim zalogajima?

Istovremeno se javlja osjećaj gladi zbog kojeg često jedemo i više nego što bismo trebali. Dokazano je i da osobe koje preskaču doručak često unose više kalorija tijekom dana od osoba koje redovito doručkuju. 

Redovit, uravnotežen i zdrav doručak pridonosi i prevenciji brojnih bolesti, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Doručak pridonosi osjećaju sitosti tijekom dana, a za to su ključni ugljikohidrati iz žitarica, prehrambena vlakna i mliječni proizvodi bogati bjelančevinama.

Više o tome koje namirnice je najbolje koristiti za zdrav doručak možeš potražiti u brošuri. Brošuru preuzmi ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.