Hrana 26. studenoga 2014.

Analiza proteinskog kruha i krekera

Kruh333
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kruh obogaćen proteinima namijenjen je osobama koje paze na unos ugljikohidrata u prehrani, a to su u prvom redu dijabetičari te osobe koje nastoje izgubiti višak kilograma. Na tržištu smo pronašli 3 proizvoda od kojih su dva proizvoda tipa kruh, a treći su suhi krekeri

Sva tri proizvoda obogaćena su s više vrsta proteina od kojih su proteini pšenice odnosno gluten zajednički svim proizvodima. Jedino krekeri originalno ne sadrže soju već se ona može naći samo u tragovima, dok oba kruha sadrže neki oblik soje. Sva tri proizvoda su sličnog sastava kojem se nema što posebno prigovoriti. 

Proteinski krekeri, kreker s dodanim bjelančevinama (23,9 %)

  • Proizvođač: Pan-Pek d.o.o.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g:
  • Energija: 421 kcal
  • Masti: 25,1 (od kojih zasićene masne kiseline 5,6 g)
  • Ugljikohidrati: 18,9 g (od kojih šećeri 3,5 g)
  • Bjelančevine: 23,9 g
  • Sol: 1,25 g
  • Vlakna: 11,5 g

Sastojci: sjemenke suncokreta, sjemenke lana, bjelančevine 23,9 %, (pšenični gluten, protein mlijeka), zobene pahuljice, sezam, glukozni sirup u prahu, pšenične mekinje, palmina mast u prahu (palmino ulje, glukozni sirup, protein mlijeka), pšenični škrob, ječmeno sladno brašno, kanolino ulje, glukoza, sušeno raženo kiselo tijesto, sol, ekstrakt kvasca, voda, posip (sjemenke sezama, lana i kima). Može sadržavati: soju, vučiku i lješnjak.

  • Pakiranje: 200 g
  • Cijena: 13,50 kn

Mišljenje: Krekeri su obogaćeni proteinima pšenice i mlijeka. Imaju najviši udio masti zbog visokog udjela sjemenki i ugljikohidrata. Krekeri imaju i najviši udio zasićenih masti koji dolazi od palminog ulja. Jedini proizvod zaslađen glukozom.

Proteinski kruh, kruh s dodanim bjelančevinama

  • Proizvođač: Pan-Pek d.o.o.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g:
  • Energija: 286 kcal
  • Masti: 14,8 (od kojih zasićene masne kiseline 2,7 g)
  • Ugljikohidrati: 5 g (od kojih šećeri 1,6 g)
  • Bjelančevine: 26,6 g
  • Sol: 0,69 g
  • Vlakna: 13,3 g

Sastojci: voda, bjelančevine 26,6% (pšenice, soje, vučjeg boba), sojina krupica, sjemenke lana, sjemenke suncokreta, sojino brašno, integralno pšenično brašno, pšenične mekinje, jabučna vlakna, sezam, kvasac, sol, prženo ječmeno sladno brašno, emulgator sojin lecitin, regulator kiselosti natrijev diacetat, posip (sjemenke lana, sjemenke sezama, sjemenke suncokreta, sjemenke maka, zobene pahuljice). Može sadržavati: mlijeko, lješnjak. 

  • Pakiranje: 260 g
  • Cijena: 11,90 kn

Mišljenje: Pan-Pekov kruh oblikovan je kao klasičan kruh, a kad se nareže može se dobiti 5 okruglih kriški. Pogodan je za tostiranje. Kruh je obogaćen s tri vrste proteina i to pšenice, soje i vučjeg boba odnosno lupine koja se svrstava u skupinu mahunarki i koja je do sada najviše korištena za prehranu životinja. Ovaj kruh ima najniži udio ugljikohidrata i to samo 5 g na 100 g te najviši udio proteina. Sadrži samo jedan aditiv koji je potpuno bezopasan i inače se prirodno nalazi u voću. Cjenovno najprihvatljiviji.

Proteinski kruh

  • Proizvođač: Encian d.o.o.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g:
  • Energetska vrijednost: 264 kcal
  • Masti: 13,1 g (od kojih zasićene masne kiseline 1,4 g)
  • Ugljikohidrati: 7,5 g (od kojih šećeri 0,9 g)
  • Vlakna: 14,2 g
  • Bjelančevine: 22 g
  • Sol: 1,1 g

Sastojci: voda, mješavina bjelančevina 12 % (bjelančevine pšenice, bjelančevine graška), smeđe laneno sjeme, integralno raženo brašno, sojina sačma (6 %), brašno od sojine sačme 3 %, pšenične posije, zlatno laneno sjeme, sjeme suncokreta, sezam, kvasac, zobena vlakna, sol, regulator kiselosti: natrij diacetat, sirutka u prahu obogaćena proteinima.

  • Pakiranje: 250 g
  • Cijena: 18,90 kn

Mišljenje: Encianov kruh izgledom je nalik vlažnom kruhu produljenog roka trajanja, a u pakiranju se nalazi 5 tankih kriški. Ovaj je kruh obogaćen dvjema vrstama proteina, a to su proteini pšenice i graška. Može se pohvaliti najnižim udjelom jednostavnih šećera koji iznosi manje od 1 g.

Ovdje potraži recept za zdravi domaći kruh.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.