Hrana 21. kolovoza 2014.

Uradi sama: dijetalni ledeni desert

Maline2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrući ljetni dani jednostavno zovu na osvježenje u vidu sladoleda. Nutricionistica Mršavimo zajedno kluba mag. nutr. Sandra Krstev Barać, podijelila je s nama nekoliko zanimljivosti, kao i recept vezan za dijetalni sladoled

Sladoled je slastica djelomično ili u potpunosti zamrznuta koja se uglavnom priprema od mliječnih proizvoda kao što su vrhnje, mlijeko u prahu, ali i šećera. Ponekad se u pripremi koriste i jaja, a često će se tu naći i čokolada. Samim time mliječni i kremasti sladoledi obiluju kalorijama i zasigurno nisu na popisu poželjnih namirnica na jelovniku osoba koje su na redukcijskim dijetama.

No, samo zato što paze na liniju, osobe koje mršave ne bi smjele biti lišene ledenih kremastih poslastica, a rješenje dolazi u obliku semifredda. Budući da Mršavimo zajedno klub promiče mršavljenje zdravom prehranom bez odricanja, nutricionistica Kluba, mag. nutr. Sandra Krstev Barać, objašnjava nam kako se može pripremiti manje kalorična verzija klasičnog sladoleda.

Originalno talijanska delikatesa, semifreddo je bogati ledeni desert koji teksturom i okusom najviše odgovara sladoledima kakve kupujemo u trgovini. No, semifreddo nudi i dodatnu pogodnost: znatno ga je lakše pripremiti u vlastitom domu nego sladoled za čiju je pripremu najčešće potreban specijalizirani aparat. Također, u slučaju semifredda lakše se 'igrati' namirnicama i pripremiti dijetalnu verziju nego u slučaju sladoleda.

Tri su osnovne komponente semifredda – tučeno slatko vrhnje, krema od žumanjaka te krema od istučenih bjelanjaka. Stoga originalna verzija ima značajnu energetsku vrijednost. U pripremi dijetalnog semifredda vrijedi posegnuti za manje kaloričnim sastojcima kako bi rezultat bio primjeren za sve koji paze na liniju. Stoga predlažemo da vrhnje od mlijeka zamijeniš primjerice sojinim vrhnjem i uživaš u poslastici bez grižnje savjesti.

Semifreddo od bobičastog voća

Sastojci (za 6 serviranja):

  • 200 g jagoda, malina ili borovnica
  • 100 g meda
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 1 žlica vode
  • 250 ml sojinog vrhnja

Preljev: 

  • 375 g očišćenih jagoda, malina ili borovnica,
  • 3 žlice voćnog šećera u prahu

Priprema: 

  1. U posudu stavi voće, med i ekstrakt vanilije i kuhaj na laganoj vatri 5-6 minuta dok voće ne omekša. Ostavi da se smjesa ohladi.
  2. U međuvremenu, u drugu posudu stavi sojino vrhnje i zagrij ga na laganoj vatri dok ne prokuha. 
  3. U šalici pomiješaj kukuruzno brašno i vodu. Kada dobiješ homogenu smjesu, dodaj je u sojino vrhnje i pomoću štapnog miksera miješaj sve sastojke 2-3 minute, odnosno dok se sojino vrhnje malo ne ugusti. Makni s izvora vatre i pusti da se ohladi. 
  4. Dobro pomiješaj smjesu voća sa smjesom sojinog vrhnja.
  5. U kalup za kruh (primjerice onaj za pripremu kruha od 0,5 kg) stavi prozirnu prianjajuću foliju. Izlij dobivenu smjesu u njega i prelij prozirnom folijom. 
  6. Stavi u zamrzivač na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.
  7. Želiš li napraviti preljev, u posudu stavi voće i voćni šećer i kuhaj na laganoj vatri oko 5 minuta. Procijedi smjesu kako bi odstranila pulpu voća i pusti da se ohladi.
  8. Prije serviranja, izvadi semifreddo iz hladnjaka, ostavi ga 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da 'otpusti', nareži na kriške i prelij preljevom.

Ako želite saznati još savjeta za zdravo mršavljenje, posjeti stranicu Mršavimo zajedno kluba gdje ćeš na raspolaganju imati jelovnike prilagođene baš tebi, plan treninga i vodstvo stručnjaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.