Zdravlje 23. siječnja 2015.

Diskusija: cjepivo protiv HPV-a

Sanja630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Tjednu Europske borbe protiv raka vrata maternice donosimo ti dva različita mišljenja bi li se mlade djevojke trebale cijepiti protiv HPV-a, koji se smatra glavnim uzročnikom nastanka raka vrata maternice. Svoje stavove iznijeli su Lidija Gajski dr. med. i prof. dr. sc. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik hrvatske Lige za borbu protiv raka

"Od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj, svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre", rekao je prof. dr. sc. Damir Eljuga za 24 sata. "Danas sa sigurnošću liječnici znaju da je glavni uzročnik u nastanku raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), a u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može se dokazati infekcija HPV-om", objasnio je dr. Eljuga.

Osim virusa HPV-a na nastanak raka utječu i drugi faktori

Osim humanog papiloma virusa postoje i drugi faktori poput genetske predispozicije koje dodatno ‘pomažu’ nastanku HPV-a. "Zaštita od infekcije i rano otkrivanje raka u početnoj i izlječivoj fazi su ključni jer HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma pa većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa-testa. No postoji cjepivo koje može zaštititi žene od infekcije HPV-om i nastanka raka vrata maternice.

Cjepivo je upereno protiv četiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18, koji su uzrokom 70 posto karcinoma vrata maternice, te tipova 6 i 11, koji uzrokuju oko 90 posto spolnih bradavica. Cjepivo je učinkovito u sprečavanju pretkancerogenih promjena vrata maternice (CIN 1, CIN 2/3), karcinoma in situ te spolnih bradavica", objasnio je dr. Eljuga.

Ograničeno trajanje zaštitnog učinka cjepiva

"Tek za deset posto djevojčica u zagrebačkim sedmim i osmim razredima osnovne škole roditelji potpišu pristanak za cijepljenje što je jako malo posebno jer je cjepivo besplatno", rekao je dr. Eljuga. "Za usporedbu, u Portugalu je odaziv na cijepljenje 85 posto, a u Velikoj Britaniji i Danskoj oko 80 posto. Predviđene su tri doze cjepiva protiv HPV-a, a trajnost ovisi o individualnoj imunološkoj reakciji i može potrajati i do deset godina, a kasnije je moguće docjepljivanje. Nije mi drago vidjeti ovako slab odaziv na cijepljenje jer želim osvijestiti roditelje da ne nasjedaju na kampanje protiv cijepljenja", istaknuo je  dr. Eljuga.

Nuspojave cjepiva izuzetno su blage i prolazne pa straha od njih ne bi trebalo biti. No cjepivo, kaže dr. Eljuga, nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje. "Danas žene ni muškarci ne znaju s kim su im partneri bili ranije pa je potrebna zaštita - savjetuje ginekolog i onkolog te dodaje da prezervativi ipak ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a jer on može biti prisutan i na predjelima kože koji nisu zaštićeni. Osim cjepivom, edukacijom o infekciji HPV-om izuzetno su bitni i redoviti ginekološki pregledi te redoviti papa test. Od više od milijun žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 na godinu napravi Papa-test", objasnio je dr. Eljuga za 24 sata.

Riziku za razvoj zloćudne bolesti izložen tek mali broj žena

"Kad se spomene humani papiloma virus, prva je asocijacija rak materničnog vrata. Međutim, to je pogrešna percepcija jer je velika većina od gotovo 200 danas poznatih virusa te skupine dobroćudna i u 90 do 95 posto slučajeva s vremenom se spontano eliminiraju iz organizma", tvrdi dr Lidija Gajski. "Riziku razvoja zloćudne bolesti izložen je tek mali broj žena koje imaju kroničnu infekciju onkogeničnim sojevima HPV-a, poglavito 16 i 18, no i među njima će tek manjina razviti invazivni, klinički relevantni karcinom, i to u razdoblju od 20 do 40 godina. Inače, rak materničnog vrata u razvijenom dijelu svijeta nije osobito česta bolest (čini 3 posto od svih neoplazmi u ženskoj populaciji) i nije neizlječiv – uz terapiju će ga preživjeti više od polovine žena, odnosno tri četvrtine mlađih od 44 godine", objasnila je dr. Gajski.

Učinkovitost cjepiva za sada samo teoretska

Dr. Gajski smatra da je riječ o javnozdravstvenom problemu razmjerno ograničenog značaja koji je relevantan uglavnom za populaciju rizičnog, promiskuitetnog spolnog ponašanja. "Ipak, prati ga veliki publicitet zahvaljujući globalnoj kampanji pokrenutoj od proizvođača cjepiva i dijagnostičkih testova za HPV. To bismo mogli i prihvatiti kad bi ono što nam nude bilo djelotvorno u sprječavanju bolesti i kad bi bilo neškodljivo za zdravlje. No, nažalost nije tako. Znanstveni dokazi da cjepiva protiv HPV-a sprječavaju invazivni, u kliničkom smislu značajni karcinom, do danas ne postoje. Nema ni dokaza da produžuju život. Istraživanja na temelju kojih su cjepiva odobrena pokazala su tek da sprječavaju kroničnu infekciju i pojavu histoloških (mikroskopom vidljivih) promjena na sluznici materničnog vrata (intraepitelna displazija - CIN II-III), te na sluznici rodnice i čmara. I taj je učinak bio tek djelomičan, moguće tek u oko polovine cijepljenih. Pri tom cjepivo uopće nije ispitivano u djevojčica od 11 do 15 godina kojima se preporučuje, već u onih starije dobi. Trajanje zaštitnog učinka vakcine je nepoznato, što znači da se ne zna je li potrebno docjepljivanje i kada. Dakle, o djelotvornosti cjepiva može se reći da je za sada samo teoretska, odnosno spekulativna; to priznaju i same agencije za lijekove koje su ga odobrile, primjerice američka FDA."

Sve veći broj prijavljenih nuspojava

Dr. Gajski kaže da je u stručnim časopisima sve više izvještaja o štetnim učincima cjepiva protiv HPV-a, te da raste i broj prijavljenih nuspojava: "Do sada su zabilježene tisuće slučajeva, koji uključuju i ozbiljna oštećenja, kao i smrtne ishode. Ozbiljno razmatranje zaslužuju i brojne internetske stranice sa svjedočenjima onih koji se smatraju žrtvama, rastući broj sudskih tužbi protiv proizvođača, te kritike odgovornih liječnika i znanstvenika koji zahtijevaju povlačenje ovog cjepiva; u Španjolskoj je u dva navrata 10 000 medicinskih profesionalaca i znanstvenih asocijacija potpisalo zahtjev za moratorijem na primjenu HPV cjepiva. Japansko ministarstvo zdravstva od 2013. godine više ne preporučuje ovu vakcinu. Umjesto cijepljenja protiv HPV-a, trebali bismo se posvetiti promidžbi i primjeni daleko pouzdanijih, sigurnijih i jeftinijih postupaka – spolnom prosvjećivanju mladeži (u prvom redu izbjegavanje promiskuiteta), te obuhvatu svih žena redovitim citološkim (Papa) pregledom, koji ima glavne zasluge za pad smrtnosti od karcinoma materničnog vrata. A da na tom području imamo mnogo posla svjedoči podatak da u Hrvatskoj 400 000 žena nema izabranog ginekologa."

Sanja Doležal: svatko treba imati mogućnost izbora

Pjevačica i voditeljica Sanja Doležal smatra kako svatko ima pravo na odabir za sebe i svoje najbliže. Dodaje da se informirala o cjepivu i samoj bolesti te razgovarala s velikim brojem stručnjaka pa je tek tada cijepila svoju kćer. ''HPV je jedan od rijetkih virusa za koje je znanstveno dokazano da uzrokuje rak. Preporučujem svim mladima i njihovim majkama cijepljenje. Ako možemo izbjeći tako veliki broj oboljelih žena od HPV-a, zašto to ne bismo učinili'', zaključila je Sanja Doležal.

Pročitaj više o stavovima dr. Lidije Gajski.

Kako HPV može naštetiti trudnoći, pročitaj na Klokanici.hr

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi? Podijeli s nama u komentarima!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Mirelakolic
      Mirelakolic

      Osobno sam imala hpv(cin1,cin2).Samo sam jednu god.preskočila pregled i eto koji peh.Srećom terapijom kojom me je lječila ginekologica je bila uspješna,nije baš sve išlo tako brzo,trajalo je to lječenje oko godinu i pol.Sad nakon 3 god. je isto sve u redu,obavezno idem na redovne preglede i to savjetujem svima bez sumnje.Imam i kćer,još je mala ali ja ju osobno nebih cjepila prije 15god. ali odlazak ginekologu na pregled da.Žene nema šale!!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.