Dijeta 09. prosinca 2014.

Cara se udebljala!

And2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Model godine Cara Delevingne se na prošlotjednoj reviji slavnog brenda donjeg rublja Victoria's Secret navodno nije prošetala zbog 'debljine'. Kako se žene danas mogu najbolje nositi s visokim kriterijima i trendovima u ljepoti koje nameću mediji i društvo u kojem je najvažnije biti lijep i vječno mlad, upitali smo psihoterapeutkinju prof. Maru Orehovec

Percepcija vitkosti i ljepote

Dugoiščekivana revija brenda donjeg rublja Victoria's Secret održana je prošli tjedan, a pistom su prošetale neke od poznatih anđelica poput Alessandre Ambrosio i Adriane Lime. Prilično je poznato kako djevojke za ovu modnu reviju marljivo vježbaju i treniraju te nerijetko fotografije s napornih treninga objavljuju na svojim društvenim mrežama.

Iako su je najavljivali kao jednog od Viktorijinih anđela, manekenka, jedan od najtraženijih modela današnjice i model godine Cara Delevingne se prema teoriji zvijezde modnih pista Roberta Konjica na raskošnoj reviji navodno nije prošetala zbog 'debljine'. ''Poznato je da su oni jako strogi i ako se imalo zapustiš neće te angažirati. Stoga nisam bio iznenađen kada sam čuo da ove godine na njihovoj reviji neću vidjeti Caru. Sreo sam je nedavno na dodjeli nagrada British Fashion Awards i djelovalo mi je kao da ima trbuščić'', otkrio je model Konjic za Daily Mail. Glasnogovornik Victoria’s Secret odbio je komentirati ove navode.

Zdrava ili nezdrava mršavost?

Zašto su modni dizajneri ustrajni u uvjeravanju javnosti da je mršavo lijepo? Slično se upitala i američka manekenka Robyn Lawley koja je javno prosvjedovala protiv nametanja izuzetne mršavosti mladim djevojkama. 

"Već i curice od sedam godina idu na dijetu. Žene iz svih krajeva svijeta mrze svoja tijela čim se rode. I ja sam godinama osjećala krivnju zbog svoje tjelesne građe", napisala je Robin u kolumni o posljedicama promicanja nezdrave mršavosti. "Sjećam se nebrojenih sati trčanja, preskakanja večere, namjernog gladovanja. Pokušavala sam ostvariti ideal koji nije u skladu s mojom konstitucijom." Pozvala je modnu industriju da prestane manipulirati javnošću.

Iskoristi svoje prednosti

Kako se žene danas mogu najbolje nositi s visokim kriterijima i trendovima u ljepoti koje nameću mediji i društvo u kojem je najvažnije biti lijep i vječno mlad, upitali smo psihoterapeutkinju prof. Maru Orehovec. ''Trebamo osvijestiti svoje tijelo, prihvatiti ga takvo kakvo jest jer ne mogu sve žene izgledati isto. Onda svoje tijelo, onakvo kakvo je, trebamo njegovati i učiniti od njega najbolje što možemo.''

Napominje kako se žena koja prirodno ima izraženije obline i bokove ne treba boriti protiv toga, već to može iskoristiti kao svoju prednost. ''U mom rječniku ne postoji riječ dijeta. Žene su danas nažalost jako opterećene dijetama koje obećavaju brze rezultate, a takve dijete su kao da neprestano šamaraš svoj organizam.'' Među brojnim dijetama o kojima se redovito govori, puno je važnije paziti na pravilnu prehranu, redovito i umjereno vježbati i brinuti o sebi te održavati tjelesnu težinu koja odgovara tvojoj konstituciji, a ne težiti pretjeranoj mršavosti koju promovira modna industrija. Svakako imaj na umu da su za 'lažnu' percepciju vitkosti i ljepote zaslužni majstori promidžbe iz modne i estetske industrije.

Pročitaj mišljenje stručnjaka o tome zašto su žene toliko opterećene izgledom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      lolita_ri

      Načelno se slažem s tekstom da treba prihvatiti svoje tijelo takvo kakvo jest, međutim smeta mi što se "koji kilogram viška" u ovakvim tekstovima uvijek smješta na bokove (koji zaosta mogu izgledati jako lijepo i ženstveno čak i kad su malo "jači"). A što je s kilogramima viška koji neće na bokove već se lijepe na trbuh, leđa i nadlaktice?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.