Eko 26. siječnja 2015.

Snažan usisavač koji štedi energiju

Uticnicau_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako je jedna od tvojih novogodišnjih odluka ušteda, na pravom si mjestu. Uz ovih nekoliko savjeta za optimalno rukovanje električnim uređajima  uštedjet ćeš na računima za električnu energiju. A ako si se odlučila za kupnju novih električnih uređaja, primjerice usisavača donosimo ti smjernice kojih se trebaš držati da odaber najbolji za svoje kućanstvo

Podešavanjem postavki tih uređaja, ali i kupnjom drugih električnih aparata za kućanstvo s energetskim oznakama koje je izdala Europska unija trošit ćeš manje električne energije i tako čuvati okoliš, ali i svoj novac. Prilikom kupnje uređaja koji trebaju trajati godinama, mnogi biraju prepoznatljive brandove koji jamče kvalitetu, a jedna od njih je tvrtka Philips koja je predana  poticanju održivosti kroz inovacije. Dizajnirani za pružanje odličnih radnih značajki i energetske učinkovitosti, novi usisavači tvrtke Philips dokazuju da se odlični rezultati čišćenja mogu postići uz istovremeno smanjenje ulazne snage, čime se smanjuju iznosi na računu za struju i negativan utjecaj na okoliš.

Štedljivi usisavači

Slično energetskim oznakama koje se obično mogu vidjeti na hladnjacima, perilicama rublja ili televizorima, od prije nekoliko mjeseci novu energetsku oznaku nose i usisavači. Ta nova energetska oznaka postavila je više standarde za radne značajke svih modela usisavača. Osim toga, sada se mogu usporediti ista svojstva proizvoda u cijeloj ponudi usisavača, što će tvoju kupnju učiniti transparentnijom i lakšom. Europska unija izdala je dvije direktive: 665/2013 i 666/2013 koje utječu na način kupnje usisavača i način na koji ih tvrtka Philips dizajnira.

Podešavanjem postavki tih uređaja, ali i kupnjom drugih električnih aparata za kućanstvo s energetskim oznakama koje je izdala Europska unija trošit ćeš manje električne energije i tako čuvati okoliš, ali i svoj novac

  • Prva direktiva (666/2013): Od rujna 2014. standard za najveću potrošnju energije je 1600 W. Kvalifikaciju za plasman na tržište imat će samo usisavači koji imaju ulaznu snagu manju od 1600 W
  • Minimalnu učinkovitost čišćenja od 70  posto za usisavanje prašine na tepisima
  • Minimalnu učinkovitost čišćenja od 95 posto za usisavanje prašine na tvrdim podovima

Prema ljestvici od A do G odredi omjer cijene i kvalitete

Radne značajke čišćenja - naznačene su posebno za tepihe i tvrde podove, na ljestvici od A do G, gdje se A odnosi na klasu najboljih radnih značajki

  • Druga direktiva (665/2013): Energetska oznaka naznačuje klasu energetske učinkovitosti (vrh naljepnice, naznačena strelicama) i 5 dodatnih indikatora radnih značajki (donji dio naljepnice). Vrijednosti tih indikatora mjere se uz pomoć standardnih metoda testiranja koje su usvojili svi proizvođači u industriji
  • Razred energetske učinkovitosti rezultat je kombinacije potrošnje energije i radnih značajki čišćenja na tvrdim podovima i tepisima. Naznačena je na ljestvici od A do G te bojama strelica. Ljestvica započinje slovom A – klasa koja pruža najbolje radne značajke.
  • Razred ponovne emisije prašine - odnosi se na kvalitetu zraka koji se izbacuje natrag u prostoriju; ta vrijednost naznačuje čistoću ispušnog zraka, a time kvalitetu filtracije. Naznačena je na ljestvici od A do G, gdje se A odnosi na klasu najboljih radnih značajki.
  • Razred učinkovitosti čišćenja tepiha
  • Vrijednost naznačuje postotak prikupljanja prašine sa standardiziranog testnog tepih

Godišnja potrošnja energije (kWh godišnje)

To je indikativna vrijednost koja se temelji na 50 čišćenja u prosječnom kućanstvu površine 87 četvornih metara. Stvarna vrijednost ovisit će o navikama uporabe aparata. Još detalja koji će ti pomoći da odabereš najbolji i najprikladniji usisavač i pri tom dugoročno uštediš novac potraži ovdje.

Kako novi televizori štede električnu energiju?

Moderniji televizori imaju vrlo nisku potrošnju u stanju čekanja (stand by), dok stariji modeli i u toj opciji crpe dosta energije. Prebacivanje na stand by bolje je nego pustiti televizor da radi i dok ga ne gledaš, ali najdjelotvornije je potpuno ga ugasiti. Provjeri je li svjetlost ekrana podešena u skladu s uvjetima koji vladaju u sobi. Tvorničke su postavke obično svjetlije nego što je potrebno. Smanjiš li svjetlost ekrana, smanjit ćeš i potrošnju struje. Treba li ti ogroman ekran? Ako na televizoru slušaš ugrađeni radio prijemnik, a za to vrijeme ne pratiš i tv-program, uključi opciju zatamnjenja ekrana, jer i to donosi uštedu. 

Laptopi su štedljiviji od stolnih računala

Što se računala tiče, laptop je znatno ekonomičniji od stolnog računala, jer se sve njegove komponente napajaju iz jednog izvora. Stolna konfiguracija računala s kućištem i zasebnim monitorom troši više od laptopa, a "najgladniji" struje su "debeli" monitori starog tipa s katodnom cijevi. Imaš li stolno računalo, nabavi "tanki" LCD ili LED monitor. Ne samo što zauzima manje prostora, nego i troši oko 100 Kwh manje godišnje. Koji god tip računala imala, možeš ga programirati da nakon izvjesnog vremena uđe bilo u stanje čekanja, ili u stanje hibernacije. Unesi odgovarajuće postavke u opcije napajanja (na engleskom izborniku to su power options) i spriječi nepotrebnu potrošnju struje. Periferni uređaji koji se spajaju na računalni USB ulaz još su jedan način štednje struje. Zvučnicima s priključkom na USB dovoljan je djelić struje na koju se napaja računalo, za razliku od klasičnih zvučnika koji zahtijevaju vlastiti izvor struje.


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.