Psiha i seks 19. siječnja 2015.

On je zaljubljen u svoju majku?

Sin
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muškarci koji su posebno povezani s majkom ne uspijevaju u potpunosti ostvariti druge važne bliske odnose. Takvu osobu obično podrugljivo zovemo mamin sin, a partnerica takvog muškarca nosi se s činjenicom da je u najboljem slučaju na drugom mjestu. Čitateljica Nina, obratila se za savjet Ljubici Uvodić Vranić psihologinji i kolumnistici Zdrave Krave jer smatra da je njen dečko Vladimir pod prevelikim utjecajem svoje majke

"Poštovana, imam veliki problem s dečkom, odnosno s njegovim odnosom s majkom. U vezi smo 4 godine. On jako poštuje svoje roditelje i to mi je u redu, ali ponekad pretjeruje jer je preposlušan i što god njegova mama zatraži on to i napraviti. Ako smo mi usred nečega i ona nazove da ga treba, on odmah ode bez pogovora, nikada ne kaže: 'Nešto radim, doći ću kasnije'. Ona mu stalno upada u sobu i kada sam ja kod njega i samo sjedne na krevet i počne s njim pričati kao da mene nema. Po stanu stalno hoda za njim i nešto mu priča, doslovno mu ne da dvije minute mira nego bi se cijelo vrijeme htjela s njime 'družiti'. Kada smo u gostima on ne želi jesti određena jela jer tvrdi da su od njegove mame najbolja i uopće ne želi čak niti probati tuđa. Pokušala sam s njim pričati, ali on se uvrijedi čim kažem i jednu riječ protiv njegova odnosa s mamom. Molim Vas za savjet."

Nesvjesni seksualni poriv sina prema majci

Možda ste čuli o Edipovoj tragediji - sinu koji se zaljubio u jednu ženu i imao ljubavni odnos s njom, a kad je doznao da je to zapravo njegova biološka majka bio je zgrožen, očajan i sam je sebe oslijepio kopčom kojom je njegova majka zakopčavala svoju halju, kako je to prikazano i u Pasolinijevu filmu Kralj Edip. Mnogim je umjetnicima tragična priča o Edipu i njegovoj majci Jokasti bila inspiracija da naprave svoja umjetnička djela koja se oslanjaju na tu temu. Taj stari grčki mit upotrijebio je S. Freud da nazove nesvjesni poriv sina prema vlastitoj majci – Edipovim kompleksom.

Popustljive majke stvaraju edipovce

Incest, intimni odnosi krvnih srodnika, kao jedan od najvećih tabua, čini nas zgroženim pri takvoj pomisli. Iako mnogi misle da je taj stari grčki mit samo mit i da je to daleko od onoga što se događa, ipak ta slika, ta metafora često posluži da opiše jednu ne baš rijetku pojavu: pretjerano povezivanje sina s majkom.
Zašto majka mazi sina dok je mali - razumljivo je jer je to sastavni dio normalnog odgoja u kojemu je ljubav koju dobiva dijete preduvjet da izraste u sigurnu, emocionalno stabilnu i kreativnu osobu. Ta ljubav da bi bila prava, mora sadržavat i zahtjev prema djetetu da nauči granice, obaveze i izvršava neke zadatke u skladu sa svojom dobi – i jedno i drugo je sastavni dio normalnog odgoja.

Ovisnost o majci

Ako ta dva aspekta odgoja izgube pravu ravnotežu, pa popuštanje smanji ili čak potpuno ukine obaveze, onda se ponekad sin veže za takvu pretjerano dobru majku. Kad naraste, kako nije razvio odgovornost, ne snalazi se u dužnostima i dalje se sve više oslanja na majku, a ona to doživljava, ne kao njegovu nesamostalnost, nego kao veliku ljubav.

Umjesto rasta i razvoja u kojemu se dijete odvaja od majke i izrasta u samostalnu osobu koja je egzistencijalno i emocionalno neovisna pa može stupati u zdrave odnose, dogodi se da taj odrasli sin postaje emocionalno (a ponekad i materijalno) ovisan o majci. Posebno povezan s majkom ne uspijeva u potpunosti napraviti druge važne bliske odnose. Takvu osobu obično podrugljivo zovemo mamin sin. Njegova partnerica teško podnosi činjenicu da je u najboljem slučaju ona na drugom mjestu.

Kad nema oca, odnos se dodatno komplicira

Česte svađe i prekidi govore da nešto nije u redu. Sinek čija majka najbolja kuha, pegla, posprema, trči majci svaki dan. On je pod utjecajem njezinih stavova pa kad se njoj ne sviđa nova cura, a u pravilu joj se ne sviđa, onda ni njemu više nije draga. Takvi mamini sinovi ne zasnivaju ozbiljniju vezu dok je majka živa jer ona spriječi svaku (nepoželjnu) snahu. "Pa što njemu nedostaje? Ima sve. Perem, peglam, kuham… Sve ima", kaže majka kad je pitaju zašto se njezin sin nije oženio ili zašto se nije odselio od kuće i ne živi s djevojkom kao većina njegovih vršnjaka.

A nešto mu ipak nedostaje, zar ne? Ljubav je sloboda. Prava ljubav omogućava sinu da zasnuje druge bitne odnose, a ne da ostane zauvijek u doslovnom ili emocionalnom smislu uz majčinu suknju. Odnosi sin - majka kompliciraju se još i više, kad oca nema uopće, ili je rijetko sa sinom, ili je previše strog, emocionalno hladan, a pogotovo kad je zlostavljač.

Na portalu Klokanica.hr pročitaj iskustva žena o njihovim odnosima sa svekrvama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar sententia
      sententia

      E bas ste joj pomogli. Traktat koji ne sluzi nicemu.

    • Default avatar -
      Sassyunicorn

      Slažem se, ali isto tako mislim da je i djevojci i tom muškarcu, realno, teško pomoći.

    • Default avatar -
      migo

      Detaljna "recenzija" njegovog stanja, no niti riječi koja bi pomogla djevojci u toj situaciji.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.