Fitness 01. srpnja 2014.

Treningom na biciklu do super forme

Mzk-Uspr
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bicikl je za mnoge prijevozno sredstvo broj 1 i omiljeni način rekreacije na otvorenome. Stručnjak Mršavimo zajedno kluba, prof. kineziologije Marino Bašić, donosi ti kratak pregled prednosti koje pruža bicikl i savjetuje kako ga možeš koristiti za postizanje idealne forme. S obzirom na to da Mršavimo zajedno klub služi promicanju zdravih navika, u suradnji s Viva Sport-om, odlučili smo jednome od vas pokloniti bicikl u vrijednosti od 2.599 kn

Sve što trebaš napraviti jest otkriti nam koju bi destinaciju posjetila biciklom da ti se ukaže prilika i zašto? Bilo da se radi o nekoj od svjetskih destinacija ili pak jednostavnoj vožnji obližnjim parkom u tvom gradu, vjerujemo kako za to imaš odličan razlog. Podijeli ga s nama i jednog od vas nagradit ćemo Revel 4 modelom bicikla marke Giant, koji slovi kao jedan od najboljih bicikala za istraživanje novih puteva. Svoj odgovor možeš unijeti klikom na ovaj obrazac.

Prednosti treninga na biciklu su sljedeće:

  1. Manji udar na zglobove jer, za razliku od trčanja, na tijelo ne djeluju tako jake sile pa će osobe koje imaju problema s kukovima, leđima i koljenima moći provoditi cardio trening na sigurniji način. To je također vrlo bitno za osobe koje imaju višak kilograma jer trčanje s 10 ili 20 kg viška može dovesti do problema s kralježnicom.
  2. Današnji bicikli napravljeni su da se mogu prilagoditi svakom vozaču i omogućiti mu ugodnu, sigurnu i dužu vožnju što dovodi do veće potrošnje kalorija.
  3. Osim gubljenja potkožnog masnog tkiva trening na biciklu će ojačati tvoje mišiće, pogotovo noge i stražnjicu. To su veliki mišići pa samim njihovim angažiranjem trošimo više kalorija.
  4. Treningom na biciklu dolazimo do after burn efekta što znači da ćemo i nakon treninga gubiti masnoću i na neki način učimo mišiće da sagorijevaju više sala.
  5. Za tzv. 'afterburn' efekt najbolje je voziti intervale (npr. 1 minuta brza vožnja i 3 minute lagana vožnja, u ukupnom trajanju 30 – 40 minuta), čime ćeš topiti masnoću i 24 sata nakon treninga.

Kako bi izbjegla neželjene posljedice:

  1. Odaberi dobru veličinu bicikla. Najbolje je savjet potražiti u specijaliziranoj trgovini sportskih i rekreacijskih bicikala, gdje će te savjetovati koji je bicikl najbolji za tebe, koliko treba biti podignuto sjedalo i sl.
  2. Pazi na pretreniranost! Postepeno podiži kilometražu. Trebaš se naviknuti da budeš dulje vremena na biciklu kako ne bi imala problema sa stražnjicom, ali i kako ne bi došlo do problema s koljenima i leđima.
  3. Napravi vježbe zagrijavanja prije treninga s biciklom. Razgibaj sve zglobove kružnim pokretima krenuvši od glave prema nogama. Napravi 10 – 15 kruženja u svaku stranu. Također, nakon završenog treninga napravi vježbe istezanja tako da zadržiš statičan položaj 20 sekundi.
  4. Nosi sa sobom vodu ili izotonični napitak, pogotovo ako voziš po velikim vrućinama. S dehidracijom opada tvoja sposobnost, ali također može doći do težih posljedica opasnih po zdravlje.
  5. Nemoj jesti nekoliko sati prije treninga s biciklom jer će ti smetati za izvedbu.

Ovo su neki od savjeta i prednosti treninga s biciklom. Preporučujemo da iskoristiš lijepo ljetno vrijeme i uživaš u vožnji biciklom jer ćeš učiniti nešto korisno za svoje tijelo i duh. Ako i ti želiš vlastiti bicikl uz koji ćeš moći vježbati ili ti je jednostavno dosadio tvoj stari, Mršavimo zajedno klub, u suradnji s Viva Sport-om, daje ti priliku da osvojiš potpuno novi bicikl. Klikom ovdje pošalji nam svoj odgovor na nagradno pitanje, a najkreativniji odgovor nagradit ćemo Revel 4 modelom bicikla, u vrijednosti od 2.599 kn.

Ako te zanima kvalitetna ponuda bicikala te opreme i dijelova, posjeti stranicu Viva Sport-a jer ćeš tamo pronaći sve što ti je potrebno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.