Hrana 12. rujna 2014.

Jabuka - dobri duh organizma

Jabuk-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jabuka je među najrasprostranjenijima vrstama voća na svijetu, a podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije. Njezin okus je osvježavajući, kiselo-slatki te posebne arome. Danas poznajemo preko 10 000 sorti jabuka, koje ovisno o načinu uzgoja, obiluju hranjivim sastojcima

Dobar izbor kod redukcijskih dijeta

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. Prosječno, voda čini 82 posto težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12 posto, masti i bjelančevina zajedno oko 1 posto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1 posto. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedeš sa žitaricama.

One također sadrže veliku količinu kalija (K) , koji ti je potreban za:

  • održavanje ispravne razine vode u tijelu
  • ispravan prijenos u živčanom sistemu
  • prijenos kisika u mozgu
  • održavanje funkcije bubrega i mišića

S obzirom na to da je kalorijski siromašna (100g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta. Također, jabuku možeš koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njezinu konzumaciju. Npr. za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevne flore pojedi na tašte 1 do 2 sirove (ili pečene) jabuke; za poticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuhanu kašu od jabuka, dodaj med i limunov sok te pij vruće. U nastavku ti donosimo recept za domaći sok od jabuke.

Za litru soka je potrebno:

  • jabuke
  • voda
  • 700-800 g šećera
  • limunov sok
  • 10 g limunske kiseline
  • 1 vrećica šećera od vanilije

Jabuke dobro operi, oguli, nareži na kriške te prelij vodom tako da voda bude otprilike 4 prsta iznad jabuka. Vodu s jabukama prokuhaj otprilike 6 minuta te ostavi da odleže tijekom 24 sata. Potom sok procijedi te na 1 litru dobivenog soka dodaj 10 g limunske kiseline, 700-800 g šećera i sok od limuna. Sve zajedno dobro promiješaj, stavi da se kuha povremeno miješajući. Kada sok prokuha, dodaj šećer od vanilije i skloni s vatre. Sok pretoči u čiste staklene boce koje trebaš dobro začepiti i složiti u kutiju koju ćeš prekriti dekom i držati tako prekrivenu dok se ne ohlade (otprilike nekih 48 sati). Dobiveni sirup čuvaj u hladnjaku.

Zdrave namirnice za sebe i svoju obitelj pronađi po najpovoljnijim cijenama na Popustolovac.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.