Hrana 25. rujna 2014.

9 prednosti zelenih kašastih sokova

Sok2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš li pripremiti brz, ukusan i hranjiv doručak pun vitamina, minerala, antioksidanasa i klorofila? Donosim ti svoju najnoviju kolumnu o važnosti zdravog doručka. Zeleni kašasti sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički, a priprema je jednostavna i brza

Kada mi je ustanovljena celijakija, jedan od bitnih koraka osim bezglutenske dijete koja je doživotna, bila mi je i promjena drugih životnih navika, uključujući uvođenje što više zdravih namirnica. S obzirom na to da mi je celijakija narušila kompletan organizam i dovela do brojnih posljedica, u svoj sam jelovnik počela polako uvoditi zelene kašaste sokove nakon što sam pročitala knjigu Victorie Boutenko 'Revolucija zelenih kašastih sokova' koja me fascinirala.

Naše tijelo žudi za nizom hranjivih tvari, a upravo sirovo voće sadrži niz vitamina, minerala, vlakana, klorofila. Nakon nekog vremena uzimanja sokova moje tijelo se počelo razbuđivati, punilo se pozitivnom energijom i životnom snagom koja je čudesno djelovala na mom organizam. Neki od navedenih problema polako su nestajali, poboljšale su mi se probava i koncentracija, koža je postala svježija, a ja sretna i zadovoljna.

Prednosti zelenih kašastih sokova:

  1. Zeleni kašasti sokovi sadrže klorofil - čudesnu molekulu koja biljkama daje zelenu boju i uz koju se odvija proces fotosinteze. Po strukturi je sličan hemoglobinu, crvenom pigmentu ljudske krvi, no za razliku od njega, klorofil sadrži magnezij. S razlogom ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i obnovi crvenih krvnih stanica, alkalizira organizam, pomaže u borbi protiv infekcija, ima snažan protuupalni učinak, antioksidativno djelovanje, zacjeljuje rane, uklanja neugodan zadah, poboljšava probavu, uklanja teške metale iz organizma, ima antiseptičko djelovanje...
  2. Zeleni kašasti sokovi pridonose alkaliziranju i detoksikaciji organizma zbog sadržaja klorofila koji smanjuje kiselost organizma, čini krv lužnatom i pridonosi uklanjanju teških metala iz organizma jer na sebe veže teške metale.
  3. Zeleni kašasti sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički. Priprema je jednostavna i brza.
  4. Zelenim kašastim sokovima unosimo veću količinu voća i povrća nego kada ih jedemo zasebno.
  5. Prednost zelenih kašastih sokova je probavljivost jer se usitnjavanjem zelenog povrća i voća u blenderu razbijaju opne biljnih stanica te se tako poboljšavaju apsorpcija hranjivih sastojaka i njihova probavljivost.
  6. Zeleni kašasti sokovi pridonose regulaciji kolesterola zahvaljujući sadržaju topivih vlakana. Ta vlakna vežu na sebe kolesterol i izbacuju ga iz organizma što dovodi do smanjene razine kolesterola u krvi.
  7. Zeleni kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna koje stimuliraju bolji rad crijeva, osiguravaju njihovo redovito pražnjenje te su odličan prirodni laksativ.
  8. Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji tjelesne težine jer daju dugotrajan osjećaj zasićenosti. To sprječava potrebe organizma za prekomjernom konzumacijom druge hrane. Ujedno ti sokovi ubrzavaju metabolizam te tijelo pune energijom.
  9. Zeleni kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koje je bogat izvor klorofila, vlakana, minerala, antioksidansa. Pomažu u regulaciji krvnog tlaka, šećera i kolesterola, štite organizam od kancerogenih tvari, pomažu kod osteoporoze, poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav.

Važne smjernice pri pripremi zelenih kašastih sokova:

Već odavno znamo da kombiniranje voća i povrća nije zdravo zato što većina povrća sadrži škrob koji je teže probavljiv, no izuzetak kod ovog pravila je zeleno lisnato povrće koje u sebi ne sadrži škrob pa se može kombinirati s voćem i ostalom hranom. Upravo to zeleno povrće potiče stvaranje probavnih enzima i pomaže kod alkaliziranja organizma. Pri pripremi kašastih sokova, preporučuje se zeleno lisnato povrće izmjenjivati svaki dan, budući da ono u sebi sadrži alkaloide. 

Za početak je najbolje krenuti sa 60 posto organskog voća te 40 posto organskog zelenog povrća. Od zelenog lisnatog povrća preporučuje se koristiti blitvu, špinat, kelj, zelenu salatu, radič, matovilac, peršin. Pri odabiru voća, osnovu soka mogu činiti banana ili mango te im se potom dodaje sezonsko organsko voće ovisno o godišnjem dobu. Zimi se mogu dodati naranče koje su odličan izvor vitamina C, folne kiseline i vlakana, kruške ili jabuke, dok ljeti posebno preporučujem bobičasto voće koje je odličan izvor antioksidansa.

Moj omiljeni jesenski tropski smoothie:

Sastojci: 

  • 1 velika banana
  • 1 smrznuti mango narezan na kockice
  • 1 šalice ananasa
  • 1 ½ šalica blitve
  • 1/2 šalice svježeg soka od naranče
  • 1 šalica obične vode (može se zamijeniti s kokosovom vodom ili meni omiljenim kokosovim mlijekom za bolji okus tropskog smoothieja)

Priprema: 

  1. Sve sastojke stavi u blender i dobro pomiješaj. 
  2. Po želji u sok možeš dodati lanene ili chia sjemenke te sjemenke konoplje koji su bogat izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. 

Ako tvoja djeca vole zeleni kašasti sok s okusom čokolade, možeš dodati sirovi kakao ili rogač koji je izvrsna zamjena za čokoladu. Što se tiče zaslađivača, u većini sokova zaslađivač nije potreban jer je voće dovoljno slatko, no za one koje vole malo slađi okus preporučuje se koristiti prirodne zaslađivače poput svježih datulja ili suhih smokvi. Varijante su razne, a na tebi je da eksperimentiraš!

Pročitaj Helenine ukusne recepte i savjete o tome kako se hraniti zdravo i ukusno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.