Hrana 24. studenoga 2014.

Najzdravije namirnice turske kuhinje

Tur2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Turska kuhinja je u velikoj mjeri baština osmanske kuhinje koja se može opisati kao spoj profinjenosti središnje Azije, Bliskog istoka, Mediterana i kuhinje Balkana. Turska kuhinja bogata je i raznovrsna upravo zbog utjecaja gastronomije susjednih zemalja, uključujući i one iz zapadne Europe. Tipičan turski obrok počinje s juhom, nakon čega slijedi jelo od povrća ili mahunarki

Dodatno se servira i salata od jogurta i mljevenih krastavaca. Turci mesu često dodaju voće i orašaste plodove te začine za egzotični okus, a rezultat toga su gurmanske kofte, pite, pilavi te okruglice. Baklave i lahmacun još su neki od zaštitnih turskih specijaliteta. Da bi jela bila tako ukusna, u turskoj kuhinji se koristi mnoštvo zdravih namirnica, a u nastavku pročitaj koje se najčešće primjenjuju. 

Crveni luk nas čini zdravima

Nezaobilazna namirnica turske kuhinje je luk. To je povrće okruglastog oblika i bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Crveni luk je dobar izvor prehrambenih vlakana i vitamina B6, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. Pozitivna osobina luka jest što sadrži aktivne tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola te u smanjenju povišenog krvnog tlaka.

Patlidžan smanjuje kolesterol i šećer

U patlidžanu, kojeg krasi čak 92 posto vode, najzastupljeniji su vitamini B skupine. Ono što njega čini visokovrijednom namirnicom nije samo vitaminsko-mineralni sadržaj, nego i antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva. Iako se priprema na različite načine diljem svijeta, patlidžan često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohane ploške patlidžana izmjenjuju se s umakom od rajčica i peku u pećnicama.

Orašasti plodovi čuvaju srce 

Nerijetko je meso pripremljeno na turski način obogaćeno orašastim plodovimaBademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezija koji sprječava grčenje mišića te povoljno djeluje na srčani mišić i krvni tlak. Kikiriki uz svoj povoljan sastav masti povoljno djeluje na sniženje LDL-kolesterola, dok se orasi smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Lješnjak je bogat izvor vitamina E, magnezija i željeza. 

Paprika za zdravlje srca i pluća

Paprika se u narodnoj medicini stoljećima koristila kao ljekovito sredstvo, posebice za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospješuje apetit i potiče rad želuca. Njezina najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim tvarima, a također je jedan od najboljih izvora vitamina C, kojeg sadrži čak 4 puta više nego naranča.

Riba za ravnotežu proteina

Riba čini važan dio uravnotežene prehrane jer predstavlja glavni izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina i nutrijenata. Osobe koje redovito jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Riba je dobar izvor vitamina A, B i D skupine te minerala.

Turski tip jogurta

Jogurt je zvijezda turske kuhinje. Riječ jogurt potječe iz Turske riječi 'yoğurt' koja označava mlijeko koje je fermentiralo u gustu, kiselu masu. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svijetu, a krasi ga bogati kremasti okus zahvaljujući nešto višem udjelu mliječnih masnoća. Kao esencijalni dio turske kuhinje, servira se uz gotovo svako jelo. Tako se koristi kao temelj za pripremu juha i umaka te se često servira preko mesa i povrća. Nerijetko se dodaje i salatama, a zahvaljujući osvježavajućem okusu s notama slanog, često se jede uz popularne bureke i razne pite. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od tijesta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.