Hrana 26. lipnja 2014.

Dobitnici konopljinog ulja

Konopljau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Encian Bio konopljino ulje je profinjenog, orašastog okusa i smaragdno zelene boje i prava je poslastica za nepce, ali i organizam. Termičkom obradom gubi svoje nutritivne vrijednosti pa ga se ne preporučuje zagrijavati već dodavati u razne salate, namaze ili umake te gotova jela. U našem nagradnom natječaju koji je trajao do 2. srpnja do 11 sati čitatelji su trebali napisati svoj prijedlog kako bi koristili konopljino ulje, a mi smo 5 najkreativnijih odgovora nagradili s Encian Bio konopljinim uljem

Dobitnici

Dobitnici Encian Bio konopljinog ulja su: dudilo, mango14, suzi_91, reanica i lisav. Dobitnike ćemo putem e-maila kontaktirati oko načina preuzimanja nagrade.

Encian Bio konopljino ulje savršenog je sastava - bogato esencijalnim mastima - idealna je namirnica za zdravu i uravnoteženu prehranu. Encian je u svoju Bio liniju biranih proizvoda iz ekološkog uzgoja uvrstio i visokokvalitetno ulje dobiveno hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje. Delikatesnog, orašastog okusa i smaragdno zelene boje, gusto konopljino ulje izdvaja se od drugih biljnih ulja po svom jedinstvenom nutritivnom sastavu.

Encian Bio konopljino ulje

Jedino je biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina te GLA – gamalinolensku masnu kiselinu – neophodnih za funkciju ljudskog organizma, ali posebnih jer ih tijelo samo ne može sintetizirati već se unose putem prehrane ili dodataka prehrani. Sadrži 8 aminokiselina, vitamine B kompleksa te vitamin E koji štiti stanice od oksidativnog stresa. Upravo zbog izrazito visokog udjela esencijalnih masnih kiselina (oko 75 posto), konopljino se ulje smatra idealnom namirnicom za svakodnevnu zdravu i uravnoteženu prehranu.

Profinjenog okusa s lagano orašastom notom, konopljino ulje se lako sljubljuje s raznim okusima. S obzirom na to da termičkom obradom gubi svoje nutritivne vrijednosti, ne preporučuje ga se zagrijavati već dodavati u razne salate, namaze ili umake, te gotova jela. Ulje konoplje preporučuje se svima, a posebice onima koji vode izuzetno aktivan život te prakticiraju neuravnoteženu prehranu. Jednako tako, preporučuje se i profesionalnim sportašima jer industrijska konoplja sadrži manje od 0,2 THC-a (tetrahidrokanabinola – glavne psihoaktivne tvari iz indijske konoplje). Encian Bio konopljino ulje potražite u ljekarnama i na policama zdrave hrane Konzuma, Spara i Plodina po super povoljnoj cijeni od 56,99 do 69,99 kn (za 250 ml).

Riješi se nedoumica o konopljinu ulju:

  • Razlika između indijske i industrijske konoplje - razlika je u količini THC-a (THC je kratica za tetrahidrokanabinol – glavnu psihoaktivnu tvar pronađenu u biljci konoplje). Industrijska konoplja ima svega do 0,2 posto THC-a za razliku od indijske konoplje koja ima i sto puta veću količinu.
  • Kako se dobiva industrijska konoplja - ulje konoplje dobiva se hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje. Encian Bio Konopljino ulje dobiveno je hladnim prešanjem, a na taj su način sačuvane sve nutritivne vrijednosti i osigurana je vrhunska kvaliteta ulja.
  • Kakvog je okusa ulje - ulje konoplje ima ugodan okus po orašastim plodovima.
  • Kome se preporučuje konopljino ulje - ulje konoplje smiju koristiti svi, osim djece, trudnica i dojilja, a može ga se konzumirati svakodnevno. S obzirom na nutritivni sastav konopljino ulje se može preporučiti svima, a osobito ljudima koji žele povoljno utjecati na zdravlje.
  • Zašto se preporučuje i koje su njegove nutritivne vrijednosti - ulje dobiveno hladnim prešanjem od sjemenki konoplje najbogatiji je prirodni izvor esencijalnih (nužno potrebnih) masnih kiselina koje tijelo ne može samo proizvesti te se osiguravaju u organizmu uravnoteženom i raznovrsnom prehranom. Zbog idealnog omjera omega-3 i omega-6 nezasićenih kiselina (1:3) povoljno djeluje na zdravlje cjelokupnog organizma.
  • Kako se koristi - konopljino ulje može se koristiti svakodnevno kao dodatak u već gotove obroke (smoothie, frape, salate, žitarice…). Ne smije se zagrijavati kako ne bi izgubilo svoje nutritivne vrijednosti.
  • Smiju li profesionalni sportaši konzumirati konopljino ulje - ulje konoplje mogu koristiti i profesionalni sportaši. Industrijska konoplja sadrži manje od 0,2 posto THC.

Jestiva ulja stavili smo pod povećalo nutricionistice, više doznaj ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar TanjaLana
      TanjaLana

      Ja sam ga nedavno počela piti, 2 žlice dnevno, tako da učinak još nemam, a u prehranu ga posebno nisam uvrstila. Najvjerojatnije ću ga staviti u salatu, sezona je finih salatica i povrća.

    • Default avatar -
      mihajelica

      Već duže vrijeme imam namjeru priuštit si konopljino ulje. Student sam i nedugo sam učila baš o konoplji što me još više potaklo da počinjem korisiti to ulje u prehrambene svrhe. Naime imam zdravstvenih problema i smatram da bi mi uvelike pomoglo. Pošto je bogato linolnom kiselinom definitivno bi ga koristila kao dodatak raznim jelima. Što se zdravlja tiče uvjerena sam da samo može pomoć, nikako odmoć.

    • Default avatar -
      mango14

      Koristila bih ga kao lijek,za ublažavanje predmenstrualnog sindroma i popratnih akni. I inače koristim hladno prešana ulja za poboljšanje zdravlja, te bi htjela probati i ovo ulje, jer mislim da bih imala puno dobrobiti od njega!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.