Zdravlje 26. studenoga 2014.

Kako odabrati i održavati naočale?

Lider_Slika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izostanak oštrine na daleko ili na blizu, peckanje u očima, žmirkanje ili loša percepcija boja neki su od pokazatelja potencijalnih problema s vidom. Najčešći poremećaji odnose se na gubitak oštrine vida, a riječ je o dalekovidnosti, kratkovidnosti i astigmatizmu, koje je potrebno korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. Daljnja pogoršanja vida najčešće se mogu izbjeći pravilnom brigom o zdravlju očiju.

Osnovni simptom dalekovidnosti jest mutni vid na blizinu. Najčešće se odlikuje nemogućnošću čitanja sitnih slova, umorom očiju i zamagljenim vidom pri dužem čitanju. S druge strane, kratkovidni ljudi jasno vide predmete u blizini, dok su udaljeni predmeti mutni i nejasni. 

Najčešći problemi s vidom

Kod ovakvih problema prvi je korak kvalitetan pregled vida, odnosno utvrđivanje dioptrije, a potom slijedi i odabir okvira. Iako je njihova osnovna svrha korigiranje i vraćanje oštrine vida, prilikom odabira važno je voditi računa da veličinom budu proporcionalne licu, kako bi u potpunosti ispunile svoju svrhu, te ujedno istaknule naše prednosti i sakrile eventualne nedostatke. Osobe s manjim licem tako bi trebale izabrati manje okvire, dok bi osobe sa, primjerice, širim čelom i užom bradom, trebale izabrati veće okvire koji će prividno suziti čelo. Također, jedno od osnovnih pravila kojih se treba pridržavati kada je u pitanju oblik okvira, jest da bi lice i naočale trebali biti u kontrastu. "Najvažnije je pronaći model koji u potpunosti ispunjava svoju namjenu.

Čak i kada ti naočale savršeno pristaju, one moraju zadovoljavati i druge ostale kriterije, poput udobnosti, odgovarajuće dužine ručki i odgovarajućeg oblika i širine okvira", kažu stručnjaci u LIDER OPTIKAMA. Riječ je o mreži od pedesetak optika u Hrvatskoj, čije su članice obiteljske optike s dugogodišnjim iskustvom. Nadalje, ističu kako je prihvatljivo da, primjerice, naočale za čitanje budu "plitke", dok okviri u koje se ugrađuju progresivne leće moraju biti duboki, kako bi tzv. zona na čitanje bila što šira. U LIDER OPTIKAMA naglašavaju i da je važno voditi računa o tome da naočale trebaju potrajati nekoliko godina, kao i da će biti nošene svakodnevno.

Što savjetuju stručnjaci iz LIDER OPTIKA?

Zahvaljujući razvoju tehnologije koji je ubrzao proces izrade i omogućio proizvodnju naočalnih leća od raznih materijala ponuda na tržištu je velika i konstantno raste. Budući da je ponuda šarolika, ponekad je teško napraviti dobar odabir, ali i razlučiti kvalitetan proizvod od lošeg. Upravo iz tog razloga LIDER OPTIKE rade isključivo s provjerenim i pouzdanim dobavljačima, čije su cijene među najpovoljnijima na tržištu. Osim toga, svi dobavljači vlasnici su certifikata ISO9000, a on se izdaje samo onim proizvođačima koji su zadovoljili iznimno visoke kriterije neovisnih inspekcijskih tijela, pa su takvi proizvodi najveća moguća garancija kvalitete. 

Pri odabiru leća i okvira poručuju iz LIDER OPTIKE, uvijek je najbolje posavjetovati se sa stručnom osobom. "Naši zaposlenici su visoko kvalificirani stručnjaci sa završenim studijem optometrije i statusom majstora očne optike, što je najviši mogući stupanj obrazovanja u struci. Naše članice su obiteljske optike s dugogodišnjim iskustvom, a nalaze se u svakom gradu i većem mjestu", zaključuju u LIDER OPTIKAMA.

Savjeti za održavanje naočala:

  • Stavljaj i skidaj naočale s obje ruke , kako bi izbjegla slučajna oštećenja
  • Nikad ne polaži naočale na leće, nego na ručke
  • Da se naočalne leće ne bi izgrebale:
  • Naočale drži u futroli da se ne bi izgrebale
  • Ne ostavljaj naočale na vrućem mjestu, npr. u automobilu ljeti jer visoke temperature mogu oštetiti dorade naočalnih leća
  • Lak za kosu ili sredstva za čišćenje ne smiju se koristiti s naočalama, kako bi se izbjegla kemijska oštećenja naočalnih leća
  • Naočale peri pod mlakom vodom koristeći tekući sapun
  • Da bi otklonila masnoće koje ih mogu oštetiti:
  • Čisti naočala prikladnom krpicom dobivenom u optici
  • Izbjegavaj korištenje vlažne krpice i druga sredstva za čišćenje naočala jer ih mogu oštetiti
  • Tijekom čišćenja naočale drži za okvir ili obje ručke
  • Koristi zaštitne naočale ako postoji mogućnost udarca u naočale, dioptrijske naočale nisu namijenjene za upotrebu kao zaštitne naočale
  • Ne obavljaj popravke samostalno, nego naočale odnesi optičaru

LIDER OPTIKA daje garanciju na čak pet godina

Iako razdoblje garancije na naočalne leće najčešće traje dvije do tri godine, u LIDER OPTIKAMA otišli su korak dalje. Naime, ova grupa optika od nedavno u ponudi ima garanciju dugu čak pet godina, koju klijenti ostvaruju kupnjom leća sa superhidrofobnim slojevima. "Tijekom treće godine jamstva garanciju je potrebno produžiti za dodatne dvije godine, ali je to moguće jedino ako klijent u toj trećoj godini obavi kvalitetan pregled vida", kažu u LIDER OPTIKAMA,  pojašnjavajući kako je akcija osmišljena upravo s ciljem da se kupce potakne na obavljanje redovitog pregleda vida.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.