Dijeta 18. kolovoza 2014.

Rolanjem se jača cijelo tijelo

Rolanjeeee2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rolanje je mnogima najdraža aktivnost jer spaja zabavu, druženje i trening. Stručnjak Mršavimo zajedno kluba, prof. kineziologije Marino Bašić, objasnio je kako rolanje utječe na tvoje zdravlje te na što valja pripaziti prilikom rolanja. Budući da Mršavimo zajedno klub potiče zdrave životne navike i rekreaciju, u suradnji s tvrtkom Britton, odlučili smo jednome od vas pokloniti role u vrijednosti od 1.299 kn i set štitnika za odrasle

Sve što trebaš napraviti jest otkriti nam kako bi prijatelja, koji tome nije sklon, nagovorio da se okuša u rolanju? Podijeli s nama svoje sposobnosti uvjeravanja jer u suradnji s tvrtkom Britton najkreativniji odgovor, pristigao između 18. i 29.08., nagrađujemo rolama Rollerblade Macroblade 84 i setom štitnika za odrasle! 

Dobitnica rola

Dobitnica Rollerblade Macroblade 84 rola i seta štitnika za odrasle je Antonija Jurić! Njezin odgovor na nagradno pitanje glasio je: "Prekrasna priroda, svježi zrak, cvrkut ptica... Sve te to okružuje dok se rolaš, a uz to ćeš imat ljepšu guzu i čvršće noge i moje ugodno društvo! Rekreacija uz koju ćeš napunit baterije! Ideeeš?"

Dobitnicu ćemo kontaktirati putem e-maila oko načina preuzimanja nagrade.

Aerobna aktivnost broj 1!

Rolanje spada u jednu od najboljih aerobnih aktivnosti, a smatra se da je jednako korisno kao i trčanje i vožnja bicikla. Aktivira gotovo sve mišiće tijela i, što je posebno važno, poboljšava rad srca. Velika prednost rolanja je i ta što je rolanje zanimljivo, pogotovo ako se rolaš u društvu, ističe stručnjak Mršavimo zajedno kluba, prof. kineziologije, Marino Bašić.

Pročitaj njegove savjete za sigurno rolanje i saznaj na koje sve načine ova zabavna aktivnost doprinosi tvom zdravlju!

Sve prednosti rolanja

Rolanje može poslužiti kao trening kardiovaskularne izdržljivosti, mišićne izdržljivosti, trening snage (dominantno nogu i kukova), a također dovodi do poboljšanja koordinacije i ravnoteže.

  1. Izdržljivost. Prema nekim istraživanjima, rolanje srednjom brzinom ima isti efekt kao i trčanje 15 km/h, a ujedno stavlja manji stres na zglobove od trčanja. S poboljšanjem tehnike rolanja možeš rolati duže, a da se manje umoriš. Osoba od 65 kilograma, koja se rola brzinom od 15 km/h, sagorjet će oko 600 kalorija u jednom satu. Većina ljudi se rola brzinom od 10 km/h te potroše oko 300 kalorija.
  2. Snaga. Rolanje može poboljšati snagu mišića, posebice mišića donjeg dijela tijela. Prilikom rolanja istovremeno su angažirani mišići kukova, natkoljenice i potkoljenice. Poseban naglasak možemo staviti na mišiće stražnjice, koji su jako angažirani tijekom rolanja.
  3. Mršavljenje. Rolanjem se može sagorjeti velika količina kalorija i istovremeno učvrstiti mišići. Budući da rolanje uključuje zahtjevan mišićni rad, i nakon rolanja tj. u stanju mirovanja, sagorijevaju se kalorije. Istraživanja su pokazala kako rolanje tri puta tjedno po 25 minuta sagori dodatnih 750 kalorija tjedno.
  4. Dobar osjećaj! Iako ne postoje istraživanja koja potvrđuju da se uz rolanje osoba bolje osjeća, svako tko je ikad probao ovu aktivnost, zna da je zabavna. Tijekom rolanja luče se hormoni koji potiču bolje raspoloženje, kao i kod drugih aktivnosti poput trčanja i vožnje bicikla. Pozitivno utječe i činjenica da se krajolik mijenja dok se rolaš, što je puno zanimljivije nego kretanje u krug.

Na što pripaziti kada se rolaš?

Prilikom rolanja je potrebno slijediti određena sigurnosna pravila. Štitnici za laktove, koljena i kaciga bi trebali biti sastavni dio tvoje opreme. Kada tek kreneš s rolanjem, postepeno povećaj vrijeme rolanja kao i brzinu kojom se rolaš. 

Nemoj da te ponesu osjećaji pa da dođe do velike mišićne upale (nemoj zaboraviti da je to drugačija aktivnost od trčanja i vožnje bicikla, pa i oni koji su u formi za trčanje mogu dobiti upalu mišića) te da zbog umora dođe do ozljede.

Preporučujemo ti da iskoristiš lijepo vrijeme i uživaš u svim navedenim prednostima rolanja! Mršavimo zajedno klub ovaj je natječaj organizirao zajedno s tvrtkom Britton, uvoznikom branda Rollerblade i ostalih vrhunskih sportskih brendova, koji se mogu pronaći u LEVEL2 trgovinama.

Kvalitetnu ponudu rola i sportskih artikala možeš potražiti i na stranicama Mondo Internet Supershopa, jer te tamo čeka sve što ti je potrebno za aktivno i fit ljeto!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.