Dijeta 18. studenoga 2014.

Kako odrediti idealnu veličinu obroka?

Porc-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Porcije se odnose na količinu hrane koja se servira na tanjur, odnosno, na količinu hrane koja se pojede tijekom dnevnih obroka. Veličina serviranja uvelike određuje način na koji se hranimo te samim time određuje i kalorije koje unesemo u naš organizam. Riješi kviz i saznaj koliko znaš o serviranjima i porcijama

Riješi kviz.

Preporučeni dnevni unos

Namirnice proizvedene od pšenice, ječma, zobi, riže i ostalih vrsta žitarica svrstavaju se u skupinu žitarica. Kriška kruha, pola šalice kuhane riže i tjestenine, pola šalice zobene kaše, šalica žitarica za doručak te 3 šalice kokica primjer su jednoga serviranja žitarica.

Jedno serviranje mesa predstavlja količina od 80 g mesa - toliko otprilike teži pola malih pilećih prsa, 7 škampa srednje veličine, 3 tanje kriške suhomesnatih proizvoda ili salame. Veličinom, jedno serviranje mesa otprilike odgovara veličini dlana, špilu karata ili pakiranju papirnatih maramica.

Ako stremimo dnevnom unosu preporučenih 4-10 serviranja voća i povrća, 6-10 serviranja žitarica te 2-3 serviranja namirnica izvora proteina, onda bi polovinu našeg tanjura trebalo zauzimati voće i povrće, a četvrtinu cjelovite žitarice i izvori proteina.

Riješi kviz.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Lella_05

      Kad već sve mjerimo u šalicama, bilo bi jako zgodno kad biste definirali o kojoj veličini šalice je riječ, jer ima ih od -do :) Hvala!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.