Eko 19. travnja 2020.

Test: Isprobali smo detoks napitak od đumbira i limuna

Dumdfdds
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Testirali smo detoks napitak od limuna, organskog đumbira i cimeta i pili tijekom sedam dana tri puta dnevno. Pročitaj djeluje li i što o toj kombinaciji kažu nutricionisti.

Prema preporuci nutricionističkog tima, isprobali smo detoks napitak od limuna, đumbira i cimeta koji smo pili tijekom tjedan dana tri puta dnevno. Napitak je kiselkasto-gorkog okusa, ukusan i izrazito osvježavajući. Nekoliko minuta nakon uzimanja, javlja se ugodan osjećaj zagrijanja cijele utrobe iznutra, za što je najviše zaslužan đumbir. (Đumbir ne odgovara svima, pa prije nego što kreneš u proces detoksikacije provjeri koji si tip doshe prema ayurvedi, primjerice tip Pitta ne voli zagrijavanje, a odgovara im hrana i piće koji hlade). 

Prvo što smo primijetili je smirivanje želučanih tegoba i osjećaja nadutosti. Đumbir je poznati lijek protiv mučnina, pa ukoliko si ujutro živčana, nemirna i imaš želučane probleme, ovaj napitak bi ih trebao ublažiti. Tijekom sedam dana uzimanja ovog detoks napitka, pojavljuje se veća potreba za mokrenjem i učestalija stolica. Opći dojam je da nam se fizička i mentalna izdržljivost povećala tijekom sedam dana testiranja i osjećali smo se puno bolje, snažnije, odmornije i energičnije, što je zasigurno rezultat izbacivanja toksina iz tijela putem ova tri moćna sastojka iz prirode. Gubitak kilograma nismo zabilježili u tjedan dana testiranja.

Sastojci:

  • čaša mlake vode
  • dvije žlice iscijeđenog limuna (prednost imaju limuni iz eko uzgoja)
  • jedna žličica đumbira u prahu ( također potraži đumbir iz eko uzgoja)
  • prema želji možeš dodati i prstohvat cimeta u prahu

Kako piti?

Piti tri puta dnevno, prije doručka, ručka i večere, na prazan želudac. Uvijek koristi mlaku vodu i dobro promiješaj sastojke prije ispijanja. Ako imaš vremena i mogućnosti, umjesto đumbira u prahu, naribaj korijen svježeg đumbira.

Saznaj kako možeš koristiti obloge od đumbira.

Zanima te limun dijeta?

Preporuka nutricionistice Mirje Jošić

Sokovi su jedan od načina kako unijeti određene korisne namirnice u svježem stanju. Primjerice, dok naranču možemo oguliti i pojesti, limun ipak ne možemo, stoga je on idealan kandidat za sokove. Isto tako, začine poput đumbira i cimeta obično koristimo prilikom kuhanja, a termičkom obradom možemo uništiti određene korisne spojeve iz tih začina.

Sok od jednog limuna u samo 12 kalorija osigurava oko 20 mg vitamina C čime pokriva 1⁄4 dnevnih potreba za tim vitaminom koji nam je od višestruke koristi za organizam. Između ostalog, vitamin C štiti stanice od oksidativnog stresa. Smatra se kako bi oksidativni stres mogao biti uzrokom starenja i različitih bolesti.

Možda te zanima... 14 sigurnih znakova da je vrijeme za detoksikaciju Dijeta Možda te zanima... Petodnevna kura limunom i peršinom za mršavljenje i detoks Dijeta

Đumbir se već stoljećima tradicionalno koristi u liječenju mnogih bolesti u sklopu istočnjačkih medicina, a istraživanja su detektirala brojne spojeve u đumbiru koji se smatraju potencijalno korisnima za nas. Primjerice, vrlo je zanimljiv spoj gingerol koji u laboratoriju pokazuje vrlo korisno djelovanje te se nadamo da će biti dokazano da i kod ljudi može djelovati protuupalno, antikarcinogeno i antioksidativno. Slično je i s cimetom, kojeg najčešće spominjemo i kao začinom za dijabetičare. Sokove možemo konzumirati svaki dan, a idealno bi bilo uživati u različitim okusima i kombinacijama kako bismo unijeli što veći broj namirnica i tako činili svoju prehranu raznolikijom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.